Innerst ved lista: Håkon Stavik fant gode løsninger på å løpe så kort som mulig og likevel finne rom for å løpe uten å måtte slåss om plassen i det store feltet. (Foto: Kjell Vigestad)

Håkon løp klokt og brukte ikke mye krefter i starten. Han lå på halen av feltet og helt inne ved lista. Etter hvert som løpere ga luke framover, avanserte Håkon enkelt det som var nødvendig for å holde følge med tetpulja. Farten var på litt over 2.50 per km, som ville gi en sluttid på ca.14.15, dvs. godt under persen hans.

Håkon fortalte at han følte formen var god, og fram til 3000 m sa han at han nesten ikke brukte krefter. Farten ble satt litt opp på den fjerde kilometeren. Med 1100 m igjen lå Håkon på 9. plass, men måtte gi en meter eller to fram til tetpulja på 8 løpere. Teten satte farta enda mer opp og Håkon måtte innse at kreftene var oppbrukt og beina ble stokk stive, som han sa etter løpet.

Mens vinneren, spanske A Las Heras, avsluttet med 2.00 på de siste 800, brukte Håkon 2.35. Han ble hentet inn av to løpere som hadde ligget godt bak seg og endte opp 10 sekunder bak persen på en 11. plass.

Teten sprekker opp: Håkon må etter hvert bruke også svingen til å tette luker som oppstår fram til teten. Her blir det tungt å komme forbi. (Foto: Kjell Vigestad)

Sliter: På bildet er det løpt 3450 m og Håkon klarer ikke helt å tette luka, men han har på ingen måte gitt opp. Han ligger nå på 10. plass. 400 m seinere er luka økt til 2-3 meter og 800 m før mål er løpet kjørt selv om Håkon fortsatt ligger bare 3-4 sekunder etter teten. (Foto: Kjell Vigestad)

I nordisk mesterskap i terrengløp i Reykjavik i fjor var Håkon Stavik fem sekunder foran svenske Emil Millan de la Oliva, som ble nr. 3. Nå var det svensken som var foran Håkon med 8. plass, mens de to andre nordiske deltakerne i 5000 m-feltet var godt bak Håkon, som de også var i terrengmesterskapet på Island. For lørdagens vinner av 3000 m, tyske Elias Schreml, ble det tøft. Med tre løp på tre dager, så ble det kun 15. plass for tyskeren på 5000 m.