Å ta sølv på 1500 m i et globalt mesterskap er intet mindre enn fantastisk. Jakob Ingebrigtsen slo flere av verdens beste løpere uavhengig av alder, og en stund så det også ut til at det kunne bli gull. Men så kom George Manangoi med en kanonspurt på de siste meterne og var 18 hundredeler foran Jakob i mål.

Den norske 17-åringen kunne juble etter at medaljen var sikra, men likevel lå det nok i bakhodet at han var så nær gullet. Til NRK uttalte han:

– Jeg kan ikke si at jeg er helt fornøyd når jeg ikke kommer på toppen av pallen, men nå tar jeg med et sølv hjem. Det er stort, og noe jeg er godt fornøyd med.

Taktisk løp
1500 m-finalen ble et taktisk løp der Jakob løp der det gikk virkelig fort først mot slutten. Jakob løp de siste 800 meterne på 1.49,68 og siste 400 m på 53,28, og det til tross for at Jakob storparten av tida løp i bane to.

Trener og pappa Gjert Ingebrigtsen var ikke helt fornøyd med taktikken.

– Jeg ser at han gjør en del som koster han krefter underveis. Så han kaster bort noen krefter, men han kommer gjennom det med veldig god læring. På siste runde kostet det nok noen kalorier å ligge lenger ute. Men jeg tror han er veldig fornøyd med å komme ut av det med en sølvmedalje, uttalte Ingebrigtsen senior til NRK.

Ut fra start lå begge de to norske deltakerne helt bakerst, men ganske fort gikk Jakob ut og litt framover for å ha bedre kontroll dersom det plutselig ble kjørt hardt. Det gjorde at det ble en del lenger å løpe og litt mer knuffing, samtidig som det sikra han mot å bli stengt inne når toget gikk. Kanskje kunne han klart gullet om han hadde gambla litt mer, men det kunne også ha gjort at han hadde blitt slått av flere enn én.

Brødredueller
George Manangoi er lillebror til Elijah Manangoi som ble verdensmester i London i fjor - da med Filip Ingebrigtsen på bronseplass. Så her kan det bli mange brødredueller framover. George Manangoi hadde nå den sterkeste sisterunden, på 52,87, altså 41 hundredeler fortere enn Jakob som nok løp noe lenger.

En som ikke sløste med kreftene var Sondre Juven. Han lå så å si hele tida plassert inne ved lista og avanserte fra sisteplassen i starten til åttendeplass i mål. Sondre var mindre enn 4 sekunder bak vinneren, og 3.45,40 var bare 14 hundredeler bak persen.

Samla sett ble dette en strålende norsk mellomdistansedag, og så blir det spennende å følge Jakob Ingebrigtsens ferd videre når han på lørdag møter verdens beste juniorer på 5000 meter.

Det var litt av et kjør på sisterunden, og Jakob Ingebrigtsen viste at han også behersker denne typen løpsopplegg. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)

1100m 2:48.10 Samuel TEFERA ETHIOPIA ETH

For Sondre Juven var det stort bare å komme til finalen, og der la han flere antatt sterkere løpere bak seg. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)

De to norske utøverne stressa ikke akkurat ut fra start. Jakob Ingebrigtsen er den som ligger helt sist. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)

Men Sondre stort sett lå inne ved lista, løp Jakob store deler av sitt løp i bane 2. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)

Med én runde igjen var begge de to norske godt posisjonert. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)

Medaljefordelingen er avgjort, og George Manangoi kan juble for seieren. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)

Sølv er slettes ikke nederlag, og Jakob Ingebrigtsen sørga for Norges første medalje i dette mesterskapet. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)

Til slutt ble det en tur opp på pallen. Vi kan fort få mange spennende oppgjør mellom Jakob Ingebrigtsen, George Manangoi og Justus Soget i åra framover. (Foto: skjermdump IAAFs livesending)