Da Eliud Kipchoge sist gjorde et sub 2-forsøk, i Milano 2017, bomma han med 26 sekunder. Siden den gangen har han satt verdensrekord i Berlin Marathon med 2.01.39, og de fleste forståsegpåerne tror at han vil lykkes denne gangen. Det meste er optimalisert et hakk til, inkludert skoene som antakelig vil være enda mer spenstige enn de han løp med på Monzabanen og i Berlin. 

Med i det store harefeltet er Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen som vil løpe ca. 5 km hver. Farten vil ligge på 2.50 per kilometer, og hver 5 km skal gjøres unna på 14.13, noe som bør være lett match for alle de tre. Henrik holder muligheten åpen for å løpe NM terrengløp dagen etterpå, så han bør definitivt ikke slite seg helt ut om han skal slå Didrik Tønseth og de andre der. 

Det er flere grunner til at tida fra dette løpet ikke vil bli godkjent som verdensrekord om det skulle løpes under 2.01.39. For det første vil harene hoppe inn og ut av løpet. I rekordgodkjente løp må alle harer være med fra start. Eliud Kipchoge vil også få langa drikke på ureglementert vis, og følgebilen vil ligge for tett innpå løperne og bidra til vindskjerminga. Fartsholderne vil også få hjelp av laserlys for å vite både akkurat hvor fort og hvor de skal løpe. IENOS 1:59 Challenge er heller ikke terminfesta og åpent for flere deltakere, noe som må være tilfelle dersom tider derfra skal godkjennes som rekord. 

Jack Waitz er en av dem som synes det er dumt rekordforsøket ikke følger IAAFs regler, men samtidig er han klar på at det blir spennende å se på løpet. 

– Jeg gleder meg, men har samtidig en litt vond smak i munnen. Det vil for alltid stå en fotnote bak tiden, hvis han skulle klare det. Når det er brukt så mye penger på dette, kunne de like godt skreddersydd et opplegg med løpere rundt ham innenfor regelverket, uttaler Waitz til VG.

Løpet sendes på NRK fra klokka 8.10 lørdag morgen. 

INEOS 1.59 Challenges heimeside

Ingebrigtsen_gutta.jpg
Tre blad Ingebrigtsen er med blant de mange titalls løperne som skal fungere som harer. (Foto: INEOS 1:59 Challenge)

Eliud_Kipchoge.jpg
Men det er en mann som skal prøve å løpe hele veien til mål - 42,2 km i 2.50-fart. (Foto: INEOS 1:59 Challenge)