Henrik Oftedal (30 år) fra Intersport Foss Sport har deltatt fire ganger på Birkebeinerrennet. I 2006 vant Henrik Birkebeinertrippelen (løp, sykling og langrenn) i klassen M30 (30-34 år). Vi spurte derfor Henrik om han kunne gi Club Intersport-medlemmene noen tips om de siste forberedelser til rennet.

- Hvordan bør man forberede seg når det er en uke igjen til Birken?


- Man bør sjekke om ski skal slipes, se til at smøresoner er merket korrekt opp, at staver er hele (trinser, håndtak og reim) og at utstyr generelt er i orden. Jeg liker å skaffe meg en oversikt slik at jeg slipper den "siste liten panikken".

- Hva bør man spise denne siste uken?


- Jeg er litt nøye med å få i meg mat med skikkelig næringsstoffer; brød, fisk, melk, egg, kylling, rent kjøtt og frukt. Jeg holder meg borte fra brus, godteri og andre "tomme" kalorier. Jeg øker også mengden mat torsdag og fredag, de to siste dagene før rennet.

- Hvordan skal man trene uken før løpet? Når skal man slutte å trene?


- Jeg er veldig nøye med intensiteten den siste uka. Det er ekstremt viktig å ha overskudd når man står på startstreken på Rena.
* Lørdag, 7 dager før rennet, trener jeg en hard økt i motbakker. Går tre drag på 10 minutter etter god oppvarming og går meg rolig ned.
* Søndag går jeg en rolig langtur. Barnefamilier går i fra meg i bakkene!
* Mandag trener jeg rolig på ski ca. 1,5 t. Fortsatt familietur fart i bakkene.
* Rolig tirsdag med litt styrkestaking og hurtighet. Varighet på økta er ca. 1,5 t.
* På onsdagen går jeg noen lystbetonte drag på tre-fire minutter i bakke. Jeg tar ikke så veldig hardt i, men prøver å gå teknisk på ski.
* Torsdag hviler jeg bare, evnt går en liten tur på beina ca. 40-60 min.
* Fredag går jeg rolig i 45-60 min for å teste ski.

På Birkendagen er det bånn pinne!

- Hvordan bør du forberede deg de siste 48 timene før løpet?


- Jeg øker mengden med mat og drikker jevnlig Farris eller vann. Jeg følger med på værmeldinger og velger hvilke par som skal preppes opp. Vi har mye å gjøre i butikken de siste dagene og jobber ganske seint om kvelden, men så lenge jeg har trent rolig og bygget opp overskudd, så pleier det å gå bra.

- Hvordan bør man legge opp løpet strategisk?


- Jeg deler løpet i tre deler:
Opp til Dølfjellet går jeg alltid ganske hardt, så jeg er sliten på toppen, og bruker utforkjøringen til å hente meg litt inn igjen. Over Raufjellet prøver jeg å gå jevnt og passer på å drikke og spise.

Den neste etappen for meg er opp Midtfjellet. Her kjører jeg alt det går. Den siste etappen er preget av mye staking og der går det mest på viljen.

- Føre kan være trøblete på grunn av store høydeforskjeller, har du noen smøretips?


- Stort sett er det tørrere og bedre feste fra Skramstad-setra (2006 var et unntak). Derfor velger jeg som regel å gå på litt glatte ski opp dit, fordi det er bedre å ha gode ski derifra (44 km igjen til mål!). I år kommer jeg kanskje til å gå på smørefrie ski. Alt avhenger av føre. Jeg er alltid forberedt på å smøre om, men mentalt forberedt på at det er vanskelig å ha gode ski hele veien over. Det er totalen som er viktig.

- Hvordan skal man kle seg?


- Jeg kan ikke huske å ha vært kald i Birken, det er stort sett motbakker og ha for mye klær gir bare unødig væsketap.

- Hva bør man ha med seg i sekken?


- Jeg har med overtreksjakke og -bukse samt en super trøye til å skifte ved målgang. Jeg bruker også Camelbak slik at jeg kan drikke når det passer meg. Skismøring og energi barer har jeg lett tilgjenglig ved behov.

- Hva bruker du å spise under Birkebeineren?


- Jeg spiser en brødskive med syltetøy fem min før start og drikker litt sportsdrikk. Jeg prøver å drikke jevnlig og spiser energibarer. Rett før Midtfjellet tar jeg en energigel. Oppe på Midtfjellet får jeg kaffe og Cola fra Intersport Foss Sport sin drikkepost.

- Har du noen gode historier fra rennet?


- Han som gikk ut av bilen nede på parkeringen på Rena i 2004 (det regnet), og sa: "Birken er ikke et skirenn, men en sykdom!" Det er mye adrenalin på start.

- Hva er det viktig å tenke på etter rennet?


- Skifte klær, spise og drikke litt så man er i gang med restitusjon tidlig, slik at man kan vinne Banketten! Og selvfølgelig finne raskt ut hvordan det har gått med konkurrentene.

- Har du noen siste tips til de som går løpet?


- Vær blid og hyggelig mot de rundt deg. Det gir mer energi enn å kjefte og smelle. Birken er en idrettsfest!

Club Intersport ønsker medlemmer som skal delta i Birken lykke til! Trenger du tips og råd om smøring og utstyr, ta turen innom din nærmeste Intersport butikk.

Hilsen
Club Intersport


Værprognose og smøretips på heimesida til Birkebeinerrrennet

Smøre- og utstyrstips hos BULL ski & kajakk

Samleside for Birkebeinerrennet på kondis.no