Les flere idrettsblogger her: KONDISBLOGGERNE
 


https://medium.com/stiløping-i-oslo (Bynære og løpvennelige stier i og rundt Oslo)
 

 

Sinoberrunden

🚋🌲⛰📸🌳⛰🌲🏃🌲🍌⛰🌲🚋

🏃 30 kilometer
⛰ 1200 høydemeter stigning
🌲 For det meste teknisk skogssti
🌊 Bademuligheter på Trollvann og Kjulstjernet 
📸 Utsikt fra Grefsenkollen og Barlindåsen.
🍌 Servering på Sinober, Lilloseter, Trollvann og Grefsenkollen
🚋 Trikk til og fra Disen

🗺 Gpx-fil eller tcx-fil til gps-klokke eller gps-app (feks. Gaia GPS).
 

 

Når du blir bedre kjent i Marka og kan flere stier og knutepunkt, er det ingen sak å kombinere disse til en lengre runde. I hvert fall i utgangspunktet.

Første gang jeg prøvde denne turen var en vårdag med skikkelig rufsete tåkevær. Jeg løp bra og hadde fin driv helt til Lilloseter. Derfra skulle jeg bare løpe inn mot Solemskogen og tilbake ned Grefsenkollen. Bare en snau mil igjen på kjente stier. Trodde jeg... Jeg tok selvsagt feil i et stikryss og endte opp i helt ukjent terreng. Da jeg dro opp telefonen for å sjekke hvor jeg var, var den gjennomvåt og død. Selvfølgelig hadde jeg ikke med meg kart, da planen jo var å bare løpe på kjente stier. Nå gjaldt det å holde hodet kaldt til jeg kom til en sti eller et kryss der jeg kjente meg igjen. Ikke nok med at jeg hadde rotet meg bort, men den eneste formen for næring jeg hadde tatt med var én lompe med gomme. (Har du ikke prøvd gomme, sier du? Da må du kjøpe deg ei pakke sporenstreks!)

Bilder_Langture_Sinober_2017-10-11_10-43-58.jpg

Etter en stund dukket det opp et stort vann. På grunn av størrelsen gikk jeg ut fra at det var Store Gryta som er det største vannet i området og ligger nedenfor Grytlihøgda, men jeg var usikker på grunn av all tåken. Jeg følger stien langs vannet og klatrer sakte, men sikkert oppover mot åskammen ovenfor vannet. I det jeg kommer opp til et stikryss, får jeg øye på en haug med gamle trerester og grener. Plutselig var usikkerheten borte. Denne haugen kjente jeg igjen. Jeg var rett ved Grytlihøgda. Lettelse og glede fylte meg. Turen var snart over. Det var bare å løpe tilbake over åsen og ned til Kjelsås. Jeg fikk ikke fullført ruten min den dagen, men fikk kjent litt på usikkerheten ved å ikke vite hvor man er. I tillegg lærte jeg noe den dagen; det lønner seg å alltid ha med kart og kompass på nye turer. (Og èn lompe med gomme er sjelden nok! Dette gjelder ikke bare på tur, det gjelder alltid!)

Barlindaasen_640.jpg
Sleipere enn sleip sti på vei ned fra Barlindåsen.

Etter en tur på villspor, har jeg lagd en rute som følger de planlagte stiene, så her er ruten i sin helhet. Her får du deg en en ordentlig langtur i Lillomarka. Enkelte partier er kjente for dem som har løpt de kortere stiguidene: Omveien fra Disen til Kjelsås, turen over Grytlihøgda og ruta til Barlindåsen. Starten går fra Disen, opp Grefsenkollen, videre til Grytlihøgda, derfra bærer turen til Barlindåsen, Sinober og Lilloseter før vi avslutter der vi startet, på Disen. Dette er langt, mange høydemeter og så og si bare skogssti. Du kommer til å være ute i mange timer, men det er flere serveringssteder langs ruten, så du får flere gode muligheter for en pust i bakken med noe attåt. (De har mye godt på alle stedene, men tror ikke de har gomme, så det får du eventuelt ta med selv...)

🏃 God løpetur!

 

Kort rutebeskrivelse

(detaljert beskrivelse følger nederst)

Løp fra Disen opp til Grefsenkollen og videre inn i marka mot Lille Gryta og Grytlihøgda. Deretter løper du over Barlindåsen og til Sinober. Fra Sinober løper du til Lilloseter og videre mot Linderudkollen og tilbake til Grefsenkollen og ned til Disen.

Pikk og pakk du bør ha med på turen — 👟 👕🍌🚰

På langtur er det er greit å ha med seg en ekstra jakke og kanskje en ekstra genser i tillegg til vanlig løpetøy og terrengsko. Mat og drikke er også helt nødvendig. Løper du på dagtid så er det mange serveringssteder på turen. Halvveis ligger Sinober som er et godt sted for en rast. I tillegg er det servering på Lilloseter, Linderudkollen, Trollvann og Grefsenkollen. Nede på Disen er det også matbutikk.

For sikkerhetsskyld er det greit å ha med seg mobil, hodelykt, enkeltmannspakke og førstehjelpspledd (spaceblanket).

Som jeg nevnte tidligere, så kan kart og kompass komme godt med uansett om du er på en kort eller lang tur. (Lillomarka Orienteringslag har et veldig bra turkart til Lillomarka.)

Sinober_i_taaka_640.jpg
Sinober i tåka.

Detaljert rutebeskrivelse

Rutas utgangspunkt er Disen og hit tar du trikk 11 eller 12 mot Kjelsås, som tar snaue 20 minutter fra sentrum.

Detaljert_rutebeskrivelse_640.jpg
Formen på ruta bare ble sånn, jeg lover
 

Jeg prøver å forklare ruta så man bare kan følge beskrivelsen, men skogen og stier kan oppfattes ulikt fra person til person. Derfor vil jeg i tillegg anbefale å bruke kart eller en gps-app/ gpsklokke hvor du laster inn ruta (gps-fil kan du laste ned øverst på siden, sammen med ruteinformasjonen.). Så slipper du å bruke opp løpetid på å lure på navigasjonen.


Disen til Grefsenkollen

Fra trikkestoppet på Disen løper du over gressletta og opp til Iver Olsens vei hvor du tar til høyre og til Kjelsåsveien. Ta til venstre og løp oppover til krysset i Frennings vei. Ta inn på grusveien som går oppover mellom rekkehusene og mot Akebakkeskogen. Når du kommer til markagrensa (rett etter du har løpt under brua) tar du inn på stien som går opp i skogen (før bommen). Her er det et mylder av stier som går opp til Grefsenkollen. Følg den stien du føler for.

Grefsenkollen_640.jpg
Den fineste utsikten får du fra en av stiene på vei opp Grefsenkollen. (Følg min GPS, så finner du frem.)

Grefsenkollen til Grytlihøgda

På toppen av Grefsenkollen, ved Over Oslo og parkeringsplassen, følger du stien som går ned til høyre til Trollvann og langs skibakken. Nede ved Trollvann tar du inn på grusveien som går til venstre, opp mot parkeringsplassen, etter noen få meter går det en overgrodd sti inn til høyre, følg stien gjennom skogen til du kommer ut på en grusvei. Ta opp til høyre og rett inn på stien som går på andre siden av veien. Følg stien og hold til høyre i stikryss til du kommer ut på Solemskogveien. Løp over veien og inn på grusveien ved bommen. Ta inn på stien som skilter til gjettegryte, men ikke løp til gjettegryta. Følg stien som går nedover mot venstre og løp på den til du kommer ut på en traktorvei. Følg bakken ned til høyre og løp til høyre over myra og videre på en traktorvei som fører til Monsetangen og en åpen slette. Løp på høyresiden av sletta og opp bakken, ved bekken, til høyre. I krysset på toppen av bakken løper du opp enda en bakke som går opp til venstre. Følg stien til du kommer til et stikryss. Løp ned til venstre og over Grytlibekken. Følg stien opp og hold til venstre i neste stikryss. På toppen av neste kneik kommer det nok et stikryss og her skal du ta opp til venstre. Følg stien framover til du kommer ned til et lite tjern, Lille Gryta. Følg stien som går langs vannet, på høyre side. Løp til venstre inn i skogen og følg stien til et stikryss hvor du tar opp til høyre. Det kommer raskt et nytt kryss hvor du tar opp til venstre og følger stien rett fram til du er på Grytlihøgda.


Grytlihøgda til Barlindåsen

Fra Grytlihøgda skal du fortsatt følge stien nedover åskammen. Når du kommer til et kryss med skilt, tar du ned til venstre mot Kjelsås. Følg stien forbi Veitjern og når du får vannet Karustjern på høyrehånd, skal du ta opp stien som går til høyre etter vannet, like ved en leirplass. Stien kan være litt vanskelig å se, så vær på vakt. Følg stien til et stikryss, ta til venstre og følg stien som går ned i en vill dal og rett opp igjen. På toppen av bakken kommer du til et stikryss og her skal du ta opp til høyre og følge stien til du er på toppen av Barlindåsen.


Utsikt_fra_Barlindaasen_640_.jpg
                                                                         Utsikt fra Barlindåsen

Barlindåsen til Sinober

Fra toppen av Barlindåsen er det bare å følge stien som går ned åskammen og til grusveien, Dambakken. Ta ned til høyre til et kryss. Her går det en sti til venstre oppover i skogen. Følg blåmerket sti til du kommer til Sinober. Om det dukker opp noen avstikkere her og der, så skal du følge stien rett fram og holde deg på den største stien. (På Sinober synes iallefall undertegnede at det er ypperlig å ta seg en vaffel og vørterøl før man tar turen videre til Lilloseter.)

Sinober til Lilloseter

Fra Sinober løper du til høyre over tunet og følger blåmerket sti mot Lilloseter. Ignorer de første avstikkerne og løp nedover mot Sørskogen og Kjulstjernet. Fortsett forbi vannet og følg stien som tar deg til Lilloseter. Her er det servering jeg ikke har prøvd.

 

Lilloseter til Linderudkollen

Fra Lilloseter tar du inn i skogen på høyre hånd og følger stien som går opp mot Seterkollen og videre ned til Søndre Langvann. Ved vannet følger du blåstien som går opp til venstre mot Solemskogen. Følg stien til du kommer til en bekk som renner ned fra Vennervann. Kryss bekken og løp videre på stien som følger bekken nedover til venstre, mot Solemskogen. Følg blåmerket sti til du kommer til Solemskogen og en grusvei. Løp opp til høyre, deretter til venstre og videre inn på stien som går opp mot venstre. Stien tar deg til toppen av hoppbakken på Linderudkollen. Løp ned unnarennet. På Linderudkollen er det mulighet for en hyggelig rast hos det trivelige personalet de har der.
 

Linderudkollen tilbake til Disen

Fra Linderudkollen løper du over parkeringsplassen og følger blåstien som går inn i skogen og til Trollvann. Ved vannet løper du opp til bunnen av skibakken og følger den opp, eller enda morsommere: tar inn på stien som går inne i skogen og opp til Grefsenkollen. Nyt utsikten av halve byen før du begynner på nedstigningen. Løp ned til parkeringsplassen som ligger nedenfor kollen og løp inn på stien som går ned Grefsenåsen og til boligfeltet i Akebakkeskogen. Herfra er det bare å følge grusveien nedover til Grefsenkollveien som blir til Kjelsåsveien, ta inn på Iver Olsens Vei, til venstre og løp tilbake til trikkestoppet på Disen. Så er langturen endelig over.

👊 God tur. Vi løpes!