Våre to mest profilerte skistjerner; Marit Bjørgen og Petter Northug jr., stod fram og avgjorde sprintfinalene på overbevisende måte under første dag av ski-VM i Falun. Maiken Caspersen Falla og Ola Vigen Hattestad sørget for at to norske flagg kunne heises på begge blomstersemoniene på Lugnet skistadion torsdag ettermiddag.

Begge finalene ble akkurat så spennende og vellykkede som det store norske publikummet på Lugnet skistadion hadde håpet på med fire norske løpere i hver av finalene. Bare Cecilie Brun-Lie og Eirik Brandsdal måtte si takk for seg etter helemodig innsats i semifinalene. Dette til tross for at de norske herrene var maksimalt uheldig med trekning av både kvartfinale- og semifinaleheat. 

Kvinnenes finale ble et uhyre spennende oppgjør mellom VM-dronning, Marit Bjørgen, den svenske yndlingen Stina Nilsson, Maiken Caspersen Falla og Justyna Kowalczyk. Bjørgens kapasitet og rutine ble til slutt avgjørende i den uvanlig lange løypa son var identiske med herrenes. Justyna Kowalczyk virket sterk på VM's første dag, men måtte t til takke med den første plassen utenfor seierspallen. 

Sprint_kvinner_tre_beste.jpgMarit Bjørgen omkranset av toeren Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla. (Foto: Ulf Palm)

Petter Northug jr. overrasket konkurrentene i finalen med å rykke allerede i den første av de to bakkene i den tøffe sprintløypa og holdt deretter unna helt til mål. Løypeprofilen og klisterføret gjorde det uaktuelt å stake uten festesmøring, men stakeegenskapene ble likevel direkte avgjørende på det lange oppløpet. Spesielt tittelforsvarer Nikita Kuriokov og Ola Vigen Hattestad imponerte med sine avslutninger både i prolog, kvart- og semifinale.

I finalen var det nettopp den råsterke russeren som bare var tre hundredler fra å lure verdemsmesteren fra 2009, Ola Vigen Hattestad, for bronsemedaljen. Candaieren Alex Harvey viste seg nok en gang som en mann for de store anledninger og overrasket med å ta sølvmedaljen. Lillebror Thomas Northug som imponerte med sine rykk i bakkene hele vegen fram til finalen, måtte til slutt ta til takke med 6. plass i sin VM-debut på seniornivå.

Offisielle nettsider for Ski VM i Falun 2015 
Ski-VM i Falun 2015 på facebook
Offisielle resultater
 

Sprint_menn_Petter_Northug_prolog.jpg
Petter Northug jr. i prologen hvor han hadde 18. beste tid. (Foto: Ulf Palm)
 

Resultater VM på ski, Falun, 19.02 - Sprint finale klassisk, kvinner:

Plass Startnr. Navn Født Nasjon
 1  6 BJOERGEN Marit  1980  NOR 
 2  5 NILSSON Stina  1993  SWE 
 3  2 FALLA Maiken Caspersen  1990  NOR 
 4  1 KOWALCZYK Justyna  1983  POL 
 5  3 GJEITNES Kari Vikhagen  1985  NOR 
 6  4 OESTBERG Ingvild Flugstad  1990  NOR 
Slått ut i semifinalen:
 9  10 BRUN-LIE Celine  1988  NOR 


Sprint finale klassisk, menn:

Plass Startnr. Navn Født Nasjon
 1  18 NORTHUG Petter Jr.  1986  NOR 
 2  5 HARVEY Alex  1988  CAN 
 3  2 HATTESTAD Ola Vigen  1982  NOR 
 4  1 KRIUKOV Nikita  1985  RUS 
 5  15 PELLEGRINO Federico  1990  ITA 
 6  3 NORTHUG Tomas  1990  NOR 
Slått ut i semifinalen:
 11  13 BRANDSDAL Eirik  1986  NOR