Tekst og de fleste foto: Kjell Vigestad
Se også bildekarusell fra toppbildet!

Viking Challenge ble arrangert lørdag med god deltakelse og med en VM-løper i god form. Weldu Negash Gebretsadik løp nesten like raskt i år som under fjorårets kjempegode forhold.

I fjor var det helt tørt og fine forhold hele veien. I år var det betydelig våtere der løypa går i myrlendte områder og i tillegg var det sterk vind. Weldu løp i år på 1.27.32, tre minutter og seks sekunder saktere enn i fjor. Han var helt nedkjølt da han kom i mål og måtte "tines" før han kunne intervjues.

Men sola skinte, og på lesiden av Gaustatoppen Turisthytte varmet den godt og deltakerne koste seg med varm suppe etter løpet.

Suppe og utsikt etter løpet på Gaustahytta. Det er mye service inkludert i startkontingenten, blant annet et varmt måltid etter løpet. (Foto: Kjell Vigestad)

Totalt fullførte 569 løpere en av distansene. Den lengste løypa på knappe 12 km og ca. 1520 høydemeters oppstigning er også den mest populære. Hele 359 fullførte kraftprøven med først en runde inne på den flotte friidrettsbanen i Rjukan som start. Deretter er det ca. 1,5 km inne i byen før løperne tar fatt på klatringen opp til Selstali på 950 moh. Så følger noen relativt flate km på stier hvor det i år var tidvis veldig bløtt. Det avsluttes med den bratte oppstigningen på knappe 900 høydemeter i ulendt fjellterreng til toppen like under Gaustatoppen Turisthytte.

Starten i eliteklassen på den flotte friidrettsbanen i Rjukan. (Foto: Kjell Vigestad)

Årets løp kolliderte med NM i motbakkeløp i Valldal på Sunnmøre. Det gjorde at bredden i eliteklassen på herresiden var mindre enn vanlig. Men vinneren i Viking Challenge leverte  en sterkere prestasjon enn de beste i NM. Weldu Negash Gebretsadik er allerede tatt ut til VM i friidrett i Doha i månedskiftet september-oktober. Lørdagens løp forteller om en løper på vei mot god maratonform i VM. Weldu, som har 2.09.14 som pers på maraton, reiser i juli på høydetrening i Etiopia som oppkjøring til VM.

Svenske Simen Wästlund ble nr. 2, nesten ni minutter etter Weldu. Simen er o-løper og representerer Bækkelaget. Han har også tidligere gjort det sterkt i motbakkeløp. Siste pengepremien gikk til Magnus Svingheim fra Hadeland, som også har bakgrunn fra orientering, men mest fra ski. Han var ca. 4 minutter etter svenske Simen Wästlund.

Nesten like fort løp 15 år gamle Lars Olav Aspheim Kåsa fra Skien. Den unge skiløperen startet 5 minutter etter eliten i sportsklassen og vant den klart og hadde den fjerde beste tiden totalt i herreklassen. Forrige helg ble han nr. 2 i 15-årsklassen i UngdomsBirken. Her er en unggutt som er minst like god å løpe som å gå på ski.

Vinner av sportsklassen, Lars Olav Aspheim Kåsa, og vinneren av damer elite, Ingvild Sangesland, i siste ura. Kåsa startet 5 minutter etter Sangesland og de øvrige eliteløperne.. (Foto: Kjell Vigestad)

Eliteklassen for damer var tynn i antall, men de tre beste løp fort. Fjorårsvinner Ingrid Ukkelberg var en få som løp saktere enn i fjor og måtte nøye seg med tredjeplass. Vinner ble Ingvild Sangesland fra Vindbjart på 1.51.54. Skiskytterjenta fra Sørlandet deltar også mye i motbakkeløp. Nr. 2 ble Vidar-jenta Ida Flaatten, som var knappe to minutter etter vinneren.

Viking Challenge er et meget godt organisert løp, og det er nødvendig i et løp hvor deltakerne skal transporteres til startstedene og så ned igjen fra toppen av et fjell på 1883 meter etter løpet. Takket være Gaustadbanen inne i fjellet er dette mulig i kombinasjon med busstransport tilbake til Rjukan.

Pallen i kvinner elite. I midten Ingvild Sangesland, til høyre nr. 2 Ida Flaatten og til venstre nr. 3, Ingrid Ukkelberg, som vant i fjor. (Foto: Kjell Vigestad)

Pall_herrer_elite2_1280_AZ3T3686.jpgPallen i menn elite foran inngangen til Gaustadbanen: I midten vinner Weldu Negash Gebretsadik, til høyre nr. 2, Simen Wästlund, og til venstre nr. 3, Magnus Svingheim. (Foto: Kjell Vigestad)