Rallarvegsløpet starter lørdag med 54 tøffe kilometre fra havnivå i Flåm til Finse 1222 moh. Søndag går ferden videre de 27 nokså lette kilometerne til Haugstøl. Den med best tid sammenlagt vinner.

I tillegg vil hver av de ca. 65 som er forventa å fullføre, oppleve det som en stor seier å krysse de to mållinjene. Deltakerrekorden skriver seg fra i fjor og er på 47 fullførende. Med ett unntak har deltakelsen økt årlig siden den spede starten med 3 fullførende i Rallarvegsløpet 2003.

Mange sterke løpere har deltatt i løpet av de sju åra med Rallarvegsløp, og det vil bli alt anna enn enkelt å pusse på løyperekordene som tilhører Maria Lundgren og Jan Helgesen. Maria satte sin i fjor da hun løp på 6.58.24 mens Jans bestetid på 5.43.34 skriver seg fra 2005-løpet. Dagen før det løpet smilte herr Helgesen så lurt som det han gjør på bildet til høyre.

Kvinneklassen

Maria Lundgren er påmeldt årets løp, men i likhet med vinneren for to år siden, Nancy Sommer, er det lite sannsynlig at hun stiller. Også fjorårets toer, Ida Flaatten, er usikker på grunn av en leggskade, men dersom hun kommer til start, er hun absolutt en vinnerkandidat. Tidligere i sommer tok Oslo-jenta en overbevisende seier i Nordmarka Skogsmaraton på pene 3.12.53. Idas klubbvenninne i Vidar, Nina Wavik Ytterstad, har slitt med skade etter at hun i vår løp maraton på 2.54.06, men hun er i gang igjen og vil ganske sikkert ha mer enn ett ord med i laget.

Vi finner også en tidligere norsk maratonmester på startstreken, Marith Årthun, som tok NM-gullet i 2007. Lisbeth Jensen Gallefoss og Bodil Kristine Høstmælingen er også navn å merke seg.

Herreklassen

Mannen som har vunnet herreklassen de to siste årene, Alemayehu Sitotaw, sliter med en akillesskade og stiller ikke. Bergen er likevel godt representert ved den meget kondisjonssterke fjelløperen Sverre Slethaug. I år har han vist klasse i en rekke motbakkeløp med blant annet seier i Fløyen Opp og andreplass i Gullfjellet Opp. Slethaug har også den uoffisielle løyperekorden i Syvfjellsturen i Bergen, og Gular-løperen leda i fjor Ultra-Birken inntil han var uheldig å løpe feil. Skulle det bli spurtoppgjør, stiller Sverre sterkt med 400 m-pers på 50,84.

Jan Helgesen kan på sin side skilte med fire tidligere seire i Rallarvegsløpet. Han har også et NM-gull på maraton og pers på 2.26.09. Hittil i år har 36-åringen ikke konkurrert, bare trent mot sesongens store mål.

Bak de to favorittene er det et knippe utfordrere som kan yppe seg. Runar Gilberg har fire andreplasser fra Rallarvegsløpet og har nok lyst på sin sjette pallplassering. Tero Paivarinne tok bronse i NM 100 km i vår, knappe 3 minutter bak nettopp Gilberg. Nå er han godt trent, men noe usikker på grunn av en strekk i den ene leggen.

Et par vestlendinger til – i tillegg til Slethaug – vil ganske sikkert også ha et ord med i Rallarlaget. Per Olav Bøyum var så seint som i fjor Norges bestemann i VM 100 km, og Bjørn Tore Taranger har i år vist maraton-, ultra- og motbakkeform. Det er tre egenskaper som kommer meget godt med i et løp som starter på havnivå og som 45 km seinere passerer løypas høyeste punkt, 1343 moh, med enda 9 km igjen til første målstrek.     

”Grand old ladies”

Rallarvegsløpets to "grand old ladies", Lukris Grønntun og Oline Yksnøy stiller også denne gangen – for fjerde år på rad. Bestemødrene på henholdsvis 73 og 68 år har for lengst bevist at alder ikke trenger å være noen hindring når det handler om å gi seg sjøl utfordringer og opplevelser. Også i år vil de nok få med seg "trerettersen" på Hotell Finse 1222 før nattemørket for alvor senker seg over Hardangervidda.

I motsetning til mange av motbakkeløpa lokker ikke Rallarvegsløpet med store pengepremier, men vinnerne får gratis overnatting på Hotell Finse 1222 til neste års løp, og Løplabbet byr på gavekort til de raskeste og mange fine uttrekkspremier.

Det er ennå mulig å etteranmelde seg – om en skulle ønske seg ei sprek og sosial helg på fjellet. Værmeldingen forteller om ca. 20 grader ved starten i Flåm og om lag 12 på Finse. Det meldes om oppholdsvær, skiftende skydekke og svak vind.

Forholdene skulle med andre ord ligge vel til rette for både naturopplevelse og et lite rykk oppover på Rallarvegsløpets adelskalender

Rallarvegsløpets heimeside

Påmeldte til årets løp


En smal kjerreveg med stabbesteiner og ei elv som flyter sakte eller vilt - kan en ønske seg en finere trasé å løpe langs? (Foto: Tore Sekkelsten)