Smedsrud og Skatteboe raskest av de norske

Raskest av de norske løperne i mandagens Boston Marathon var Trond Atle Smedsrud av herreløperne med 197. plass og tiden 2:34:54. Hans Chr. Aarnes løp på 2:38:27 (275. plass) og Thomas Bruusgaard på 2:45:53 (654. plass).

På kvinnesiden ble USA-student Karoline Skatteboe beste norske for tredje år på rad, i år på 189. plass og tiden 3:00:54. Raskest løp hun i 2017 med 2:57:26 (68. plass), og i fjorårets uvær løp hun på 3:03:33 (121. plass). Elisabeth Rustad-Nilssen løp på 3:05:20 (288. plass) og Kristine Walhovd på 3:06:10 (314. plass).

Karoline Skatteboe fikk gleden av å løpe først i mål på 1500 m i et stevne i Arlington i USA. (Arkivfoto: Bjørn Johannessen)
Karoline Skatteboe (Arkivfoto Bjørn Johannessen)

Se alle de norske resultatene lenger ned

Afrikansk dominans

I teten var den som vanlig når det løpes maraton, masse øst-afrikanske løpere. Et unntak var fjorårets løp som gikk under ufyselige forhold, og det bare var én eneste afrikaner i topp 10 i både herre- og kvinneklassen. I år var det mer normalt med 8+7 afrikanere i topp 10. Fjorårsvinnerne klarte da heller ikke å forsvare sine seire.

Sensasjonsmannen, japanske Yuki Kawauchi, løp på omtrent samme tid som i fjor, men havnet med det på 17. plass i år. Bedre gikk det for amerikanske Desiree Linden som i år forsvarte seg bra med en 5. plass. 2018: Yuki Kawauchi viste guts og vant glory i Boston Marathon

Seier til Defega
I kvinneklassen var det Worknesh Defega fra Etiopia som vant på 2:23:31, 42 sekunder foran Edna Kiplagat fra Kenya og nesten to minutter bedre en amerikanske Jordan Hasay. Defega har tidligere kun løpt tre maraton, alle tre i Dubai med 2:17:41 som pers. - Jeg er klar til å vinne, sa 28-åringen, den fjerde raskeste kvinnen i historien, på pressekonferansen før løpet. Hun vant og fikk med seg 150.000 dollar for seieren, men ikke helt uten dramatikk.

Degefa passerte halvmaraton på 1:10:40, 2:27 foran en stor gruppe løpere. Den ledelsen vokste til nesten tre minutter og var fortsatt 2:26 ved 35 kilometer. Men nå mistet hun mye fart, og begynte å se seg over skulderen, sjekket klokken flere ganger og så bekymret ut. I gruppen bak håpet Kiplagat at hvis de fortsatte å øke tempoet sammen, kunne de klare å ta igjen Degefa før målstreken., men det endte med at hun ble jaktende alene og løp inn til en klar andre plass. Det var uansett imponerende av Kiplagat - to ganger tidligere verdensmester på distansen - som nå er 39-år gammel.

Amerikanske Jordan Hasay var tilbake etter å ha slitt med stressfrakturer i venstre hæl. Hun hadde ikke løpt maraton siden Chicago Marathon i 2017, der hennes 2:20:57 gjorde henne til den nest raskeste amerikanske kvinnen i historien. Nå løp hun inn til tredjeplass;  - Jeg var på fjerde, så jeg er stolt av å klare å løpe meg opp igjen til tredje og få amerikanerne på podiet igjen, sa 28-åringen etter løpet.

Defaga i GöteborgsVarvet 2015 der da hun satte løyperekord med 1:08:13. (Foto: Per Inge Østmoen)

Cherono vant herreklassen
I en av de mest spennende avslutningene i Boston Marathon-historien tok tre menn den berømte svingen på Hereford Street i takt, og satte scenen for en minneverdig sprint nedover Boylston Street. Kenyanske Lawrence Cherono spurtet ned Lelisa Desisa fra Etiopias med to sekunder. Tidene ble 2:07:57 til 2:07:59 mens Kenneth Kipkemoi fra Kenya kom på tredje med 2:08:07.

Selv om Cherono hadde den raskeste persen av deltagerne, 2:04:06 fra Amsterdam i fjor, var han ingen opplagt favoritt i et felt som inkluderte fem Boston-mestere. Etter splitt-tider på 15:10, 30:21 og 64:28 for 5K, 10K og halvveis, var over 20 menn fortsatt med i tetpulja, men deretter falt det noen av slik at det ved passering 21 miles (ca 34 km) var syvløpere igjen i den samlede tetgruppa: Fauble, Kirui, Desisa, Cherono, Kipkemoi, Rono og Kandie.

Etter hvert tok 2017-mesteren Kirui teten og tempoet økte gradvis, men det hadde kostet for mye krefter. Kirui klarte ikke å henge med på slutten da Kipkemoi, Cherono og Desisa startet jakten på seieren. Det ble altså Lawrence Cherono som seiret og kunne prydes med gullolivenkransen. - Jeg er så takknemlig, så glad", sa vinneren etter løpet. Seieren var hans første i et Abbott World Marathon Majors-løp.  -Jeg er ofte dårlig i avslutningene, men i dag gjorde jeg en fantastisk jobb.

Den amerikanske prestisjeduellen ble avgjort med Scott Fauble på 7. plass og 2:09:09 foran Jared Ward på plassen bak (2:09:25).

Lawrence Cherono løper tidenes raskeste maraton på nederlandsk jord. Foto: Arrangøren
Lawrence Cherono vinner fjorårets Amsterdam Marathon. (Foto: TCS Amsterdam Marathon)