Tekst og foto: Finn Olsen, Kjell Vigestad og Per Inge Østmoen
Bilder er også tatt av Geir Olsen/
Lars Krogsveen/Birken


Deltakelsen i alle renn i Birken 2016

 Arrangement Påmeldt Startet Fullført
 Ingalåmi 30 531 486 458
 Ingalåmi 15 1169 1070 1052
 UngdomsBirken ski 2662 2465 2452
 HalvBirken ski 878 801 790
 BarneBirken Rena og Lillehammer 916 916 916
 FredagsBirken 1159 1053 1024
 StafettBirken - antall lag x 4 876 828 808
 Birkebeinerrennet 10306 9039  8783
 Sum 18497 16658 16236



Her bringer vi historier om de som kom i mål et stykke bak de aller beste. Både om kongelige høyheter, kjendiser og mange trofaste deltakere forteller om sitt Birkebeinerrenn..


640_Start_Kronpris_Haakon_Magnus_start_2016-03-19-08-33-48.jpg
Kronprins Haakon Magnus på startstreken på Tingstadjordet i Rena kl. 08.30. (Foto: Geir Olsen/Birken)

Birken-268_Kronprins_Haakon.jpg
Det var stor virak i målområde da kronprins Haakon Magnus passerte mållinjen noen minutter etter merkekravet, men en time foran kronprins Frederik av Danmark. Kronprinsen var rask til å berømme sin kollega i Danmark. - Kronprins Frederik er mye sprekere enn meg, og er aktiv i svømming, løping og sykling, sa han. Kronprinsen sa at han var i dårligere form enn i fjorårets renn. - For å gå Birkebeinerrennet, må man trene mye, avsluttet kronprinsen. (Foto: Finn Olsen)

640_Kronprins_Fredrik-2_foto_Geir_Olsen2016-03-19 09.41.41.jpg
En blid dansk kronprins underveis i løypa. Både Jonas Gahr Støre og kronprins Håkon Magnus var imponert over at dansker med minimale muligheter til å trene på snø, går så bra. (Foto: Geir Olsen/Birken)

Birken-304_Kronprins_Frederik.jpg
Kronprins Frederik måtte bare innse at kronprins Haakon tok pokalen dem i mellom. Han berømmet naturen og turen over fjellet. Den var veldig fin, men det var tungt. - Smørefrie ski var ikke tingen i dag, sa han, så dette blir trolig hans eneste skitur med felleski..(Foto: Finn Olsen)

Intervju med kronprins Frederik etter rennet

Pippa_Middleton_i_loeypa.jpg
Pippa Middleton går for en god sak. Hun representerte organisasjonen DISABILITY SNOWSPORT UK, og i målområdet var hun opptatt av å få fram logoen til organisasjonen som arbeider for å få flere funksjonshemmede til å delta i vinteridrett. Hun uttrykte at hun hadde hatt en fin, men strevsom tur over fjellet. (Foto: Geir Olsen/Birken)

640_Cecilie_Skog_Aøexander_Gamme_2016-03-19 12.33.35.jpg
Fjellentusiastene Cecilie Skog og Aleksander Gamme med datteren Vilja i pulk sliter med glipptak i motbakkene og de fikk en slitsom tur. (Foto: Geir Olsen/Birken)

640_Med_shorts_Joergen_Storstein_Glipptak.jpg
Jørgen Storstein fra Glipptak på påskeføre i påskeantrekk i påskefjellet. (Foto: Geir Olsen/Birken)

640_Eli_Anne_Dvergsdal_NM-vinner_loeping_vinner_motbakkecup_A20G3780.jpg
Bakker? Eli Anne Dvergsdal, Gular vant Norges-Cupen i motbakkeløp i fjor. Hun debuterte i år i Birken og hadde gledet seg til de tøffe lange, tøffe bakkene. - Men det var jo nesten flatt hele veien. Bakkene var ikke engang bratte nok til å få pulsen skikkelig opp, sa hun spøkefullt etter målgang. Hun gikk på 3.31 og ble nr. 51 etter noen få skiturer, men med masse løping som treningsgrunnlag. (Foto: Kjell Vigestad)

640_Aage_Ludvigsen_Finn_Olsen_A20G3809.jpg
Åge Ludvigsen tok sitt 51. merke i Rennet og topper listen over aktive Birkebeinerdeltakere med flest merker. Han har stilt på startstreken 55 ganger, to ganger har rennet blitt avlyst og to ganger har han ikke klart merket. Som i fjor ble Åge nr to i sin klasse, 75-79 år. Her intervjues han av Kondis-reporter Finn Olsen  (Foto: Kjell Vigestad).

640_Jonas_Gahr_Stoere_LKR_0961.jpg
Jonas Gahr Støre sa til Sigurd Sollien, som intervjuet han i målområdet, at nå skulle han hjem til kona og legge seg på armen. Han ble også intervjuet av TV2, og da klarte TV-fotografen å tråkke på skituppen hans så den brakk. Nå må Gahr Støre kjøpe seg nye ski før turen går til påskefjellet. (Foto: Lars Krogsveen/Birken).

Birken-171_Barbro_Saetha.jpg
Barbro Sætha, Lyn var best i IngaLåmis 30 km, ble nr. 2 i HalvBirken og nr. 9 i sin klasse 25-29 år i Birken. I tillegg gruset hun far Bjørn Ola Sætha, som ikke var snauere enn at han tok sitt 34. merke. (Foto: Finn Olsen)

Birken-176_bursdag_Trond_Johnsen.jpg
Trond Johnsen feiret sin 45-årsdag med å gå Birken og få sitt 7. merke som bursdagsgave. Han var en av 60 andre løpere som hadde bursdag lørdag. Alle 60 fikk bursdagspresang fra arrangøren. (Foto: Finn Olsen)

Birken-218_Tor_Finn_Denstad.jpg
Tor Finn Denstad tok år sitt 44. merke. (Foto: Finn Olsen)

knut_engebretsen_uten_staver_25P0142_cut.jpg
Uten staver: Knut Beck Engbrektsen, Bull Ski & kajakk, er en av de beste i klassen sin, men i år gikk han uten staver i protest mot at mange, også i hans klasse, 55-59 år, staker hele veien slik at klassisk diagonalgang forsvinner. (Foto: Per Inge Østmoen)

Knut_Beck_Engebretsen_uten_staver_foto_Finn_Olsen.jpg
I mål: Knut Beck Engebretsen, (nr. 418) kunne juble da han gikk i mål - uten staver - og likevel klarte merket. - Det gikk greit, men det var litt uvant på flatene der jeg mistet mye terreng til de beste, sa han etter løpet. Uten staver ble det 138. plass i klasse 55-59 år for den gode skiløperen. Tida ble 3.48 som var ti minutter under merkekravet. (Foto: Finn Olsen)

Torstein_Rudihagen_Foto_Finn_Olsen.jpg
Tidligere stortingsrepresentant Torstein Rudihagen tok sitt 20. merke og holder seg i god form med ski og joggesko. (Foto: Finn Olsen)

Birken-278_Oddbjoerg_Haakensveen.jpg
Oddbjørg Haakensveen har 38 merker i Birkebeinerrennet og har deltatt siden Rennet ble åpnet for kvinner i 1976. I tillegg har hun 17 merker i Løpet. Her blir hun intervjuet av en tysk TV-stasjon som var mektig imponert over kvinnen fra Veldre, som også er hedret for sin lederrolle i friidretten i Veldre og som primus motor for Snøkuten, vinterløpsserien i Veldre. (Foto: Finn Olsen)

Birken-286_vinprodusent_Markus_Dexheimer.jpg
Vinprodusent Markus Dexheimer dokumenterer her at han hadde med seg en flaske av sin muserende vin over fjellet. Det er det aller mest nødvendige av varme klær og mat som skal være i sekken. Flere i eliteklassen fikk tidstillegg for de de hadde unyttig innhold i sekken, men det ser ut som Dexheimer har passert vektkontrollen uten å få tidstillegg. (Foto: Finn Olsen)

Birken-314_Veteraner.jpg
Kåre Martin Johansen (M75-79) og Einar Ersdal, Røa (M80-84) var tydelig fornøyd med egen innsats. Einar presiserte at han notert best tid 6:10:44 mot Kåre Martins 6:10:57. Flott innsats av begge. (Foto: Finn Olsen)

Marit-Valseth_Birken-329.jpg
Marit Valset jubler for sitt 10. merke! (Foto: Finn Olsen)

Birken-339_Team_Raaskinn.jpg
Gunnar Tronsmoen (86 år), rennets eldste deltaker, staket hele veien fra Rena til Lillehammer. Ved Sjusjøen ledet han klassen sin med fem minutter, men unnabakkene ned fra Sjusjøen ble vanskelige. Gunnar tålte ikke all plogingene nedover de tøffe bakkene og slet med krampe. Heldigvis hadde han god støtte blant sine kamerater i Team Råskinn. På bildet fra venstre: Ole Kristian Nymoen, Kristin Lein, Gunnar Trondsmoen og Knut Egil Thorvaldsen. Team Råskinn er en entusiastisk treningsgruppe med Pål Gunnar Mikkelsplass som teknisk trener har samling foran hver sesong og med treningsturer gjennom året. (Foto: Finn Olsen)

Birken2-029_tungt_sugende_foere.jpg
Det ble etter hvert et tungt føre hvor mange hadde smurt for tørt. På. Rena ble det sagt at det var mye kaldere enn det egentlig var. Også på oppløpet var det bløtt og sporene var vinglete. Mange klaget over dårlige spor også på fjellet hvor varme vinder ga flere plussgrader i stedet for minusgradene, som var meldt. (Foto: Finn Olsen)


Dagen derpå: Cecilie Skog og Aleksander Gamme med datteren Vilja er endelig i mål på Birkebeineren Skistadion etter overnatting på Sjusjøen. Fjellfolk gir seg ikke så lett, så selv om de brukte 9 timer til Sjusjøen og matstasjonen var stengt, så fikk de ly over natten hos venner og fortsatte dagen etter. (Foto: #kristoffergamme)