Da starten gikk, var det enda overskya, men allerede tidlig på første etappe var oppklarningen et faktum. For maraton- og halvmaratonløperne ble varmen en utfordring mens det for "kortløpere", tilskuere og funksjonærer var en fryd å være ute. Tilskuerne heia, funksjonærene serverte drikke og løperne storma gjennom furumoer og klatra uforferdet sugende bakker.

Ringeriksmaraton har så mange klasser at det er vanskelig å ramse opp vinnerne. Her er det stafetter med to, fire og åtte løpere på hvert lag. Her er kvinne-, miks- og herrelag. Her er bedrifts-, elite- og showklasser. Her er maratonløp nonstop fra Vik til Jevnaker med halvmaratonpassering i Hønefoss. Med unntak av noen få som har fått innvilga tidligstart starter alle klasser samtidig, og ferden blir et eventyrfølge av løpere som knapt vet hvilken distanse eller klasse de en løper ved siden av tilhører.

Tilskuerne som det er mange flere av på Ringerike enn i de aller fleste løp i Norge, heier på alle. De står tett i tett i rikt befolka Hønefoss og Jevnaker. De står spredt, men desto mer til oppmuntring i løypas mange grisgrendte steder. Ringeriksmaraton er en manifestasjon av lokal entusiasme, en dugnadsånd som enda lever og inspirerer både i og langs løypa.


Jessica Gunnarsson (465) har oppdaga kjentfolk blant tilskuerne midt i den første bratte bakken ut fra Vik. Kanskje er det samboer Knut og tvillingene som heier? Eller er det bare stafettgleden som bobler over? Siri Størmer (396) vet at husbond Petter venter på Hønefoss og ser seg ikke til side. (Foto: James Holtquist)

Alle resultat


I teten i den samme bakken er det også svensk dominans. Hälle har kommet med et sterkt lag, dog uten stjernen Mustafa Mohamed, og kanskje er det derfor løyperekorden glipper. Men de vinner klart, på 2.16.23. Bak på dette bildet følger Elixia (481) og Åsmund Pettersen & Sønn (89) som har eks-skøyteløperen Sverre Haugli på laget. (Foto: James Holtquist)


I parmaraton herrer er duellen mellom Gjermund Sørstad (280) og Erik Norstrøm (337) i gang. Erik kommer først til Hønefoss, men Gjermunds makker, Øystein Mørk, blir for sterk og løper fra Eriks kompanjong, Robert Hansen, på den krevende andreetappen. Sørstad og Mørk kommer i mål på sterke 2.32.02 etter halvveispassering på 1.15.42. Norstrøm og Hansen bruker 2.37.12. Startnummer 388, Torbjørn Kjerstadmo, løper en sterk førsteetappe, veksler 26 sekunder foran Gjermund, og sammen med Katrine Skjervum løper han inn til sjetteplass i klasse parmaraton miks. (Foto: James Holtquist)

 
Ved veksling i Hønefoss er det flere som viser at de vil være med å kjempe om tetplasseringene i parmaraton miks. Margarethe Baumann har løpt fra Siri Størmer og sender ut Jens Kristian Berg med ca. 1 minutts forsprang til Petter Antonsen som skal få pinnen fra Siri. (Foto: James Holtquist)


Helmaratonklassen for menn er også svært spennende. Her er Kristian Quenild ferdig med den tøffe stigningen i starten av sjette etappe. Etter passering halvveis på 1.23.59 går det noe tyngre mot slutten, men han vinner klasse 40-44 år og blir nummer tre totalt, på 2.58.34. (Foto: Runar Gilberg)


Litt lenger ned i den samme bakken kommer Marit Kullerud Trondrud stormende. Hun løper parmaraton miks, og sammen med Andreas Kullerud Larsen blir det tredjeplass på laget. (Foto: Runar Gilberg)


Hytteplan er en sentral aktør i Ringeriksmaraton. De mønstrer en rekke lag og er også med som sponsor. Her ser vi en av de mange blide representantene, Helene Ness Jørgensen, som løper på et av mikslaga. (Foto: Runar Gilberg)


Øystein Mørk har avgjort parmaraton avdeling herrer. Nokså uanfekta stormer han opp Storgata i Jevnaker. Forrige helg løp han i Bøler-drakt og vant han halvmaraton på Kongsvinger.
 
Etter et skadeplaga år med lite trening har Petter Antonsen på nytt vist at løpinga har han i seg. Jens Kristian Berg er tatt igjen og fraløpt, og til entusiastisk heiing fra sin kjære Siri kan han løpe inn til parmaratonseier. Petter har løpt på 1.17.01, og sammenlagttida til de to er 2.38.54. (Foto: Runar Gilberg) 


Maratonklassen for menn er også blitt avgjort. Knut-Harald Semb, som ble nummer to i Ringeriksmaraton i fjor, får 2.49.37. Det er ei tid det står respekt av, ikke minst om en tar med i betraktning varmen og den tunge løypa med netto motbakke. Nummer to blir unge Sebastian Conrad Håkansson med 2.50.20. Halvveis passerte de to helt jevnt, på 1.21.19. (Foto: Runar Gilberg)


Vinnerne av den store klassen, herrer mosjon og bedrift, ble vunnet av Team Holmenkollen / Lilleland Bygg på tida 2.35.01. Laget hadde en fin miks av sterke veteraner og spreke unggutter. To av de garva karene, Kristen Aaby og Tore Bjerkreim, ser ut til å være fornøyd med både formen og pokalen. (Foto: Runar Gilberg)


Vidar-jentene har løpt fortere i Ringeriksstafetten tidligere, men tradisjonen tro vant de eliteklassen for kvinner. Fra venstre: Ann Kristin Dyrkolbotn, Hanne Kristiansen, Ingeborg Haugli, Ingrid Sandberg, Nina Wavik Ytterstad, Sharon Broadwell og Marit Brennhovd. Kvinnen på åpningsetappen, Jessica Gunnarsson, prioriterte de hun vinka til i første bakken, og er ikke med på bildet. (Foto: Runar Gilberg)


Mangla Vidar en løper på pallen, hadde til gjengjeld vinnerne av elite herrer en løper ekstra. Hvem det var som måtte nøye seg med å være Hälles superreserve vites ikke, men vi ser Oslo-bosatte Martin Kjäll-Ohlsson som fjerdemann fra høyre og EM-deltaker Oskar Käck helt til venstre. (Foto: Runar Gilberg)


Aldri en Ringeriksmaratonreportasje uten et blomsterbilde. Ikke bare på grunn av all den blomsterpryden som løperne kan legge merke til, men også på grunn av "Blåveispiken på Ringerike" som Arne Pasche Aasen skrev så vakkert om. Antakelig var ikke det i august, og antakelig var det før blåveisen ble freda, men evnen til å glede andre, den som kjennetegner Ringeriksmaraton, hadde hun utvilsomt i seg.

Blåveispiken

Jeg går og rusler på Ringerike
på stille stier jeg sjelden går.
Da kommer mot meg en liten pike,
en lubben unge på fem, seks år.

Hun bærer blåveis i sine hender,
den første hilsen fra jordens muld.
Hun møter meg som en venn hun kjenner
og står og smiler så tillitsfull.

Hun spør meg barnlig om jeg vil ha dem,
for hun har plukket dem nettopp nå.
Og hvis jeg vil, kan jeg bare ta dem,
si(e)r hennes øyne, de store blå.

Så rik en gave har ingen gitt meg,
som denne dunbløte barnehånd.
Hun får no(e)n øre så hun kan kjøpe
litt sjokolade og drops og sånn.

Hun løper fra meg med takk i blikket,
hun danser lykkelig på vårens vei.
Hun løper fra meg og aner ikke
at det var hun som var god mot meg!


Bilder og reportasjer hos Ringerikes Blad

Ringeriksmaratons heimeside

Kondis.nos samleside for Ringeriksmaraton