Navn:
Fanny Welle-Strand Horn

Født:
8.mars 1988

Bosted:
Oslo, flytter 50 % til Lillehammer fra høsten av (trenger nærhet til skytebane nå som Holmenkollen bygges om).

Utdannelse/yrke:
Studerer jus ved Universitetet i Oslo, har akkurat avlagt eksamen i 1.avdeling (første året av et studie på fem år).

Klubb:
Skiskyting: Oslo skiskytterlag,
Langrenn: Heming IL,
Orientering: Heming/Njård o-lag

Oppvekststed:
Oslo, samme sted som jeg bor nå
Hvordan kom du inn i o- og idrettsmiljøet:
Jeg kan ikke huske første gangen jeg var med på orientering, men har blitt fortalt at jeg såvidt kunne stå da jeg løp min første småtroll-løype. Jeg startet med langrenn da jeg var ca 9 år, fordi mine brødre drev med det. I tillegg så fikk jeg raskt mange gode venner i miljøet, og det er det som har holdt meg der videre. Som skiskytter debuterte jeg da jeg var 12år, da klubben oppfordret meg til å starte siden de trengte flere jenter. Og jeg har aldri klart å slutte siden det er så gøy!

Du deltar i mange idretter, hvilke og hva anser du som hovedidrett?
Jeg er med på både skiskyting, langrenn og orientering. Da jeg var yngre satset jeg like mye på alle, men etter et par år med mye skader og avbrekk fra trening og konkurranser, ble jeg nødt til å velge. Skiskyting var den idretten jeg trivdes aller best med å drive, og nå er det 100% satsing på skiskyting som gjelder.

Ser du noen fordeler ved å delta i forskjellige idretter?
Det er lettere å variere treningen, når man driver med flere idretter. I tillegg kan man plukke opp ting i en idrett og overføre det til de andre. F.eks går skiskyting og orientering ut på mye av det samme. Det er både fysisk og mentalt krevende. Det gjelder å være 100 % konsentrert i de riktige øyeblikkene. I tillegg benytter jeg orienteringstreningen til å trene variert og styrke messig for beina. Det å kunne kombinere langrenn med skiskyting, gir meg mål å gå etter. Til daglig trener jeg med verdens beste langrennsløpere og ser hvor listen ligger. Man blir ikke god i skiskyting uten å hevde seg i langrenn.

Hvordan trener du:
Jeg trener etter "gamle-metoden". Bygger gradvis mengde fra mai og frem til en topp i oktober-november, for så å slippe litt opp før konkurranse sesongen starter. Jeg øker trykket på intervall treningen på slutten av sommeren og har de hardeste intervall øktene på senhøsten. I tillegg prøver jeg å få løpt litt orientering når det passer. Varierer stort sett mellom rulleski, løp, sykkel, styrke, svømming og gåing med staver. Hovedvekt på rulleski og løp. Mengdemessig har jeg sist sesong ligget på rundt 650timer fysisk trening og 150 timer skyting. Denne sesongen er planen å øke til rundt 730 timer fysisk og 200-250 timer skyting.
Trener(e) som har hatt betydning for deg:
Min hovedtrener siden jeg var 13-14år gammel har vært Dag Kaas (unntaket var da jeg gikk på NTG). Han har lært meg det meste jeg kan om fysisk trening og har koordinert treningen slik at jeg kan utvikle meg som idrettsutøver. Dette året skal Raphael Poiree ta over hovedansvaret for treningen min (som trener på junior landslaget i skiskyting), og jeg håper det kan bidra til at jeg utvikler meg enda mer som skiskytter.

Hvordan har prestasjonsutvikling din vært:
Jeg har i likhet med svært mange andre vært en typisk barnestjerne. Jeg var god fra første stavtak, men skjønte som 13åring at man måtte trene for å fortsette å prestere. Og det gjorde jeg. Så da jeg var 15-16 år igjen nærmet jeg meg toppen og var kanskje på mitt beste som 16-17åring. Men så gikk jeg på smellen og ble satt mye tilbake treningsmessig. De siste årene har jeg bygget meg gradvis opp igjen og presterer jevnt over godt.

Beste mesterskapsplasseringer:
Jeg har jr.NM gull i fra alle de tre idrettene (da jeg var 17-18år).
Litt mer resultater

Orientering:
NM jr:
Individuelt:
1 x gull
1 x sølv
1 x bronse
Stafett:
1 x gull
1 x sølv
Deltatt i Jr.VM to ganger: med 6.plass i sprint som beste resultat

Langrenn:
NM jr:
Individuelt:
1 x gull
Stafett:
1 x gull

Skiskyting:
NM jr:
Individuelt:
4 x gull
2 x sølv
Stafett:
1 x gull
NM senior:
Stafett:
2 x gull
2 x bronse
Individuelt beste plasseringer: 5. og 7.plass
Deltatt i Jr.VM: med 9. og 10.plass som beste resultat
Deltatt i EM: med 5. og 8.plass som beste resultat
Deltatt også i Nordisk 2 ganger.

Hvordan forbereder du deg til konkurranser:
Jeg prøver ikke gjøre så mye annerledes før konkurranser i forhold til trening. Rutinene skal sitte, men den viktigste jobben er den mentale. Jeg har klart for meg konkurransedagen i hodet kvelden før og ellers så tenker jeg minst mulig på det. Sover og spiser godt.

Har du et favoritt konkurranseminne:
De fleste minnene fra idrettsarenaen er svært så positive, men om jeg skal plukke ut et spesielt så tror jeg det er fra langrenn. Da jeg som første års junior i NM klarte å forsvare seieren fra året før i hovedlandsrennet, tiltross for at svært få trodde jeg skulle klare det. Det var en maksimal dag der alt klaffet fra første stavtak :)

Har du hatt noen større skader i karrieren:
Som andre års junior (18år), valgte jeg å flytte hjemmefra og starte på NTG på Lillehammer. Ganske så raskt viste det seg at overgangen var stor og jeg begynte å slite med belastningsskader (var i nærheten av å få tretthetssyndrom). Det ble rett og slett for mye av alt. Det var ikke treningen som var hovedproblemet, men heller overgangen til å klare meg på egenhånd, ingen som satte ordentlig grenser, i tillegg til at jeg reiste hjem så og si hver eneste helg for å konkurrere. Det sa tilslutt brått stopp og jeg måtte begynne på nytt. Først en hvileperiode, så gradvis oppbygging ved hjelp av Per Staff. Siden 9.november 2006 har jeg aldri hatt et eneste tilbakefall.

Hvordan har denne sesongen vært i forhold til målsetninger og forhåpninger?
Det er ikke til å legge skjul på at jeg ikke har prestert så godt som jeg håpet. Mitt hovedmål denne sesongen var jr.VM i skiskyting, men jeg ødela for meg selv i siste uttaksrenn. Jeg fikk et plaster på såret ved å kvalifisere meg til EM og i tillegg presterte jeg bra i sesongavslutningen med NM senior. I langrenn har det gått litt trått, mens orientering gikk langt over forventning. Utrolig gøy å få til trippel Heming/Njård i vårt siste NM jr!

Målsettinger for kommende sesong?
Jeg har mål om å debutere i verdenscup denne sesongen og delta i EM senior. Jeg håper å kunne ta et stort steg i retning toppen, og så får vi se hvor langt det bringer meg. I tillegg skal jeg prøve å få deltatt i noen langrenn og orienteringsløp, men har ikke satt meg noen mål for resultatene der. Men er man konkurransemenneske, så gjør man alltid sitt beste for å nå lengst mulig opp på alle fronter!

Hva gjør du på fritiden når du ikke trener?
Jeg studerer jus, har jobbet som trener og resepsjonist og prøver å få tid til å være med venner og familie. Jeg er ikke noen typisk byjente med mye shopping og kafè-liv, men trives med alt mellom himmel og jord. Har vanskelig for å sitte helt stille, så liker å ha noe å drive med! Står gjerne telemark, drar på hytteturer, fjellturer og sier ikke nei takk til en uke eller to i syden.
Alle foto er levert av Fanny Welle-Strand Horn