Toppbildet: Sindre Buraas sammen med lillesøster Marte Sofie etter Hytteplanmila 2014 (foto: Olav Engen)

Kondis.no 25.10.2004: Kjempeløp av Sindre Buraas i Furumomila
Artikkelen i 2004 ble avsluttet med - Joda, Sindre får vi garantert høre mer til de neste årene...


Sindre-søk_kondis-no.jpgDet var ingen dårlig spådom. Det har blitt et tresifret antall artikler med Sindre som toppoppslag på kondis.no i løpet av disse årene. Som kondis' lokalredaktør på Romerikesiden er det ikke fritt for at undertegnede har skyld i svært mange av disse nyhetene om Hurdølingen som nå bor i oslo.

I takt med at Sindre har vokst fra å være et lokalt løpstalent på Romerike til å bli en av Norges beste løpere har også oppslagene skiftet karakter - og mange av de siste års oppslag handler om gode resultater i internasjonale løp og mesterskap.

Dersom du gjør et søk på forsiden til kondis.no ramler treffene inn slik som vist på illustrasjonen til høyre.
 

10 år etter
For 10 år siden var det Sindres løp i Furumomila som ble profilert, denne gangen ble også intervjuet til i Buskerud, nærmere bestemt på Hytteplanmila (supplert pr epost fra Flaggstaff).

Sindre er når dette publiseres på treningssamling i Flaggstaff Arizona sammen med tre andre norske løperess; Sondre Norstad Moen, Henrik Ingebrigtsen og Filip Ingebrigtsen. Derfor måtte vi lure oss til en samtale uka før 10-årsjubileet.


Nedenfor "10 spørsmål" kan du også lese om hvordan det gikk med Sindre på Furumomila.


 


Sindre Buraas –
10 spørsmål om siste 10 år

Spørsmål fra jubilerende Romeriksredaktør Olav Engen til startobjektet Sindre Buraas:

0359_Sindre_Buraas_for_start.JPG1. For 10 år siden, 25. oktober 2004 satt du på med meg til Furumomila. Det ledet til undertegnedes første artikkel på kondis.no noensinne «Kjempeløp av Sindre Buraas i Furumomila». Hva husker du selv fra dette løpet?
- Jeg husker ikke løpet i detalj, men mye av det rundt sitter godt i minnet. Blant annet reisen ned og minuttene etter løpet hvor jeg pratet med Joakim Brøndbo om løpet osv.  Jeg husker også at folk sa til meg at det var et sterkt løp og en god tid. Det har blitt veldig mange løp opp igjennom årene, men dette er et av de som jeg husker bedre enn andre. Veldig rart å tenke på at det er så mye som 10 år siden, det føles absolutt ikke sånn ut.

2. Hva synes du om bildet ovenfor – og når tror du bildet ble tatt?
- Vel, bildet er vel ok det. Jeg husker at bildet er tatt under 1814-løpet da det ble arrangert ved Eidsvollsbygningen. Og at jeg der også hadde et godt løp hvor Øystein Sylta pushet meg hele veien. Der og da trodde jeg at jeg ikke var så langt bak nivået til Øystein, men i senere tid har jeg fått høre fra han at han var på en fartsøkt og løp samme runden på samme tid rett etterpå.

3. For 10 år siden var du aktiv både innen friidrett og langrenn…. angrer du på valget om å satse utelukkende på friidrett?
- Jeg angrer nok ikke så mye når jeg tenker på hvor bra det har gått med løpingen og hvor mange fine opplevelser jeg har fått. Bare det at jeg kan sitte her i USA med gode venner og se annerledes kultur og natur samtidig som jeg er på ”jobb”. Jeg føler meg ganske privilegert og det er ingen garanti for at jeg skulle oppnådd det samme som skiløper.

5000-buraas-bakerst_50D0758.jpg
Sindre bak en rekke afrikanere på Bislett Games. (Foto: Bjørn Johannessen)

4. Blir du demotivert av at østafrikanere er så dominerende i idretten din – og vil dette endre seg dersom du satser på enda lengre distanser etter hvert?
- Først og fremst har jeg ingen umiddelbare planer om å gå opp i distanse. Og jeg blir ikke veldig demotivert av at det er mange østafrikanere som løper fort. Jeg var fullt klar over før jeg begynte å satse på langdistanse at det ville bli veldig hardt å hevde seg. Det forandrer ikke noe på motivasjonen annet enn at jeg må yte mitt absolutt beste på trening og konkurranse for å kunne hevde meg.

5. Hva er ditt største øyeblikk som løper, slik du minnes det i dag – evt. flere øyeblikk.
- Mitt største øyeblitt er uten tvil forsøket i VM hvor jeg klarte å kvalifisere meg til finalen. Utenom det var det stort å vinne gull i U23 EM og løpe på 13:15 på 5000m

6. Hva er ditt største nederlag som løper?
- Det er noe ikke har tenkt så mye på, men det har vært noen skuffelser på veien. Det som skal sies er at mange av skuffelsene har blitt brukt til noe positivt da jeg har lært mye av det og tatt meg sammen og deretter prestert bedre. Men jeg kan ikke kommen utenom at 2014 var en skuffelse idrettslig. Jeg følte vel ikke at jeg fikk til et eneste bra løp. Men heldigvis har jeg lært av dette og det har gitt meg mye motivasjon til å gå på med en ny runde med vintertrening.

7. Hvor lenge vil du fortsette å løpe, og hvilke distanser og underlag frister deg i framtiden?
- Jeg vil fortsette å løpe så lenge jeg syntes det er gøy og når det gir meg positive opplevelser. Det er 5000m som er min distanse og det vil det nok være ganske langt frem i tid. Jeg vil nok heller prøve å forbedre tidene mine på 1500m og 3000m før 10000m.

sindre-flaff.png8. Hva er den ultimate prestasjonen du ser som realistisk for deg selv?
- Jeg ser for meg en tid under 13:00. For å oppnå det må jeg gjøre så å si alt rett.

9. Vil du fortsette å løpe etter at elitekarrieren er over? Ultraløp?
- Jeg vil nok heller prøve å gjøre det godt i et par andre idretter som kanskje sykkel og prøve å gå litt på ski igjen. Jeg har bestemt meg for å gjøre en maraton også, men jeg ønsker ikke å sette noen mål på dette. Det er stor sjanse for at jeg ekonkurranser når den r lei og umotivert for tid kommer.

10. Alle kjendiser blir spurt om kjæreste… hva er status for deg?
- Nå er jeg singel (reds anm.: for ikke lenge siden var han kjæreste med løperen Veronica Blom)

11. Bonusspørsmål 1: Hva synes du om kondis og kondis.no?
- Kondis gir gode reportasjer fra løp med fine bilder. Jeg savner dog litt mer treningsstoff, gjerne med korte intervjuer med løpere og bilder/video fra økter som de beste gjør.

12. Bonusspørsmål 2: Hvilket spørsmål vil du ikke ha?
- Er i utgangspunktet åpen for det meste av spørsmål, men misliker når folk spør meg om jeg tror konkurrentene mine er dopa. Heldigvis er det stort sett sportslige spørsmål.


 

Hvordan gikk det med Sindre på Hytteplanmila 2014...?

Sindre har ikke hatt en sesong som forventet... selv om han har løpt raskere enn andre nordmenn på 5000 meter. Sett i lys av hans flotte sesong i 2013 med 13:15:91 på 5000 meter og VM-finale på samme distanse, hadde både Sindre selv og alle vi som følger med han sett fram til EM med spenning. Det endte med at han aldri kom i skikkelig form,og selv om han var kvalifisert valgte han å stå over årets EM.

Dermed ble det tidlig fokus på ny sesong - på 2015. I den siste tiden har han riktignok vunnet motbakkeløpet Oslos Bratteste og terrengløpet Ivar Formos Minneløp, men for Sindre er dette mest som sesongpause før oppkjøringen til ny sesong - en oppkjøring som altså starter med samling i Flaggstaff Arizona denne og neste uke.

Dagen før avreise til Flaggstaff stilte han også opp i Hytteplanmila - der han selvsagt gikk for seier når han først sto på startstreken, men der han likevel ikke var voldsomt skuffet over fjerdeplassen, noen sekunder etter tre av Tjalves "utenlandske" løpere.

IMG_5268_Starten.jpg

Sindre tok en litt beskjeden posisjon i startfeltet, med capsen bak fram midt i bildet (foto:Olav Engen)

IMG_5302_Maal_topp3.jpg

Først kom en Tjalvetrio med Awet Nftalem, Sanay Fissehatsion og Okubamichael Fissehatsion, og litt bak ser vi Sindre som måtte slippe trioen 6-700 meter før mål (foto:Olav Engen)

IMG_5306_maal_sindre.jpg

Sindre løper inn til 4. plass (foto:Olav Engen)

IMG_5307_spurt_sindre.jpg

Bare spurten igjen...  (foto:Olav Engen)

IMG_5309_under_målseilet_Sindre.jpg

Sluttiden ble 29:25, en fantastisk god tid, men ikke på det nivået Sindre ønsker å være  (foto:Olav Engen)

IMG_5370_Etter_lopet_Sindre.jpg

Etter løpet gikk praten med konkurrentene i idrettshallen på Svensrudmoen i Hole  (foto:Olav Engen)

sindre_buraas_karoline_hytteplanmila2014.jpg

To av løpets absolutte forgrunnsfigurer, Sindre sammen med Karoline Bjerkeli Grøvdal. Karoline gjorde et forsøk på å slette sin egen løyperekord. Det gikk ikke men det ble en klar seier likevel (foto: Tommy Støa)

IMG_5386 _Kondis-på_plass.jpg

Kondis var på plass med stand og utdeling av blader - og medlemsverving (foto:Olav Engen)

IMG_5392_Sindre_Tim.jpg

Kondispresident Tim Bennett var også på plass, her poserer han med Sindre in natura og på lerret sammen med Tero Päivärinne  (foto:Olav Engen)

IMG_5398_Sindre_Marte.jpg

Sindre sammen med lillesøster Marte Sofie som ble nummer 2 i K18-19 på tiden 39:08. Marte løper for Lillehammer IF, men satser først og fremst på langrenn (foto:Olav Engen)

IMG_5424_På_vei_til_premiering.jpg

Sindre på vei for å hente premie for 4. plass totalt og seier i M21-34 (foto:Olav Engen)

IMG_5453_Familien.jpg

Pappa Roar, lillesøster Mare og mamma Solveig er selvsagt interessert i hva Sindre gjør på løpefronten... på Hytteplanmila så vi Marte i konkurransesko, pappa på "følgesykkel" og mamma som nervøs tilskuer i målområdet (foto:Olav Engen)