Ingressbildet: Foto: Kjell Vigestad 


En mosegrodd rekord står for fall?
Den mest kjente løperen på startlista er Marthe Katrine Myhre, og hun kan kanskje gjøre noe med en snart 30 år gammel løyperekord. Hun stiller på halvmaraton hvor hun for to år siden viste at hun kan løpe unnabakke. Marthe løp da på gode 1.14.33. Løyperekorden til Oddrun Hovsengen er på 1.13.31. I glansdagene til Grete Waitz og Ingrid Kristiansen tok Oddrun 7 NM-gull på maraton, og kunne tydeligvis løpe fort også på den halve distansen. 

Det er meldt kjempegode forhold med lettskyet vær og nesten vindstille under lørdagens Fjellmaraton. For halvmaraton vil de 2-3 sekundmeterne med nordvestlig vind stort sett komme i ryggen. Kanskje Marthe kan sette ny løyperekord?

På halvmaraton stiller også Nina Wavik Ytterstad, som satte ny aldersrekord i klasse 50-54 år i København den 29. mars. Kanskje kan den langbeinte Vidar-jenta komme under 1.20 for første gang i sitt liv?

Hel_maal_Myhre_146.jpg
2011: Marthe Katrine Myhre løper mot mål til seier på maratondistansen. I forfjor  fant hun halvmaraton på sterke 1.14.33 og i fjor vant hun miniton på 22.06. Tre suverene seire på tre år for Gjøvikjenta, (Foto: Kjell Vigestad)

Mye etteranmelding
Tradisjonen tro er det veldig mange som etteranmelder seg, og ofte kommer mange av de aller beste i siste øyeblikk og melder seg på. Så det er vanskelig å spå om hvem som vinner. I alle fall er det 95 som er påmeldt til maraton, 497 til halvmaraton og 297 på miniton (7 km). Alle disse distansene går på asfalt langs europaveien over Flya.

I tillegg er det 10 km terrengløp, Fjellbukken og Fjellgeita, som har start- og mål på Beitostølen. Der er det 276 påmeldte. Og ikke minst er det stort barneløp over 1 km i sentrum av Beitostølen. Der er det i hovedsak påmelding rett før start.

En drømmedag på fjellet!
De siste årene har det vært mye fint vær under Fjellmaraton, men historisk sett har det også vært tøffe forhold mange ganger med sludd og til og med snøbyger og kraftig vind, Når løpet går så høyt som 1400 moh på det høyeste over Valdresflya, så er været aldri garantert: Men med så stabile værmeldinger som det har vært i år, så må alle nytte sjansen til å oppleve Det Norske Fjellmaraton i drømmevær.

Og selve symbolet på Fjellmaraton, de høye brøytekantene over Flya, har sjelden vært mer imponerende enn i år. Finn fram løpeskoa og kom deg til Beitostølen. Det er fortsatt mulig å få tak i overnatting fra fredag til søndag både på hotellene og i leiligheter.

Lørdag kveld er det blemmeball. Med akkurat like mange menn som kvinner på startlista, så er det i hvert fall ikke kjønnsfordelingen som hindrer at det blir stappfullt på dansegulvet i Beitohallen. 

Kos deg med reportasjer fra Det Norske Fjellmaraton på kondis.no fra i fjor og tdligere år

YR.no:

I morgen, lørdag 31.05.2014
Tid Varsel Temp. Nedbør Vind
kl 0–6 Skyet 0 mm Lett bris, 4 m/s fra nord-nordøstLett bris, 4 m/s fra nord-nordøst
kl 6–12 Delvis skyet 0 mm Svak vind, 3 m/s fra nord-nordøstSvak vind, 3 m/s fra nord-nordøst
kl 12–18 Delvis skyet 11° 0 mm Flau vind, 2 m/s fra nord-nordvestFlau vind, 2 m/s fra nord-nordvest
kl 18–24 Klarvær 14° 0 mm Flau vind, 2 m/s fra vestFlau vind, 2 m/s fra vest