Jon_Olsen_IMG_9903.jpg
Jon Olsen, Høybråten og Stovner vant maraton på imponerende 2:40:55

Vera_Nystad_IMG_0001.jpg
Vera Nystad, Søgne vinner Unionsmaraton på 3:45:35 og imponerer nok en gang! Vera sjøl var imponert over løypa og mente at den måtte være den vakreste hun hadde løpt noen gang. Hun var også godt fornøyd med alle drikkestasjonene. Det var noe som forøvrig mange roste. 

Et rekordstort antall løpere fikk en ekte løpsopplevelse i sommervarmen i Rømskog
Vi fikk flere imponerende tider og noen løyperekorder under et Unionsmaraton som ble arrangert på en skikkelig norsk sommerdag. 23-24 grader og så godt som vindstille. For løperne  ble det nok noe varmt, men det var mer de tøffe bakkene enn varmen som  gjorde at noen løp saktere enn de hadde trodd på forhånd.

259 deltakere gjorde at det ble deltakerrekord for andre året på rad. Med 196 fullførende i fjor, utgjorde en økning på 63løpere i år hele 32 % flere enn i fjor!  Med bare halvparten så stor økning prosentmessig neste år, kan jubileumsløpet i 2014 (det tiende løpet) få 300 fullførende deltakere!  Om det verste regnværet holder seg unna neste år, bør det tallet være mulig å oppnå.

Vera Nystad tøff i tøff løype
Vi har blitt imponert over Vera Nystads prestasjoner før. At hun vant Unionsmaraton var ikke så overraskende med bare tre andre kvinner på startstreken. Men tiden lot vi oss imponere av. Vera var sjøl godt fonøyd, og det var det all grunn til å være. Maratonløypa rundt Rømsjøen innledes med nesten en halv maraton på asfalt, mens resten går på skogsbilvei. Den andre halvparten har en rekke tøffe motbakker og nedoverbakker. Mange regner løypa til å være omtrent like tøff totalt som Nordmarka Skogsmaraton. Jon Henry Strupstad satte løyperekord på Unionsmaraton i fjor på 2.39 og løp i år på 2.39 i Nordmarka Skogmsaraton.

3.45.35 var derfor meget imponerende av Nystad, som er født i 1945 (68 år i løpet av året), tidligere i år har hun løpt på 3.38.15 på Gran Canaria. 3.45 tilsvarer fort 3:30 på en flat asfaltløype. Ta en titt på veteranstatistikken for kvinner og se hvor godt 3.45  holder seg mot langt yngre løpere, hvorav mange har løpt i langt lettere løyper.

Jon Olsen nære på Strupstads løyperekord
Var det noe vi var rimelig sikker på var at John Henry Strupstads løyperekord fra ifjor på 2.39 skulle bli meget vanskelig å slå. Det kan den også bli, men Jon Olsen gjorde et meget godt forsøk i det varme været i år. 2:40:55 var sterkt! Når en vet at Olsen har personlig rekord på 2.37 fra Oslo i 2011 bærer tiden i Unionsmaraton bud om at Olsen kommer til å senke persen med mange minutter i neste forsøk på en flat asfalt løype. Ikke rart Olsen var fornøyd!

Valgte Unionsmaraton framfor Strømstadmila
Marthe Katrine Myhre hadde egentlig tenkt å løpe Strømstadmila, men med 4 timers bilkjøring bak rattet tur/retur gjorde at hun heller valgte 10 km i Unionsmaraton. Dermed ble den svakeste løyperekorden i Unionsmaraton historie, 37:40 løp Marthe på. Hun fortalte at hun hadde merket varmen godt og at dette slettes ikke var noen lett 10 km. Hun opplevde at dette løpet kjentes sterkere enn når hun satte persen i Sentrumsløpet i år og løp 35:14.  Marthe opplevde også to vidt forskjellige utgaver av sommernorge på en uke. Forrige lørdag var hun utsatt for det totale skybrudd i Nordmarka Halvmaraton. Denne lørdagen var det ordentlig sommervarme og vindstille.

Juniorlandslagsløper i kombinert vant mennens 10km
Mads Waaler fra Bjørkelangen er på juniorlandslaget i kombinert og slo både Jan Billy Aas i samløp og hans løyperekord fra i fjor. Løyperekorden lyder nå på 34:45
Sterk tid i en ganske bakkete 10 km-løype.

Latvisk seier på kvinnenes halvmaraton tett på løyperekorden
Før årets Unionsmaraton var alle løyperekorden fra 2011 eller 2012, bortsett fra halvmaratonrekorden for kvinner. Den var på 1:34:06 satt av Åse Brødholt i 2007. Den unge latviske løperen, Kristine Platace, var nære på, men endte på 1:34:48

Svensk lokalseier på mennenes halvmaraton
Niklas Wassberg, Töckfors vant halvmaraton for menn på 1;:19:16. Töckfors ligger ikke langt syd for Rømsjøen, så dette var en skikkelig lokal seier på en god tid.

Unionsmarathon får mye skryt!
Vi snakket med mange som deltok for første gang i Unionsmarathon og alle var veldig fornøyd med arrangementet. Mange snakket om idyllen både i løypa og på mål/start. Godt med drikkestasjoner poengterte mange. 

Badeplassen_IMG_9606.jpg
Badeplassen som ligger langs innspurten på alle de tre distansene og barneløpene er populær både blant voksne og barna.

Et godt sammensydd arrangement
Slik er dagen på Rømskog: 10:30 drar bussene avgårde med de som skal løpe hhalvmaraton. kl.11:00 starter maraton og kl.11:15. drar minibussene avgårde med de som skal løpe 10km. Deretter starter barneløpene. 4stk var det i år. Når de er ferdig går det kort tid før de beste på 10km kommer, og ikk elenge etterpå kommer halvmaratonløperne og så maratonløperne. Det hele er en godt sammenskrudd pakke som er pakket inn i det fine grønne målområdet hvor tilskuerne henger over skigardene for å se løperne komme i mål. Eller en kan gå til badeplassen på den ene siden eller brygga på den andre siden. Det grilles pølser og i kiosken kan du få både spekemat og rømmegrøt. 
Hele bygda er med å arrangerer og ikledt den grønne Unionsmaraton-skjorte finner du flere fotografer som tar bilder til arrangementet, styrer med tidtaking og hører du ikke musikk så "går" speakeren på full guffe. Når unga løper sine forskjellige heat så løper ungene som ikke er i det pågående heatet og heier på hverandre.
Neste år det jubileumsløpet og vi håper ennå flere tar turen til dette idylliske stedet ved grensen.

ALLE  RESULTATER

Samlesiden for Unionsmaraton på kondis.no

 

Start_maraton_IMG_9401.jpg
Blant de startende på årets maraton var Latvieren Janis Actins. Vi spurte ham om hans pers på distansen 2.44 svarte han. Rett før start håpet han å ihvertfall løpe under 3 blank, men det viste seg å ikke gå 3:06:37 endte han på. Det holdt til klar klasseseier i 40-44 års klassen. Vi ser også Gjermund Sørstad og Lars Dørum ønske hverandre lykke til.

Gjermund_Soerstad_IMG_9928.jpg
Nr.2 på maraton i år som i fjor. Litt saktere i år, men absolutt godkjent når han slet litt med bristen i ribbeina han fikk under ultrabirken. Dessuten fikk han krampe i leggen på den siste mila. 2:46:33 under slike omstendigheter viser at det er ikke noe feil med formen.

 

Maraton_Sofia_Kay_IMG_0024.jpg
Årets unionsmarathon hadde 4 deltakere på kvinnesiden. 3 av dem godt voksne veteraner på distansen: Vera Nystad, Oline Yksnøy og Turid Veggeland.
her har vi den eneste "ungdommen" Sofia Key, LK TV-88 som løp inn til andreplass med tiden 3:55 bare 10 minutter etter maratonpersen satt på Jessheim Vintermaraton i fjor. Nå venter Mariestad Maraton og det burde være en god mulighet til å senke persen i det løpet.

Lars_Doerum_IMG_9958.jpg
Lars Dørum, Ski løp 8 minutter fortere enn i 2010-utgaven av Unionsmaraton.  3:18:03 var en sterk tid av Lars som løper i 60-64 årsklassen.
Bare Jan Helge Balto og Helge Fuglseth har løpt raskere. Men på norsk jord har Dørum detraskeste løpet i 60-64 årsklassen.

Nils_Mortensen_IMG_0061.jpg

Nils Mortensen, danske som holder til på Kongsberg. Har fått med seg 3 maratonløp de siste ukene.
Nordmarka Skogsmaraton for 3 uker siden. Siste helg deltok han på North Sea Beachmaraton der han også hadde fått med seg Rune Torbjørnsen som også løp Unionsmaraton.
4.50:24 ble det på Mortensen i Rømskog. Etterløpet kunne Mortensen opplyse at han var : - Helt utsolgt etter 30km. Men han skrøt av løpet og omgivelsene: - veldig idyllisk.

Kristian_Waalen_IMG_0049.jpg
Men Kristian Waalen, nr.2 i 60-64 årsklassen hadde hatt ennå kortere pause siden sist maraton.
Bare 2 dager før hadde han løpt maraton i Sverige!
Vi ser også at arrangøren ikke hadde forventet riktig så mange deltakere. Flere løp med håndskrevne startnumre på baksiden av startnumre beregnet på andre distanser.

Odd_Idar_Gulbrandsen_IMG_0038.jpg
Odd Ivar Gulbrandsen, Cybeforsvaret løp på 4:10:38 og ble sist i klasse 35-39 år.
Men årets store happening skjer 9.august da skal det sykles Oslo - Malmø i nettopp den drakta Odd Ivar løp med i Unionsmaraton.
Oslo - Malmø er et sykkelritt som første gang ble arrangert i 2009. Far til en kamerat av Gulbrandsen fikk strupekreft og de bestemte seg for å sykle Oslo - Malmø i 2009. 
Rittet ble gjennomført med 21 deltakere og de hadde da fått samlet inn 100 000 kroner til kreftsaken som var målet med det hele. Det var ingen planer om å gjennomføre rittet flere ganger, men så bestemte de seg for å ta det hele en gang til . Nå har de som mål å smale inn 1.000.000 kr.
Du kan lese mer om dette 654 km lange sykkelrittet her.

 

Kristine_Platace_IMG_9863.jpg
Latviske Kristene Platace vinner halvmaraton på 1:34:48 snaue minuttet bak løyperekorden.

Niklas_Wassberg_IMG_9806.jpg
Niklas Wassberg, Töckfors har akkurat løpt i mål på  1;:19:16 som gav seier på halvmaraton.

Halvmaraton_Anton_Nilsson_IMG_9815.jpg
Anton Nilsson, IF Gøta Karlstad sørget for dobbelt svensk med sin andreplass på 1:24:47

Halvmaraton_Henrik_Foss_IMG_9822.jpg
Henrik Foss, Høland nr.3 med 1:27:57

Halvmaraton_Kristian_Hoel_IMG_9843.jpg
Kristian Hoel, KLP Sport  vinner klasse 40-44 år på 1:30:233

Kjell_Langfoss_IMG_9847.jpg
Kjell Langfoss, Åbogen IL vinner klasse 45-49 år på 1:30:44

Halvmaraton_Kristin_Henriksen_IMG_9878.jpg
Kristin Henriksen, IK Spring Väst blir nr.2 halvmaraton med 1:36:58

Halvmaraton_Cahtrine_Holme_IMG_9887.jpg
Catrine Holm, Moss sk blir nr.3 med 1:37:21 og vinner klasse 40-44 år.
 

Marthe_Katrine_Myhre_IMG_9623.jpg
Marthe Katrine Myhres 37:40 var nok et steg på veien mot det store målet i høst: Maraton.

Mads_Waaler_IMG_9610.jpg
Mads Waaler, AFSK passerer badeplassen på vei mot løyperekord på 34:45

 

Svein_Arne_Soelvberg_IMG_9667.jpg
Svein Arne Sølvberg, Oppegård tar klasseseier med 39:28 i 65-69 år er sterkt i den bakkete løypa. Han har sjøl lederplassen på veteranstatistikken med 38:00 på Sentrumsløpet.

Jan_Billy_Aas_IMG_9646.jpg
Jan Billy Aas, Oppegård IL innehaver av løyperekorden på 10km holdt følge med Mads Waaler til det gjenstod 1 km da måtte han slippe. 
Her ser vi ham på vei til å gjøre en saltomortale på målstreken.  38:06 holdt til andreplass.

10km_Camilla_Lliidi_Mona_OEversveen_MG_9691.jpg
I kvinneklassen ble det knallhard fight om andreplassen. Til venstre Camilla Liidi, AHF og til høyre klubbvenninde Mona Øversveen
med bare 100m igjen.
Det ble ungdommen som tok andreplassen med 43:23 mens Øversveen ble nr.3 og vant klasse 45-49 år med 43:27

Vesa_Katvala_IMG_9835.jpg
Vesa Katvala valgt dette antrekket for å løpe i mål på 1:16:52

 

Linn_Irene_Bye_IMG_9799.jpg
Linn Irene Bye, Rødnes står for årets beste sprell! Viktigere enn å løpe under timen. 1:00:19

Barnelop_pulje1_IMG_9422.jpg
pulje 1 , de aller yngste, løp ca. 400m fra badeplassen ut på nebbet og inn til målgangen ved stabburet.

Barnelop_pulje1_raskeste_IMG_9430.jpg
Raskest av alle i pulje 1.

Barnelop_pulje1_goey_med_medalje_IMG_9454.jpg
Gøy med medalje!

Drikke_IMG_9458.jpg
Rødt!

Barnelop_pulje2_forover_IMG_9466.jpg
I pulje 2 var det 1 runde på ca. 1km

Barnelop_pulje2_litt_langt_nummer_IMG_9470.jpg
Bare 2 sifre, men litt langt nummer

Barnelop_pulje_2_toffe_Solbriller_IMG_9477.jpg
Tøffe solbriller er viktig på en så solrik og varm dag.

Barnelop_pulje3_hoeyt_loeft_IMG_9517.jpg
Pulje 3 løp 2 runder (2km) Her et godt eksempel på høyt kneløft som er ekstra viktig når du løper på ujevnt underlag.

Barnelop_pulje3_olabukse_IMG_9521.jpg
Hvem sier at en må løpe i fancy løpstøy med 40 glorete sjøllysende farger? Olabukser holder lenge det.

Barnelop_pulje_4_start_IMG_9560.jpg
Starten går på pulje 4 som skal løpe hele 4 runder tilsvarende 4km.

Barnelop_pulje_4_11_tar_teten_IMG_9562.jpg
nr.11 har tatt teten og den holdt han til mål.

Barneloep_pulje4_langes_ut_ved_badeplassen_IMG_9583.jpg
Det langes ut.

Barneloep_pulje4_nr70_IMG_9564.jpg
God fart og høy konsentrasjon.