LEIF FEØY - TIL MINNE

Jobb
Leif Feøy blei født 29. juni 1936 på den lille øya Feøy i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag. Han utdannet seg til snekker og kom til Sunnmøre på 60-tallet. Der var det lett å få seg jobb. Leif jobbet som møbelsnekker de første årene og siden som forskalingssnekker i byggeindustrien. Han landet først i Stordal, men bosatte seg på Blindheim, utenfor Ålesund.

I noen år jobbet Leif også på anlegg rundt omkring i fylket. En gang fortalte han meg at det blei lange økter hver dag med jobbing helt fram til kl. 20.00. Mens de andre slang seg ned på senga for å kvile, var Leif snar med å knytte på seg joggeskoene for dagens løpe-økt som kunne vare i bortimot to timer.

Maraton
Leif Feøy var en meget god veteranløper og han fikk med seg 202 maratonløp. Han startet med løping i sein alder og debuterte på maraton i en alder av 49 år. Han er kanskje den i Norge som har flest klassevinnerpremier på maraton og halvmaraton. Det siste maratonløpet blei unnagjort i Nordmarka Skogsmaraton i 2014. Leif fikk også Jon Hendens Minnepris for 2004.

I VM for veteraner i Brisbane i 2001 tok Leif sølvmedalje med tiden 3.08.00 i klasse 65-69 år. Persen skriver seg fra Oslo Maraton i 1989 på tiden 2.49.13. Men den prestasjonen Leif selv satt høyest var på Fjellmaraton samme året, Der fikk han slutt-tiden 2.50.02 i en alder av 53 år.

Trening
Selv lærte jeg Leif å kjenne gjennom de mange reisene vi hadde til maratonarrangementene rundt om i landet, og det startet med biltur og pensjonatovernatting i Florø på Rett Vest i 1985. Men hvorfor var Leif en så god veteranløper? Ja, vi diskuterte jo treningsprinsipper. Leif holdt på sitt og det fulgte han opp hundre prosent. Treningen til Leif var basert på mengde. Det gjaldt å få gjort unna flest mulig km med joggesko hver uke. Da var det gjerne opp til 20 km løping daglig, foruten 3-mils langtur på søndagen. Seinere fortalte han meg at han også dreiv med fartslek to ganger i uken.

Egenskaper
Leif var bestemt og kanskje litt sta, men gav seg når vi la fram bevis. Han gikk som regel rett på sak og ville ikke ha noe fiksfakserier. Nå må vi slutte å prate og begynne å trene, sa han ofte med glimt i øyet. Han var fåmeldt, men sosial i omgangsform. Han fikk seg mange venner rundt om i heile landet.

Friluftsmannen
Leif var på mange fjellturer i nærområdet og vi var sammen på flere toppturer i Sunnmørsalpene. Der hadde han med seg fotoapparat og tok mange naturbilder. Fotografering blei en kjær hobby. Han hjalp også Kondis med å ta bilder fra løp.

Sykdom
For et år siden oppdaget Leif noen kuler i armhulen og det blei konstatert kreft. Lymfekreften spredde seg til lungene og etter hvert blei det klart at alt håp var ute. Likevel holdt han seg aktiv like til det siste og var på flere lette fjellturer den siste tiden. Leif døde nyttårsaften, 31. desember 2016.

Leif og jeg hadde planlagt en tur til fjellet Torvløysa i Norddal kommune. Det blei det ikke noe av.

 

Fred over minnet til Leif Feøy

Helge Fuglseth
(lokalredaktør og lokalkontakt for Kondis i Møre og Romsdal, avd. Sunnmøre)


Leif_Feoey_Rett_Vest_20deltakelser
Leif Feøy med to av sine premier. Her har han mottat premie for 20 års deltaking på maraton i Rett Vest i Florø. Foto: kondis.no