Møkster.  Trykk på bildet for STØRRE utgave

Øyløp i vinden
kondis.no var i år for første gang på Jomfrulandløpet, et løp som har eksistert siden 1978.  Søndag skrev vi om Søndre Sandøy-løpet på Hvaler, tirsdag skrev vi  om den nye utgaven av det gamle løpet Mosesstafetten på Oscarsborg på Søndre Kaholmen, utenfor Drøbak. I flere år har vi fulgt Etape Bornholm og det gjør vi i år også. Øyakarusellen i Oslo har også blitt populær etterat den så dagens lys i 2010. Dette er bare noen av øyløpene i Norge. Nå kommer altså et til, t.o.m. et maratonløp!


 Foto. Kristine Møgster

En helt spesiell øy
I dette fantastiske landskapet kommer det nye maratonløpet til å gå.  Møkster er en meget særpreget øy hvor du vil finne en spesiell flora og fauna.  Møkster er en frodig øy med bl.a. granskog. Øya har en befolkning på bare 65 mennesker. Men disse bor her hele året og har både skole og butikk. I motsetning til mange andre slike bittesmå lokalsamfunn er dette ikke et fraflyttingsområde. Initiativtaker Mona Mørk er f.eks. en innflytter til øya. Hun kan fortelle at andelen barn og unge er høyere enn landsgjennomsnittet. I tillegg til de 65 fastboende er det omtrent like mange som har hytter. Hytteeierne bor i Bergensområdet og er innom øya også utenom sommersesongen.


 Alle bilder herfra og nedover: Mona Mørk 

Løypa
kondis.no har snakket med initiativtaker Mona Mørk og dette er et løp du som vil ha noe anderledes bør melde på og få med deg.  Mørk har sjøl ingen tilknytning til løpsmiljøet, men har fått med seg en arrangementsgjeng som står for den mer løpsmessige delen av arrangementet.  Denne helgen kommer arrangementsgjengen ut til øya for å ta en siste finpuss. Det er planer om å filme løypa og legge ut videoen på Youtube. Møkster Maraton jobber også med å få løypa kontrollmålt.  
Øya er ikke stor nok så maratonløypa vil bestå av en runde som løpes 10 ganger. Start og mål vil være på skolen hvor det også vil være en åpen kafe. Høyeste punkt på Møkster er 30 m.o.h. mens løypas høyeste punkt ligger på rundt 20 m.o.h, mener Mørk. Om løypa er rask? Ja, det får løperne i dette aller første Møkster Maraton prøvd ut. Underlaget vil være asfalt, grus og jorder. Med båt til start
Møkster har gjestehavn, så for alle i distriktet med løpesko og egen båt, er det bare å komme seg over til Møkster på lørdagen. For de langveisfarende, som undertegnede fra kondis.no og maratonsjefen sjøl Inge Asbjørn haugen (som skal delta), blir det noen få som overnatter på sjølve Møkster mens de fleste vil bo på gjestegiveriet på Brekkjavik og dra over med ferje på lørdags morgen til Møkster.

Begrenset deltakelse. Høy kvalitet
Arrangøren har satt en deltakerbegrensning på 50 og ser på dette som et prøvår. Lokalitetene tilsier at de ikke kan bli så store som helst, og arrangørene ser for seg at dette vil være et maratonløp med begrenset deltakelse også i årene fremover. Men litt større blir de gjerne. Profesjonelt opplegg og trivsel er det de satser på. De vil gjerne ha både mat og kultur som en del av det hele. Premier med sterkt særpreg
Vinnerne i herre- og kvinneklassen drar hjem med villsauskinn! Villsauene på Møkster er ikke som sauer flest og et slikt skinn vil nok få en sentral plass hjemme hos vinnerne! I tillegg til villsauskinnene blir det graverte trekopper med Møkster Maraton til de 3 beste kvinner og menn. Alle deltakerne får T-skjorter og medaljer.

Norges første Nautiske Maraton?
For de som synes maraton blir i lengste laget byr arrangøren på en Nautisk Maraton. Den er på 4,2 (nautiske) mil som tilsvarer snaue 8 km. Vi kjenner ikke til at noe tilsvarende har blitt arrangert i Norge før. Barneløp

For et sted hvor  "andel barn og unge er høyere enn landsgjennomsnittet" blir det selvfølgelig arrangert et barneløp for de aller minste.Kultur
Ingen ringere enn Helge Jordal vil fremføre Terje Vigen på kvelden etter maratonløpet. På skolen vil det være sommermarked under arrangementet med salg av villsuaskinn og hjemmelaget saft og syltetøy.  Det blir servering av fiskesuppe, kake, kaffi med mer. For de som ikke kommer for å løpe vil det være mulighet for en rundtur i utmarka. Her kan man velge mellom to merkede løyper. Den ytterste går helt ut mot havgapet.

Møgster eller Møkster ?
Da vi gikk igjennom den foreløpige startlista fant vi 3 med etternavnet Møgster. Vi spurte Mona Mørk om hvorfor det var slik. Til det svarte hun at det er det visstnok ingen som vet, det har bare alltid vært slik.  Så er det noen språkforskere blant leserne hører vi gjerne fra dere om dere kjenner til dette.


Mer om Møkster Maraton:
Arrangementet:   
Hjemmeside   Facebookside  Påmeldingsside
Øya Møkster : 
Om øya