Les flere idrettsblogger her: KONDISBLOGGERNE
 


https://medium.com/stiløping-i-oslo (Bynære og løpvennelige stier i og rundt Oslo)
 

Sky Blazers: Stiløping opp Mistberget

En topptur til Eidsvolls nest høyeste topp. Spektakulær utsikt bare 50 minutter unna Oslo.​
Tekst: Johannes Rummelhoff 
Video: Hans Kristian Smedsrød

 

Mistberget opp
🚙🌲⛰🌲🚙
🏃 6.5 kilometer
⛰ 460 høydemeter stigning
🌲 80% teknisk skogssti og 20% grusvei
📸 Utsikt over hele Romerikssletta fra toppen av tårnet på Mistberget
🍌 Ingen servering
🚙 Parkeringsplass ved start og slutt


🗺 Gpx-fil til gps-klokke eller gps-app (feks. Gaia GPS).


Å bo i Oslo og trene til fjelløp er ingen sak. Det er bare å løpe opp og ned Grefsenkollen, Tryvann, Vettakollen, den seige stigningen til Fagervann eller andre småtopper rundt i marka. Dette gir deg høydemeterne, lungene, hjertet og bena du trenger for harde fjellsider. Men det kan jo bli litt kjedelig. Utsikten over byen eller marka blir en vane og stiene gamle kjenninger. Da er det på tide å skaffe nye bekjentskaper.

Med nok et bakkeintervall på treningsplanen, fant Felipe, Hans Kristian og jeg ut at det var på tide å utvide horisonten. Vi visste at Mistberget var bratt og teknisk. Det er 663 meter høyt og ligger i grenselandet mellom Eidsvoll og Hurdal. Utsikten over hele Romerike kan i følge kjennere ta pusten fra de fleste byrotter. Akkurat det som trengtes for en kombinert søndagstur og treningsøkt! Fort går det å komme seg dit også. Fra Oslo kjører man til parkeringsplassen ved siden av på rundt 50 minutter. Vi kunne trygt planlegge søndagsmiddager i Oslogryta på ettermiddagen (eller utflatning på sofaen med Netflix).
 


Se hvordan det gikk når Sky Blazers kjørte Mistbergetintervaller.
 

Mistbergetintervall:
7 x 6 minutter hardt driv opp mot toppen. Rolig ned igjen.


Denne ruten er relativt kort, men med innebygd bakkeintervall blir den både hard og lang. Det er selvfølgelig fullt mulig å bare kjøre en liten topptur og løpe opp og ned. Det går også flere andre ruter opp til Mistberget og du kan for eksempel løpe en runde fra Hurdalsjøen som gjør turen mye lenger og byr på enda flere høydemeter.

🏃 God løpetur!

 

Hans_Kristian_og_Felipe_MIstberget.jpgHans Kristian og Felipe — To fokuserte menn på vei gjennom skogen mot Mistberget.


Pikk og pakk du bør ha med på turen — 👟 👕🍌🚰 (🗺📱🤕🔦)
Du trenger klær som passer været og det kan være greit med en vindjakke siden det fort kan bli mye vind i de “eksponerte partiene”. Det er for det meste bratt, teknisk og gjørmete, derfor er terrengsko med godt grep helt nødvendig. Det er også greit å ha et klesskift i bilen.

Det er ikke noe mat eller drikke å få i nærheten, så det lønner seg å ta med litt selv. Hvor mye kommer an på hvor lenge du har tenkt til å løpe opp og ned berget eller rundt i skogen. Men når du har løpt fra deg er det jo kjekt å ha en belønning i bilen.

Det er veldig enkelt å følge merket sti og det er lite sannsynlig at du trenger å navigere, men på ukjente stier er det alltid smart å ha med kart og kompass. Ellers så er mobil, enkeltmannspakke, førstehjelpspledd (spaceblanket) og liten hodelykt alltid kjekt å ha med i rumpetaska eller løpevesten.

Rutebeskrivelse
Fra Oslo kjører du E6 mot Eidsvoll. Ved Eidsvoll kjører du til Åsleia og parkeringen til Mistberget (Åsleia, 2080 Eidsvoll). Her parkerer du og starter turen.
 

Fra parkeringsplassen følger du grusveien til det dukker oppe en bom og en sti som går til høyre inn i skogen. Følg stien og blå merking som går hele veien til toppen av Mistberget. Etter noen kilometer dukker det opp en grusvei, men du skal ta stien som fortsetter på andre siden av veien. Nå er det rundt en kilometer igjen til toppen. Skal du løpe bakkeintervall, er dette et bra utgangspunkt. Legg vann og næring på siden av stien (eller i buskene hvis du har med Rolexen) og løp opp og ned så mange ganger du føler for, og kanskje litt til (?!). På toppen er det et utkikkstårn som du bør klatre opp (selv om du selvsagt tok i alt du hadde i intervallene…). Det er her du får den virkelig gode utsikten og kan se så langt øyet rekker.

Fra toppen er det mulig å løpe en runde ved å ta stien som går ned til høyre mot Hurdalsjøen. Her får du også et naturlig utkikkspunkt over berg og blåner. (Eller du er jo på Romerike, så det er vel kanskje mer… sletter?) Følg stien nedover til du kommer til grusveien. Ta til venstre på grusveien og løp ned til parkeringsplassen igjen. Og det var det.

👊 Vi løpes​Sky_Blazera-logo.png