Sondre Nordstad Moen debuterte i Hytteplanmila med å sette ny løyperekord. I strålende vær og 7 varmegrader klarte Sondre å bryte 29 minuttersgrensen på mila. Den nye rekorden lyder nå på 28.50, nesten et minutt bedre enn fjorårets rekord, som ble satt av Urige Arado Buta (29.49). I kvinneklassen var Siri Størmer raskest med tiden 36.50.

Det ble en fantastisk dag på Svensrudmoen i Hole denne søndagen. Den femte utgaven av Hytteplanmila ble en suksess. Arrangøren kunne glede seg over nok en deltakerrekord. I klassen for trim uten tid var det 46 mosjonister som benyttet anledningen til en fin tur rundt på Holebygda. Når startskuddet gikk for de som hadde ambisjoner om å kjempe mot klokka og konkurrenter, var det hele 472 løpere som stakk av gårde. Med andre ord, var det 518 løpere som fullførte den femte utgaven av Hytteplanmila. I tillegg så ble det arrangert løp for funksjonærene torsdagen før. Der var det 22 løpere som gjennomførte. Teller man med dem også, blir det totalt hele 540 løpere.

Sondre raskest av alle

Når alle løperne stilte seg opp før startskuddet skulle gå, var det èn gutt på 18 år som stod helt fremst i feltet. Og så fort skuddet smalt, stakk han rett i tet og så seg aldri tilbake. For de som ikke allerede har skjønt hvem dette var, kan jeg informere deg om at han heter Sondre Nordstad Moen. Har du ikke hørt om han før, kommer du garantert til å høre mer om han i tiden som kommer.

Til tross for at det var rekordstor deltagelse i år, var det ingen som kunne følge med Sondre. Etter 10 km-seieren i Oslo Maraton syste helgen i september annonserte han at det skulle være mulig å løpe på under 29 minutter. Den gangen gikk det ikke, men det gjorde det i den femte utgaven av Hytteplanmila. Allerede før start var det ganske sikkert at den tidligere rekorden til Urige Arado Buta ville bli slått.

Under NM i terrengløp på Gardermoen for noen uker siden var det nettopp Urige som klarte å stikke fra Sondre mot slutten av løpet, slik at Sondre måtte nøye seg med en sølvmedalje der. Men i dag var det ingen reelle konkurrenter for Sondre. Så han måtte stå for fartsholdingen hele distansen selv. Løypetraseen til Hytteplanmila er lettløpt og innbyr til stor fart. Den første kilometeren er spesielt lett, noe som kan være en utfordring da det kan føre til at farten kan bli litt for stor. I tillegg får man noen kuperte partier på de neste to kilometerne. Men dette behersket det unge løpstalentet fra Trondheim. Ved passering halvveis fikk han notert tiden 14.20. Dermed var første halvdel av jobben gjort, og rekorden var innen rekkevidde. Men det skal løpes helt til mål. Og den lange og seige Selteveien kan fort bli en utfordring selv for den beste løperen. Men Sondre klarte å holde tempoet oppe. Dermed kunne han glad og fornøyd rekke hendene i været da klokken stoppet på tiden 28.50 som vinner og ny løyperekordinnehaver. Det skulle bli en hard kamp om de to neste pallplassene. Erik Gramstad fra OSI klarte med nød og neppe å holde SK Vidarløperen Gerard Corneliussen bak seg. Det skilte bare 3 sekunder mellom disse to løperne. Erik fikk notert tiden 32.05 (ny 8. plass på Hytteplanmilas adelskalender) mens Gerard fikk tiden 32.08.

Siri Størmer beste dame

I dameklassen var det ut fra startlisten Christina Bus Holt fra SK Vidar som var den store favoritten. Men da hun ikke dukket opp, ble det straks litt mer åpent om hvem som skulle stikke av med seieren. Det skulle vise seg at det skulle bli en etteranmeldt som skulle bli den raskeste kvinnen. Klubbvenninnen til Christina, Siri Størmer, hadde i siste liten bestemte seg for å løpe Hytteplanmila, noe hun sikkert ikke angrer på. Hun kunne nemlig juble som første kvinne i mål på tiden 36.50.

Det var vel ikke noen direkte bombe at det skulle bli Siri Størmer som skulle vinne, men bak henne var det svært spennende. Det tok ikke så lang tid etter start før det dannet seg en liten jentegruppe, en gruppe som skulle komme til å gjøre opp om de siste pallplassene. Silje Bæra Hørthe fra Modum FIK har en forholdsvis kort kariere å vise til. Både med tanke på at hun bare er 18 år og at hun bare har konkurrert løping i litt over en sesong. Så det var kanskje en liten overraskelse at det skulle bli nettopp henne som dukket opp og passerte målstreken som dagens nest raskeste kvinne. Hun debuterte på 10 kilometerdistansen med tiden 37.19.

Kampen om tredjeplassen ble veldig spennende. Der ble det et spurtoppgjør mellom Nina Härkönen fra SK Vidar og ultraløperen Åslaug Golf Kaardal. Og det ble Åslaug som trakk det lengste strået ved å slå Nina med et sekund. De fikk notert tidene 37.34 og 37.35.

Se fullstendige resultater her


Se bilder fra løpet her

Follotrim_Drobak_127_126k

Sondre på vei mot mål

Kampen om pallen

Øystein Mørk på vei mot mål

Robert Hansen gir alt mot mål

Silje Bæra Hørthe mot mål.

5 Ytterstad,Nina Wavik SK Vidar 38:01