Ringeriksmaraton er den store mosjonsfestdagen på Ringerike. Når man kjører langs løypetrasèen ukene før løpet, ser man at slike løp har stor betydning for folkehelsa. Det yrer av løpere som skal teste formen og etappen sin i forkant av løpet. I disse dagene er folk på Ringerike svært aktive med mosjonering.

Ringeriksmaraton har start utenfor herredshuset på Vik i Hole Kommune. Løpet er et A til B løp, hvor man løper gjennom Ringerike og Hønefoss, før man løper i mål på Jevnaker etter 42 km. Maratondistansen er delt opp i 8. etapper hvor distansene er på rundt 5 km.

Det er mange muligheter for å delta på Ringeriksmaraton. Det er 8-mannslag, 4-mannslag, parmaraton og maraton, hvor det er stafetten med 8 løpere som er den største og mest populære klassen.

Team Gjerdalen med sterkt lag

Oppgjennom årene har det vært en liten tradisjon om å sy sammen et sterkt lag med å hente inn toppløpere fra nært og fjernt. Et eksempel på det er Unionslaget som Hytteplan hentet inn i 2005 hvor noen av norges og sveriges beste løpere deltok (2:06:28).

I år var det langrennsløperen Tord Asle Gjerdalen som hadde samlet sammen det sterkeste laget. Det var ventet at den svenske klubben Hälle IF skulle hamle opp med laget til Tord, men med mye forfall klarte ikke svenskene å stille med sitt beste mannskap og var sjanseløse i å følge Team Gjerdalen som vant stafetten på tiden 2:12:51.

Treningskjeden Elixia beviste nok en gang at de har en del spreke kunder. De løp inn som nest beste lag med tiden 2:20:17 og Hälle IF fikk tredjeplassen med tiden 2:20:48.

Det var i alt 325 lag som deltok i 8-mannsstafetten, noe som gir 2.600 løpere. Men nå skal det sies at det er flere løpere som løper flere etapper, så tallet er mer veiledende enn fakta.

Vidarjenter

Det er har vært smått med elite/klubblag som har deltatt i Ringeriksmaraton. Men jentene til SK Vidar har vært et fast innslag i mange år. Og i år klarte de til og med å stille med to lag i stafetten. De raske jentene fra Vidar vant på tiden 2:50:46. Det ble også SK Vidar på andreplass med tiden 3:02:33.

I bedriftsklassen ble det dobbeltseier til Hytteplan i kvinneklassen. Hytteplan Høyfart vant med tiden 3:02:43. Hytteplan Middelfart fikk 2. plass med tiden 3:23:53.

Populært med parmaraton

Parmaraton var ikke med på programmet når Ringeriksmaraton startet opp for 20 år siden. Men etter at klassen ble lansert, har det blitt svært populært å løpe parmaraton. I år var det hele 136 lag som var påmeldt til parmaratonklassen hvorav 76 var rene herrelag, 20 kvinnelag og 40 mixlag.

Seieren i parmaraton gikk til langrennsduoen fra Holeværingen Martin Sulland og Lars Hagelsten Vik. De vant på tiden 2:43:32. Dagens nest raskeste parmaratonlag ble et mixlag bestående av ultraløperen John Henry Strupstad og Kjersti Lerkerød som løp inn på tiden 2:46:49. Også tredje raskeste parmaratonlag var et mixlag. Der løp ultraløperne Marte Pedersen og Robert Hansen. De fullførte på tiden 2:50:42.

Kullerud vant maraton

Det er også noen løpere som velger å løpe alle de 8. etappene på egenhånd.  Nå har det aldri vært veldig mange som gjør akkurat dette. Det har ligget på rundt 50 maratonløpere de siste årene. Men i år ble det en solid oppgang, da hele 80 løpere fullførte maratondistansen på egenhånd.

Andreas Kullerud Larsen som løper for Team Tronrud vant med tiden 2:55:44. Sindre Grytengen Viberg som delok i Energi NM, løp inn på dagens nest beste tid med 3:04:23. Tredjeplassen gikk til Cato Hauge fra Union Eiendomskapital / Ringerike Sykkelklubb med tiden 3:09:24.

I kvinneklassen ble det seier til Marit Trøstad fra Sportsklubben Rye med tiden 3:49:36.

Fest og moro

Ringeriksmaraton er et mosjonsløp hvor resultatlista kanskje ikke har så mye å si. Her handler det mest om å få folk ut fra sofaen og ut med joggesko. I tillegg så handler det veldig mye om å ha det gøy og skape liv. Så å si hele lokalsamfunnet er ute denne dagen. Enten som deltager, funksjonær eller heiagjeng.  Resultatet blir nærmest magisk.

Det skal også nevnes at det hele ble avrundet med en enorm maratonbankett på Sundvolden hotell. Der ble det servert grillmat til alle som møtte opp. I tillegg var det rigget opp til konsert hvor blant annet Paper Boys leverte en flott maratonkonsert.

arne dahlen.jpg

Arne Dahlen har fullført samtlige Ringeriksmaraton som har blitt arrangert. Og løpet i 2014 var ikke noe unntak. Arne som løper i klasse menn 75-79 år, fullførte løpet på 7:00:12.  (Foto: Svein Hurum)

baksvr.jpg

Kristoffer Westby Baksvær og makker på parmaraton Espen Berg, har de siste årene laget show i løypa da de har løpt parmaraton i forskjellige klesdrakter. I år møtte de opp med oppblåsbare sumodrakter, noe som folk langs løypa likte veldig godt. De fullførte på tiden 3:53:08 (Foto: Svein Hurum)

brura.jpg

Det var mange som var med å sette "farge" på årets jubileumsløp på Ringerike. (Foto: Svein Hurum)