Trondheim Maraton hadde i år innlagt NM halvmaraton, og det faktum at løypene var for korte, får ikke noen konsekvenser for verken medaljefordeling eller rekkefølge. Anne Nevin og Marius Vedvik er i like stor grad norske mestre, og det samme gjelder også i junior- og veteranmesterskapet. 

De mange gode tidene som ble oppnådd, vil imidlertid ikke godkjennes til statistikkbruk - eller som gyldige perser for de som har satt det. Dette gjelder på alle tre distansene. 

Årsaken til at løypene ble for korte, var at arrangøren tett innpå løpet måtte legge om traseen på grunn av gravearbeider ved St Olav. De løypeansvarlige målte de nye delene av løypa med sykkel og GPS-er for at de skulle bli like lange som de delene av løypa som hadde blitt tatt ut. GPS er imidlertid ikke noe godkjent kontrollmålingsredskap, og da løypa denne uka ble kontrollmålt av autorisert løypemåler, viste det seg at alle tre løyper var noe for kort:

Helmaraton: 42 096 meter
Halvmaraton: 21 010 meter
10 km: 9867 meter

I og med at Trondheim Maraton  hadde NM-status og i tillegg er et av Kondis sine kvalitetsløp, følte nok mange av løperne seg ekstra trygge på at de deltok i et løp med korrekt løypelengde. Daglig leder i Kondis, Marianne Røhme, kommenterer det hele slik: 

– Alle løp bør kontrollmåles, og ekstra viktig er dette når det gjelder kvalitetsløp. I kvalitetsavtalen med Kondis er arrangørene forpliktet til å kontrollmåle løypene. Deltakerne skal da trygt kunne reise til et kvalitetsløp og føle seg sikre på at tida de oppnår kommer med på statistikkene. Når så ikke skjer, har de både påført seg unødvendige kostnader ved å stille i et løp uten kontrollmålt løype, og i tillegg toppet formen til feil tidspunkt, sier daglig leder i Kondis Marianne Røhme og legger til at Kondis tilbyr gratis kontrollmåling av løyper så det skal ikke være noen grunn for arrangøren til ikke å kontakte en av Kondis sine sertifiserte løypemålere.

Anne_Nevin_NM-Halvmaraton-2016-KD-61669.jpg
Anne Nevin løp inn til NM-gull på halvmaraton. Medaljen får hun beholde, men tida - 1.17.52 - blir underkjent da løypa viste seg å være for kort. (Foto: Marianne Røhme)