Olav Engen er deltidsansatt i Kondis med utviklingsoppgaver og vikarierer også noen ganger som nettredaktør. Han har vært lokalredaktør for kondis.no siden 25. oktober 2004 og medredaktør på ultrasiden. Den idrettslige bakgrunnen startet med røykestopp og orienteringsløp i 1978 og inneholder over 2 200 dokumenterte konkurranser, halvparten o-løp, resten veg- og terrengløp med forkjærlighet for ultraløping siden 2005. Han er medlem i NFIFs ultraløpsutvalg og leder av Romerike Ultraløperklubb.

 

Vignett-kondiskommentaren.jpg

Heming Leira skrev i «Kondiskommentren» forrige uke om «Den urbane løypa» …om løping i bygater uten - eller helst med - kart, på oppdagelse etter steder man ikke har vært før, eller ikke har vært på veldig lenge.

Sjøl er jeg som gammel o-løper helt avhengig av å ha med kart på de fleste løpeturene mine – og definitivt på alle turene til nye steder enten det er i Norge eller utlandet. Uten kart på disse joggeturene er som å være naken på stranda, det liker jeg heller ikke å være.

Turistjogg

Forberedelse til ferieturer starter alltid med å printe ut eller laste ned kart for det stedet jeg skal reise til, og de siste reisene som har gått til Helsinki, Torrevieja og Lisboa har også medført daglige gå- og/eller jogguturer med kart.  «Turistjogg» kaller jeg dette. Selv om jeg for 10 år siden konverterte fra o-løper til ultraløper har kartene på tur vært en del av det obligatoriske utstyret (sammen med kompaktkameraet). Det er ikke mange turister som er like godt kjent på de tre nevnte stedene som meg etter bare ett eneste besøk.

143 P2060245[1].JPG

Turistjogg i Lisboa... (foto:Olav Engen)

På slike turer er ikke farten så viktig, det avhenger også av evnen til å lese kart.  Med fotostopp og litt lesing på oppslag mv blir det litt intervallpreg på det hele – og tiden går fort….du har en langtur i boks nesten uten å merke det.

Turistjogg kan man også drive med der man bor eller i anstendig reiseavstand hjemmefra. Hvilke Osloløpere kan med hånda på hjertet si at de kjenner til alle spesielle bygninger, naturperler, parker  og serverdigheter i byen med omegn…. Neppe mange!

Det er alltid kjekt med noen kilder eller ferdige turopplegg.  Det kan f.eks. være boken «Opptur i Oslo» som inneholder 105 fotturer i Oslo-området. Dette kan slås sammen til f.eks. 20 løpeturer…

Det kan også være et hvilket som helst turistkart/bykart i den nærmeste byen, eller kombinasjon bykart og oversikt over severdigheter man finner på nettet – severdigheter som man markerer på kartet før man planlegger turen.

Stolpeposter

I fjor kom jeg over en ny og suveren form for urban turistjogg, da en o-venn på Gjøvik tipset om «Sprek i Gjøvik og Toten». På hjemmesiden www.stolpejakten.no fant jeg følgene info:

Sprek i Gjøvik og på Toten går ut på å finne stolper sentralt plassert i de tre kommunene. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en applikasjon på mobilen, slik at man kan scanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med.
Sprek i Gjøvik og på Toten tar sikte på å legge til rette for å aktivisere både unge og gamle; inaktive, skoleelever, syklister, funksjonshemmede og rullestolbrukere – eller de som rett og slett ønsker å gjøre seg bedre kjent i byen og distriktet.
Sprek i Gjøvik og på Toten er et gratis tilbud. Hovedkart med inntegnede stolper blir distribuert til alle husstander i de tre kommunene. Ekstra kart/info vil også bli tilgjengelig flere steder i de tre kommunene samt på hjemmesiden.


Wow… dette måtte jeg bare være med på, og som avdanket o-løper og pensjonert ultraløper var det bare å planlegge for flere alle-på-en-dag turer som jeg er så glad i. En av turene gikk til alle 65 postene på det store Gjøvik-kartet. En annen tur gikk til Skreia, Lena og Raufoss med til sammen 50 poster på samme dag.

P1050951 (1024x768).jpg

Stolpepost ved Mjøsa like utenfor Gøvik sentrum (foto:Olav Engen).

Montasje_65poster.jpg

Noen stempler på poster, noen scanner inn QR-kode, undertegnede tar bilder - av alle postene
(foto: Olav Engen)

Som nylig hjerteoperert var det mer gåing enn jogging, men det er jo det fine med dette. Det fungerer uansett fart. Jeg har vært på disse stederne mange ganger tidligere, men først nå kan jeg skryte av å være litt kjent, og det er så mange fine plasser man ikke ser fra hovedveien som man her kommer innom. Mellom bygater og boligområder blir det noen turer i en og annen 1000-metersskog… men like fullt i urbane omgivelser.

Det ble flere turer også andre steder i fjor,og det blir garantert en hel haug også i år…

Oppslutningen om disse trimoppleggene er formidabel. Stolpejakten på Gjøvik registrerte over 150 000 unike besøk på fjorårets poster... det er ingen tvil om at folk gjerne vil trimme i urbane strøk, bare tilbudene er der.

Info om slike «grønne turer» finner du bl.a. på http://turorientering.no/arrangorer/
Tidlig på året er det litt mangelfull oppdatering, men det blir bedre jo nærmere du kommer sommeren.
 

Hvis du gidder kan du også ta en titt på noe av turene på bloggen min og kanskje bli inspirert:

21.07.2014 Sprek i Gjøvik 65 poster 

29.07.2014 Sprek i Gjerdrum 50 poster 

04.08.2014 30 urbane turposter Hamar 

10.08.2014 Ti på Topp Romerike 2014 

05.10.2014 Sprek på Toten, 80 poster

20.10.2014 Sprek i Sarpsborg, 100 poster

06.11.2014 Sprek i Sarpsborg II, 100 poster

Kom gjerne med andre idéer til «Turistjogg» i kommentarspalten nedenfor!

Olavsign.jpg

P1060280 (1280x960).jpg
Stolpepost i en park på Hamar...(foto:Olav Engen)

PB050468 (640x471).jpg
Stolpepost ved statue i Sarpsborg sentrum, urban nattlig turistjogg (foto: Olav Engen)