I hele vinter har jeg kun brukt EN skismurning! Jeg sier ikke hvilken da denne boksen skal hjelpe meg til det sagnomsuste merket 19. mars 2011.

Og klister er dermed noe jeg ikke har behøvd å tenke på, hvilket kanskje har vært dumt. For selvfølgelig så ble vinteren brått avlyst dagene før rennet.  Panikken tok meg ikke helt, men nesten.

Så jeg gjorde et valg og stilte meg på startstrek kl.0915 og regnet med at det meste var som det skulle. Det skulle fort vise seg at der tok jeg helt feil gitt. For etter bare 87,5 meter skjønte jeg at mine ski heller burde vært på skøyteisen... 

For de var glatte - veldig glatte. Jeg blir ikke fort oppjaget da jeg er en sindig person med god indre kontroll - og tenkte at det fikser seg bare jeg kommer noen meter lenger opp i bakken. Men ikke i dag gitt!

Skiene ble bare glattere, hele pulje 14 forsvant og jeg ble liggende i et vakum hvor det beste hadde vært å bare grave seg ned....Men stillheten ble fort brutt av pulje 15 som raskt kom dundrende. Og vips så var jeg oppslukt av den også. Nå tenkte jeg seriøst på å bryte...

Men bestemte meg for å stabbe meg oppover, som best jeg kunne å ta sikte på Swix sin smørestasjon på Skramstadsetra. Etter mye möda og enda mere svette kom jeg endelig opp dit. Der var selvfølgelig køen foran smørestasjonen lang! men jeg hadde ikke noe valg og stilte meg slukøret opp i køen!


 Rett etter start. Mine ski kunne ikke brukes på denne måten......
FOTO : Kjell Vigestad 

Og mens noen altså hadde tid til å drikke, hadde jeg dårlig tid...Hele omsmøringsprosessen tok ca. 20 min!

Derfor ble jeg veldig stresset og bare raste forbi drikkestasjonen på Skramstad (bildet til v: FOTO: Kjell Vigestad). Ikke så smart skulle det raskt vise seg.

Fordi jeg nå gira opp til racerfart, la meg i venstre feltet og gasset på. Rett før første topp - kom reaksjonen. Beina ble dønn stive og takk og lov for at jeg var på toppen da det skjedde.

Fikk hvilt litt i utforkjøringen, skiene var nå helt perfekte - gliden også. Jeg prøvde hele tiden å fokusere på å holde høy fart. Men stadig vekk så fikk jeg små hint om at beina var stive. Og ennå hadde jeg stigningen opp fra Kvarstad igjen. På matstasjonen på Kvarstad tok jeg meg god tid, spiste og drakk godt.  Var jo ingen grunn til å stresse lenger, for merket var i en helt annen divisjon.

Opp fra Kvarstad fikk jeg plutselig litt kraft i beina og lå konsekvent i venstre fil og plukket jevnt og trutt med andre konkurrenter. Sånt no blir man giret av, så nå gikk det hele ganske greit!

Igjen holdt jeg fokus og vips så var jeg på Sjusjøen. Da gjenstod bare det jeg hater mest med Birkebeinerrennet : utforkjøringene ned til mål...

Gledelig nok så var det fortsatt spor og heller ikke veldig ploget opp. Så med et smil om munnen koste jeg meg ned de verste bakkene. Var dog litt klønete i en sånn bakke og sørget nesten for at en kar som kom bakfra trynet - heldigvis klarte han å holde begge beina godt planta og på akrobatisk vis sklei han videre!

Og etter 5t og 31 min passerte jeg målstreken. Veldig langt etter egen målsetting og egentlig litt deprimert. For jeg kastet bort en gylden mulighet til å perse i birken! Og på bussen ned til Håkons Hall bestemte jeg meg : neste vinter SKAL jeg jobbe med teknikk slik at jeg kan prestere, eller jeg skal i hvertfall gjøre et realt forsøk!

Samtidig skal jeg sørge for at jeg har med meg en egen smører. Han bør prestere også...


 
 Om sliten og lenge, sulten og tørst - kom han endelig til mål....
FOTO : Per Inge Østmoen

Start_lang_orm_9C0E1301

Lang orm

Flott bilde! Massevis av skiløpere ut av startgropa og på vei opp bakken! FOTO: Kjell Vigestad

startgruppe_bakfra_9C0E1238

Halen

Og her ser vi halen på ormen! FOTO: Kjell Vigestad
daniel_tynell_F6C0415

En svenske...

Daniel Tynell. Han ble tilslutt nr 7, snaue 5 minutter bak Aukland FOTO: Per Inge Østmoen
anders_aukland_F6C0086

Anders Aukland

Startnr 13 var ikke et dårlig nummer i dag! For Mr. Aukland vant jo ganske greit. FOTO: Per Inge Østmoen
50_merker_Øyvin_Narjord-9C0E2363

50 merker!

Øyvin Narjord - med 50 starter og 50 merker på lomma. Fantastisk! Men 76-åringen annonserte også at målet var nådd etter det 50. rennet pluss det som ble stoppet av uvær etter at han var kommet halvveis i 2007. FOTO: Kjell Vigestad
harald_johansen_roar_forbord_65-69_F6C1172

Voksne karer

Disse herrene gikk i klasse 65-69, fra v: Harald Johansen og Roar Forbord FOTO : Per Inge Østmoen
ola_kvaale_F6C9800

Ola Kvaale

Vinner av klasse 65-69. Han gikk på meget pene 3.06 og var først i mål av samtlige deltakere! FOTO: Per Inge Østmoen
Premie_menn_de_fire_beste_9C0E2312

Those Fantastic four

Fra v: ,Anders Aukland, Stanislav Reszak, Simen Østensen og Thomas Alsgaard FOTO: Kjell Vigestad
18-19_Ingrid_Saupstad_Marianne_Madsen_Julie_Gausen_9C0E2352

De yngre

Pallen for jenter 18-19 år : Ingrid Saupstad, Marianne Madsen og Julie Gausen. FOTO: Kjell Vigestad
Oddbjoerg_Haakensveen_nr1-65-69aar_9C0E2298

Oddbjørg Haakensveen

Etter 34 starter med 34 merker i rennet ble det endelig også klasseseier!!! Ingen kvinner har flere starter og flere merker i Birken enn Oddbjørg. FOTO: Kjell Vigestad