Tidligere har Heath vist hvilken eminent terrengløper han er, ikke minst når løypene blir sugende og kuperte som de er i Edinburgh. De to siste åra har han løpt fra storheter som Kenenisa Bekele, Silas Kiplagat og Asbel Kiprop. I år var det først og fremst Mo Farah som fikk unngjelde. 

30 år gamle Garret Heath rykka i den siste motbakken, og kjørte så hardt inn mot mål at Mo Farah aldri kom ajour. I mål skilte det 2 sekunder ned til den meritterte briten. Vurdert ut fra banepersene skulle ikke Heath hatt en sjanse - sjøl om han har løpt så fort som 13.16 på 5000 m, 7.37 på 3000 m og 3.34 på 1500 m. Men i ufyselig vær og i tøffe terrengløyper er han meget vanskelig å slå. 

Sjøl om det ble amerikansk seier, var det britiske laget klart sterkest med fem mann inne blant de sju beste. Raskeste europeer var italienske Lorenzo Dini på niendeplass mens svenske David Nilsson måtte nøye seg med 28. plass, 1.31 bak vinneren i den 8 km lange løypa. 

Kvinneklassen ble vunnet av britiske Kate Avery som er blitt nummer to i EM terrengløp de to siste åra. Nærmest var irske Fionnuala McCormack med Gemma Steel på tredjeplass. Danske Anna Baumeister kom på åttendeplass, 48 sekunder bak Avery. 

Inkludert også juniorklassene vant Storbritannia lagkonkurransen med 125 i plassiffer foran Europa med 197 og USA med 232. Karoline Bjerkeli Grøvdal var tatt ut på det europeiske laget, men takka nei.


Kate_Avery_EM_terreng_2015_foto_Kjell_Vigestad_A20G8055.jpgBritiske Kate Avery tok en av sine største triumfer da hun vant Great Edinburgh X-Country. Her ser vi henne under EM der hun ble nummer to. (Foto: Kjell Vigestad) 


Great_Edinburgh_X-Country_2016_res_menn.jpg
Great_Edinburgh_X-Country_2016_res_kvinner.jpg

Alle resultat