Ringeriksmaraton er et løp som har start på Vik i Hole kommune og målgang på Jevnaker i Oppland. De 42.195 meterne er delt opp i 8 etapper hvor hver etappe er på rundt 5 km. Det er mange klasser å velge i. Man kan løpe 8-mannsstafett, 4-mannsstafett, parmaraton eller maraton. Dermed er det et tilbud til alle uansett nivå, kjønn og alder.

Ringeriksmaraton ble i år arrangert for 18. gang, og løpet har blitt en stor mosjonsfest for Ringeriksregion.

I stafettklassen ble det igjen en suveren seier til den svenske klubben Hälle IF. Klubbens 8 løpere gjennomførte 42.2 km på 2:17:40. Den var eneste laget i eliteklassen. Det er jo litt synd at det ikke er noen norske klubber som kan ta turen til Ringeriksmaraton og konkurrere mot den løpeglade svenske klubben.

I dameklassen var det også litt tynt i eliteklassen. SK Vidar har i mange år vært fast deltager i Ringeriksmaraton. Også i år ble det seier til Oslo-klubben som løp i mål til stor jubel etter å ha brukt 2:48:52.

NYE LØYPEREKORDER
Med tanke på hvor mange "store" navn som har deltatt i Ringeriksmaraton tidligere, begynner det å bli tøft å sette nye løyperekorder. Men i år ble det likevel satt to nye rekorder.

Marthe Katrine Myhre fra Gjøvik FIK hadde i år tatt turen til Ringerike for å løpe Ringeriksmaraton. I utgangspunktet hadde hun planer om kun å ta det som en rolig langtur. Men når løpsdagen nærmet seg, vokste også konkurranseinnstinktet til Marthe. Og når hun fikk høre at løyperekorden som Gloria Vinsetdt satte i fjor var på 3:07:07, bestemte hun seg for å prøve å sette ny løyperekord.

Hun åpnet forsiktig på de første "etappene", noe som kan være veldig smart med tankte på at det etter hvert ble veldig varmt. I tillegg så er siste halvdel fra Hønefoss og opp til Jevnaker den hardeste biten. Og når Marthe rundet svingen i Storgata i Jevnaker sentrum viste klokka godt under 3 timer. Hun spurtet i mål på 2:55:38 og satte løyperekord med solid margin. Hvor godt dette er, er litt vanskelig å si. Forholdene var tunge og det er vanskelig å sammenligne tiden i denne løypa opp mot andre løp. Men en ting er sikkert, man må nå løpe veldig fort for å slå hennes rekord.

I parmaratonklassen ble det også satt løyperekord. De tidligere storløperne Knut Aalien og Jan Helgesen løp i 2005 for Team Hytteplan Puma på tiden 2:25:44. Og det var egentlig ingen tvil om at Sturlaløprene Afewark Amelo Genale og Weldu Mega hadde gode perser på halvmaraton til å klare å sette rekord. Og de innfridde, men ikke med så stor margin som mange hadde ventet. Når de passerte målstreken med bare stafettlaget til Hälle foran seg, stoppet klokka på 2:24:29. De slettet dermed parmaratonrekorden med 1 minutt og 15 sekunder.

De lokale løprene Robert Hansen og Eirik Norstrøm har tidligere hatt flere seiere på parmaraton. Men i år måtte sistnevnte av disse to i bryllup. Robert fikk derfor med seg Øystein Mørk som ny partner. De hadde ingen sjanse til å kjempe om seieren med løperne fra Sturla IF, men de løp inn til en andreplass på tiden 2:32:15. Tredjepassen gikk til Knut Eraker Hole og Are Birkelig fra Hadeland FIK som fikk tiden 2:38:34.

MARATON
I kvinneklassen ble som allerede nevnt Marthe Katrine Myhre suveren vinner. I herreklassen var det Tore Mortensen fra Justervesenet som vant., men langt etter damevinneren. Han løp i mål på tiden 3:13:10. Andreplassen gikk til den lokale løperen Per Øyvinn Andersen som løper for det engelske metallbandet Iron Maiden. Han fullførte på tiden 3:17:27. Tredjeplassen gikk også til en lokale løper. Knut Amundsen løp i mål som tredje raskeste herre på maratondistansen med tiden 3:17:48 kun slått med 21 sekunder av Per Øyvinn Andersen.

Nå handler ikke Ringeriksmaraton bare om rekkorder og elite. Det er mosjonsløperne og det fantastiske publikumshavet langs løypa som skaper den utrolig gode stemningen i Ringeriksmaraton. For det er utrolig gøy å løpe Ringeriksmaraton. Det står folk langs hele løypa, og det er neste Tour de France stemning enkelte steder. Har du lyst til å være med på en super løpsfest, bør du ta turen til Ringeriksmaraton 2013, for dette er en opplevelse.

Se foreløpige resultater her

Saken blir oppdatert med masse bilder og video fra løpet i løpet av de nærmeste dagene.


Marthe Katrine Myhre jubler for seier og ny løyperekord.


Som vanlig kunne de løperne som ikke ville stresse med farten, starte en time tidligere enn hovedfeltet. (Foto: Runar Gilberg)


Hälle-laget, her representert ved Daniel Lund, hadde konkurranse bare fra sin egen skygge. De åtte løperne brukte 2.17.40 da de delte de 42,2 kilometerne mellom seg. (Foto: Runar Gilberg)


En av de mange heimefavorittene, Robert Hansen, mottok beundrende blikk fra publikum på sin ferd mot andreplass i parmaraton - sammen med Øystein Mørk. (Foto: Runar Gilberg)


Ca. 11 km fra mål har Knut Eraker Hole enda flust av snert i steget, og sammen med sin makker, Are Birkeli, blir det tredjeplass i parmaraton menn. (Foto: Runar Gilberg)


Vidar har årvisst stilt med kvinnelag i Ringeriksmaraton, og her nærmer Marit Brennhovd seg slutten på sjette etappe. (Foto: Runar Gilberg)


Marthe Katrine Myhre imponerte stort da hun forbedra Gloria Vindstedts løyperekord med 11 og et halvt minutt. 2.55.37 er sterkt i den kuperte løypa på en varm seinsommerdag. (Foto: Runar Gilberg)


Hytteplans Jon Anders Kvisgaard gratulerer Hälle-laget med seieren og den gode tida - før han overrekker premier til de spreke svenskene. (Foto: Runar Gilberg)


Sju av de åtte Vidar-jentene har mottatt sine premier. Vi ser fra venstre: Karianne Søfting, Alvilde Ossum, Mette Bakken Skauerud, Ann Kristin Dyrkolbotn, Merethe Braathen, Marit Brennhovd og Ingeborg Haugli. Åttende jente på laget var Inger Hegstad Krüger. (Foto: Runar Gilberg)


Sturla-løperne Weldu Mega og Afewark Amelo Genale satte ny løyperekord i parmaraton for menn - med 2.24.29. Det var en forbedring av Knut Aalien og Jan Helgesens sju år gamle rekord med 1 minutt og 15 sekund. (Foto: Runar Gilberg)


Noen veksla, noen venta på sin løper, noen heia og noen pusta ut etter å ha gjort unna sin etappe. Alle så ut til å trives utmerket under den blå himmelen som hadde etablert seg over Ringerike lørdag 11. august. (Foto: Runar Gilberg)