Østfold kan neppe kalles noe stort skifylke, selv om noen av verdens beste skiløpere de seneste årene kommer fra nettopp Østfold. Vi nevner Vibeke Skofterud, Ola Vigen Hattestad og Jens Arne Svartedal. Ustabile vintre og begrensede snømengder har gjort at det er få turrenn som blir arrangert i Østfold. Desto mer hyggelig var det derfor at arrangør Askim IF, med støtte fra Eidsberg IL og rennleder Tore Sandem i spissen, tok initiativ til å arrangere Baglerrennet lørdag.

Dette initiativet satte også deltagerne stor pris på. For selv om ingen av de nevnte verdenstoppene stilte til start, så var det 198 mosjonister og ivrige turløpere som gjorde det. Og verken deltagerne eller arrangøren kunne drømt om bedre forhold og klaff med været på lørdagens renn. En uke før arrangementet var det så snøfattige forhold i Østfold at det var usikkert om rennet i det hele tatt kunne avvikles. Men snøfall dagene før arrangementet gjorde at den opprinnelig planlagte traseen kunne benyttes. Og når værgudene i tillegg vartet opp med vindstille og sol fra skyfri himmel på renndagen kunne det ikke blitt bedre rammer rundt arrangementet. Arrangøren hadde stått ivrig på med løypepreparering og det var lagt ned mange dugnadstimer. Bedre oppkjørte løyper enn tilfellet var i Baglerrennet kan man neppe få i Østfold.

Baglerrennet hadde start ved Folkenborg museum i Eidsberg ved Mysen, gikk via Slitu og videre til Askim der målgang fant sted. Løypa ble i etterkant GPS-målt til 38,9 km, med en kortere alternativ for trim på 29,61 km.
 
Historisk sett kan man si at Baglerrennet er opptakten til Birkebeinerrennet. Det var sommeren år 1204 at den kommende kongen Håkon Håkonsson ble født nettopp i området der Folkenborg museum i dag ligger. Området som også var starten for årets Baglerrenn. Dette var i sin tid et baglerområdet, og baglerne ville hindre at birkebeiner Håkon Håkonsen skulle bli landets nye konge. For å beskytte sin kommende konge flyktet birkebeinerne derfor nordover mot Trondheim. Ferden startet på fødestedet i Eidsberg og gikk via Askim. Altså strekningen der årets Baglerrenn gikk. Videre flyktet birkebeinerne til Hamar, Lillehammer og Rena (opprinnelsen til Birkebeinerrennet) før de ankom Trondheim med Håkon Håkonsson i god behold.
 
Men om vi flytter oss tilbake til nå-tid, så var det Ronny Bråten, Spydeberg som var raskest på sin ferd fra Eidsberg til Askim. Han lå i tet fra start til mål og kunne til slutt innkassere seieren med over fem minutters margin i det første Baglerrennet. Vinnertiden ble 2.03.20.
- Jeg hadde følge av 2-3 andre i starten, men de slapp etter 6-7 km. Derfra og inn gikk jeg alene. Første del av løypa var ganske krevende med en del bakker, mens det de siste tre milene var mye staking, kunne en fornøyd vinner fortelle etter målgang.
 
På de neste plassene bak Bråten fulgte Paul Aksel Authen, Båstad og Jostein Frorud, Skiptvet med henholdsvis 2.08.57 og 2.09.30.
 
Blant kvinnene var det Cathrine Louise Holme, Moss som var raskest med vinnertiden 2.28.41. Hun var snaue 10 minutter foran Line Rasmussen Petersen, Siggerud som ble nummer to.
- Dette var en flott løype og et fint løp. Jeg hadde følge av noen treningskamerater fra Moss underveis i løpet og er godt fornøyd med gjennomføringen, kunne damevinner Holme fortelle.
 
Totalt var det 198 startende og 190 fullførende til sammen på de to oppsatte distansene.
 
Beste menn totalt:
1.Ronny Bråten, Spydeberg IL            2:03:20
2.Paul Aksel Authen, Båstad IL, Ski     2:08:57
3.Jostein Frorud, Skiptvet IL           2:09:30
4.Per Magne Degnes                      2:10:58
5.Henning Pedersen, Moss SK             2:13:11
 
Beste kvinner totalt:
1.Cathrine Louise Holme, Moss SK        2:28:41
2.Line Rasmussen Petersen, Siggerud IL  2:38:24
3.Mona Hobøl Bjørnerud, Kjelsås IL      2:48:47
 
 
 
Baglerrennet inngår også i nyvinningen Østfoldtrippelen, som foruten Baglerrennet består av Skiptvetrittet og Fjellaløpet. Alle tre arrangement i Indre Østfold.
 


De tre beste herrene i Baglerrennet. Vinner Ronny Bråten i midten, nr. 2. Paul Aksel Authen til høyre og nr. 3 Jostein Frorud til venstre. (Alle foto: Bjørn Johannessen)


Cathrine Louise Holme kunne juble over å ha blitt best blant kvinnene. 


Totalt 190 fullførte nyvinningen Baglerrennet. 


Baglerrennet gikk fra Eidsberg, via Slitu til Askim i Indre Østfold. Dette var også ruta birkebeinerne fulgte da de på begynnelsen av 1200-tallet flyktet fra baglerne med kongssønnen Håkon Håkonsson. 


Det var perfekte forhold og lite å utsette på skiløypene. 


Ronny Bråten (65) tok kommandoen fra start. De første kilometerne hadde han følge av Paul Aksel Authen og Jostein Frorud, men disse måtte til slutt nøye seg med 2. og 3. plass. 


Deretter fulgte løperne på rekke og rad. Her med Henning Pedersen, Moss fremst i hovedfeltet. Han ble til slutt nr. 5 totatl. 


Damevinner Cathrine Louise Holme, Moss har her lagt seg i tet foran en del mannlige konkurrenter.


Line Rasmussen Petersen, Siggerud ble nummer to blant kvinnene bak Cathrine Louise Holme. 


Østfold er et fylke med mye jordbruk, og jordene ble flittig benyttet i Baglerrennet. 


Forbi en gård ved Slitu.


Her er det Bente Rode Liset som langer ut. 


Utforbakke.


Drikkestasjon ved Tenor Skole ved Slitu. 


 Petter Fridtjof Koren, Moss ligger først. Bak ham følger deltagerne på rekke og rad. 


Skiptvet-veteran Tor Dyre Vaa har vært ivrig skiløpet i en årrekke og var selvfølgelig å finne på startstreken også i Baglerrennet. 


Unggutten Vemund Langvatn gjennomførte den nesten tre mil lange trimløypa i fin stil. En sluttspurt hadde han også krefter til.