Rapport fra Øystein Roti:

Iran Marathon var ganske uformelt og arrangert under ekstremt vennlige omstendigheter rundt historiske Persepolis i nærheten av Shiraz. Vi var vel i underkant av 100 utlendinger fra ca. 25 land, og vi ble alle tatt utrolig godt vare på før, under og etter løpet. Alle jeg snakket med har fått et helt annet bilde av Iran enn det som tradisjonelt har kommet frem i vestlige medier over mange år. Vennlige mennesker, god mat, et relativt moderne samfunn med høyt utdanningsnivå og et vakkert landskap. Det var fredelig og helt trygt å reise i Iran, var gjennomgangstonen blant de internasjonale deltagerne. Det virker som Iran er veldig opptatt av å vise frem nettopp disse verdiene, noe som kom klart frem av plakater blant tilskuerne og vennligheten og gjestfriheten rundt arrangementet.  

Selve løpet var godt arrangert, men det ble fryktelig varmt i solsteken og ganske utmattende, så dette var ikke et løp for de store tidene. Jeg løp på 3.23 og var med det blant de beste utlendingene. Men det var masse tilskuere og flott stemning hele veien, og løypa gikk i både nydelig historiske omgivelser, langs landevei og igjennom en by. Det gikk en del energi med på vinking og "high fives" til tilskuere, men det ga en herlig respons med smil og masse høylydt jubel og dermed god motivasjon. At det var iranere som kom på de første plassene var selvfølgelig bra for mediedekningen i Iran (som visstnok har vært veldig stor, har jeg blitt fortalt i dag).

Temaet om at kvinner ikke fikk løpe var absolutt diskutert, og de jeg snakket med ønsket jo at dette kan la seg gjøre. Men boikott er ikke er veien å gå. Man må heller begynne et sted og få arrangert det første løpet og så heller arbeide langsiktig med temaet. Det er naturligvis et aspekt at man også må ha respekt for landets kultur og skikker. Det skal imidlertid sies at det var minst like mange kvinner og skolejenter blant de mange tilskuerne langs løypa som menn, og at det faktisk var et par kvinner som løp allikevel, så jeg synes man allerede kanskje har kommet et lite stykke på vei.
 

De_norske_gutta.jpg
Truls Oma Erichsrud (til venstre) og Øystein Roti var de to norske representantene i Iran Marathon. (Foto: privat)


Arrangøren har resultatliste bare for de tre beste, og tida for de to norske er egentatt. 
 

  Resultat    
1. Farzollah Rostami  Iran  02:43
2. Mahmud Faraji  Iran  02:48
3. Abdulrahman Mirzayi  Iran  02:56
       
...  Øystein Roti  Norge 03.23
  Truls Oma Erichsen  Norge 04:18


Løpets heimeside

Iran_marathon_avis.jpg
Maratonløpet fikk stor oppmerksomhet - her på forsida av en av Irans største aviser. (Foto: Truls Oma Erichsrud)