Richard Zeiner-Gundersen kan forelle dette om sin jakt på poster i 2016:

- Jeg nølte litt før jeg ville oppgi hvor mange løp det ble i fjor. Tenkte vel at en del vil lure på om fyren i det hele tatt jobber. Har han familie, barn, eller andre fritidssysler? Har han forsaket alt og blitt helt o-nerd?

- Tja, tjo, kanskje det. Om ikke nerd, så i hvert fall entusiast. Omtrent slik jeg var da jeg en gang i tiden begynte med golf. Man kan nok alltids lure på om ikke slik entusiasme burde kanaliseres andre steder, til områder som ikke er så egeosentriske. Men, men, det ble som det ble.
 

gundersen.jpg

Begynte med o-løp i 2008, men begynte ikke før i 2013 å telle og katalogisere dem alle sammen. Alle løp er satt opp kronolgisk i datorekkefølge hvor tid, lengde og plassering etc. er ført. Det ble 102 i 2013, 145 i 2014, 176 i 2015 og altså 201 i 2016. Om jeg skal overgår det i 2017? Neppe.

Det ble løp i 12 land i 2016: Spania, Portugal, Frankrike, England, Wales, Slovenia, Estland, Belgia, Nederland, Finland, Sverige og naturligvis Norge. Jeg opplever det som en fantastisk måte å feriere på det å løpe o-løp utenlands. Man kommer til steder man aldri ellers ville besøkt. Noen ganger er det en god grunn til å ta turen, men som regel er det fantastiske ting å se og oppleve dit man kommer selv om det ikke var grunnen til at man dro.

Løpene i Frankrike var en opplevelse og terrenget usannsynlig vanskelig. I et av løpene ble jeg nr. 17 av 107 til tross for at jeg bommet med 20 min. på en post - i et terreng som Thierry Gueorgiou har kalt det vanskeligste han noensinne har løpt i.

Løpene har variert alt fra sprint i byer, via sandyner og snaufjell til dype skoger. Det er der noe av min fascinasjon for o-sporten ligger; man får en usannsynlig nær kontakt med alle slags variasjoner av landskap og natur. Til tross for at man løper på tid, får jeg alltid med meg omgivelsene.

Skader har jeg klart å holde meg unna, til tross for at det i de mest hektiske periodene blir 6 løp i uken (bare fredagen som stort sett holdes hellig). Har noe smårask med en hæl, men så lenge man ignorerer slikt, så går det bra. Nå i romjulen burde jeg vel kanskje holdt meg hjemme, det surklet i brystet under hvert løp og det har jeg fått betale for nå, tror jeg.

Man leter alltid etter det, for meg, perfekte løpet. Det har jeg ennå ikke hatt. Jeg kommer til å lete videre etter det løpet der alle løypeleggers intrikate finurligheter blir løst på en forbilledlig måte. En dag håper jeg å bli kalt Richard-rett-i-posten-Gundersen. Den dagen er ikke der ennå, langt der i fra, men jeg fortsetter å prøve. Og kanskje en dag kan man vinne veteran-VM? Holder man bare ut lenge nok, vinner man jo til slutt, enten det blir i H95 eller H110.

Vet du om noen som har løpt flere o-løp på en sesong vil vi gjerne høre fra deg. Vi er også interessert i høre om kvinnelige o-løpere med mange løp i 2016.

Oppdatert:
Trine Marit Justad Raaen har ca 130 o-løp i 2016.