Enda et nytt motbakkeløp ser dagens lys og nå er det toppen av Lyderhorn som skal bestiges. Fra havflaten ved Falck Nutec i Gravdal som starten går og til toppen er det 396 høydemeter. Det er forøvrig samme trase som 7-Fjellsturen bruker og er godt kjent for de fleste. 

På bildet til høyre (klikk for stor utgave) ser vi to ivrige i løpefamilien Landro med far og datter, Audun til høyre og Cecilie til venstre. De gikk begge to 7-Fjellsturen i 2012 når bildet ble tatt på toppen av Lyderhorn før kl.07.00 om morgenen. Lyderhorn har kanskje den mest spektakulære utsikten av alle Bergens fjell.

Laksevåg TUIL drar nå igang et løp som vil knytte stor prestisje blant toppene i motbakkeløp å vinne. Det vil også samle mange ivrige mosjonister som er blitt dratt med på bølgen av motbakke og er en fin anledning å teste formen i forkant av Stoltzen. Laksevåg Idrettslag vil også gjøre det til en flott  familiedag for barn og voksne og håper flere i nærmiljøet finner veien lørdag 14. september.
Egen hjemmeside for løpet er klar: www.lyderhornopp.no

Laksevåg Turn- og Idrettslag holder til på Nygårdsmyren med egen friidrettsbane. I 2005 fikk de nytt klubbhus som er et samlingsted for hele laget. Styret i klubben holder nå på med planer om en aktivitetshall på Nygård i tilknytning til Laksevåg Idrettshall. Idag er det friidrett, turn og fotball som gjelder for klubben. 
I kretsmesterskapet innendørs 17. februar i Leikvanghallen tok klubben hele 5 gull, 4 sølv og 5 bronsemedaljer. Laksevåg tok 14 medaljer i Steinkjerhallen under Ungdomsmesterskapet og en av dem var med Solveig Ohnstad i jenter 20/22 som vant 800 meter, tiden hennes ble på fine 2.23.18


Under finner dere bildeserie fra løypen fra start til mål i Lyderhorn Opp.


Tekst og foto: Jørgen PettersenLaksevåg sine unge idrettstalenter hentet hele 14 medaljer under Ungdomsmesterskapet innendørs i Steinkjerhallen nylig. Her er de samlet til fellesstrening på tirsdagskvelden i Laksevågshallen hvor de nettopp har gjennomført spenst og hurtighetstrening.

Medaljer for Laksevåg i UM :

Beatrice N. Llano (16 år), gull i kule og sølv i kappgang. (ifjor var hun verdens beste i sin årsklasse med 3 kg slegge).
Joachim Heier (17 år) bronse i kule.
Bjarne Martinsen (17 år) sølv i kappgang.
Paula N. Llano (18 år) gull i stav og sølv i kule.
Ingrid Bøthun Leganger (20 år) bronse i tresteg.
Solveig Onstad (20 år) gull på 800 meter.
Martin Vikse (20 år) sølv i lengde, sølv i tresteg og bronse på 60 meter hekk.
Torbjørn Bergfjord (21 år) sølv i kule.
Robin Kalleklev (22 år) bonse i lengde og bronse i kule.Styret i Laksevåg Turn- og Idrettslag er klar for nye oppgaver. Tidligere har de fått Laksevågsløpet til å bli en stor mosjonsfest som samlet 400-500 faste løpere i årevis. Kvarven Opp har vært arrangert siden 1991 til 2011. Nå er det Lyderhorn Opp som tar over etter Kvarven Opp. Undertegnede reporter tror på mellom 500-600 som vil være med på den første utgaven av Lyderhorn Opp. 
Andre planer som Laksevåg TUIL har er å få til en samling i Bergen vest området og arrangere vinterkarusell for løpere i nærområdet. Styret er også positiv til å gjennoppta Laksevågsløpet i ny utgave. 


Ved Falck Nutec i Gravdal starter Lyderhorn Opp som fellesstart for alle løperene. Det er god plass til parkering for samtlige som kommer med bil til løpet. Dette er også startstedet for 7-Fjellsturen og velkjent for de fleste.


En kilometer ute i løypen og nøyaktig midtveis i Kvarven er det en liten flate på 25 meter. Det er fremdeles asfalt til toppen av Kvarven.


På toppen av Kvarven etter to kilometer og 200 høydemeter slutter asfalten og steinete fjellpartier begynner. På bildet ser vi pallen i herreklassen av Kvarven Opp fra 2011 med vinneren Øyvind Loftås i  midten, til venstre ser vi Lars Røttingen på andreplassen og til høyre er det Jan Rolland som tok en sterk tredjeplass i tøft selskap. 

Vinnertiden opp til Lyderhorn vil undertegnede anta vil ligge på rundt 23. minutter for de aller beste motbakkeløperene.


Bare 80-90 meter etter toppen av Kvarven er det skogsløype i naturskjønn idyll.


To bratte trapper nedover skal forseres underveis og kan være svært glatt når det er regn eller fuktig vær. Det er bare 100 meter etter toppen av Kvarven.


Fjelltoppen som er høyest og lengst unna på bildet er toppen av Lyderhorn. Enda langt igjen om du kommer helskinnet ned fra tretrappene og fremdeles klare å puste etter å ha passert Kvarven sin topp.


Midtveis i løypen denne søndagsettermiddagen i mars møter reporter på Elisabeth Skauge og datteren Karoline. Til Kondis kan Elisabeth fortelle om hvor herlig det er å bestige Lyderhorn og bruke naturen som treningsplass. Sannsynligvis blir Elisabeth med på løpet opp til Lyderhorn denne høsten, hun har jo rik erfaring og fjoråret var det visst 216 ganger til toppen. Anslagsvis har hun vært langt over 500 ganger i sin mosjonskarriere. - Det er noe med å komme seg til toppen, et eller annet er det forteller hun.
Som sagt, en drøm å være reporter når en møter sjarmerende kvinner på sin vei.


Omtrent halvveis i løpet hvor to stier møtes, en ned til Nedberglien og den andre som kommer fra Kvarven siden. I bakgrunnen kan en se Askøybroen og langt nord ute på Sotra.


Skiltet i løypen forteller om dengang det var heksejakt i Norge. Noen mente at de møttes på Lyderhorn for å kaste forbannelse over mennesker og dyr. Anne Pedersdotter på 1500-tallet (heks) skal ha vært på Lyderhorn tre julenetter på rad for å kaste forbannelse på byen. Sannsynligvis må engelen som ble observert på Lyderhorn like etter ha vunnet kampen siden byen vår er aldeles nydelig.


Litt over halvveis i løypen ser vi at det ikke er så bratt. Underlaget er steinete fjellgrunn og noe innslag av gress/myr. 


Nesten oppe blir det mye brattere. Avslutningen av Lyderhorn er knallhard for de som vil ha god tid. På bildet ser vi deltakere som er tidlig ute på 7-Fjellsturen kl.07.30 søndagen i mai 2012.


Belønningen av å komme til toppen er denne flotte utsikten ut mot Sotra og innseilingen til Bergen. Heksene vant ikke med sin trollldomskraft og over 300 cruiseskip kommer til "byen e Bergen og laget er Brann".


 På toppen av Lyderhorn som er 396 meter over havet og utsikten mot Flesland flyplass like over hodene på vaktene som klipper på deltakerene i 7-Fjellsturen. 


Undertegnede har ikke så langt møtt på noen heks i sine også langt over 500 ganger opp Lyderhorn. Men i 2012 møtte jeg på Fonnafly som skulle kartlegge det nye nødnettet for Norge. Det kom fra Sogn til Lyderhorn denne ettermiddagen og reporter glemte helt hvor sliten jeg var med intervall opp til toppen.


Det er nok mange som har tatt veien opp til Lyderhorn med kjærligheten i sin hånd. Dette paret nyter resten av turen sin etter sitt første fjell på 7-Fjellsturen 2012.


Ja, du blir glad av å mosjonere på fjellet. Hardhausen på bildet er Morten Hauso som i 2012 bare timer etter å ha syklet Bergen-Voss, fullfører 7-Fjellsturen og  tar Jernmannstatuetten for 23 gang av 23 mulige. På bildet er han full av energi når han før kl. 07.00 søndagsmorgen passerer Lyderhorntoppen.