Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 nummer fra 2012.
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)

Artikkel som pdf.

Høsten er her og det betyr at 2011 er på hell og det er tid for en oppsummering. Sykkelsesongen har en litt for brå stopp etter Birkebeinerrittet. Høsten er en flott årstid for både sykling og løping, så det kunne gjerne vært noen flere sykkelritt også på høstparten. Løpssesongen derimot er hektisk ut hele oktober, og det er også en del løp også i november og desember. Ikke minst er det mange vinterkaruseller.

Det har vært et eventyrlig år for kondisjonsidrett i Norge. Mange turrenn og turritt har hatt solid økning i deltakelsen og det har også kommet en del nye renn og ritt. Siden noen av de store arrangementene har satt tak på deltakelsen på linje med fjoråret, så har veksten i deltakelsen i renn og ritt vært noe mindre enn foregående år.

Det er først og fremst løping og triatlon som har hatt en eventyrlig vekst i år. Den er minst på linje med de siste 3-4 årene. Det er kommet mange nye løp og nedlagte løp har gjenoppstått. Så godt som alle løps- og triatlonarrangementer vokser. Gamle og tradisjonelle maratonløp som i Stavanger, Trondheim og Tromsø har hatt rekordvekst. Sentrumsløpet og Holmenkollstafetten nærmer seg gamle høyder.

Mindre vekst for Birkebeinerløpet og Oslo Maraton
Vi har akkurat lagt bak oss to av de aller største løpene i Norge. Birkebeinerløpet og Oslo Maraton gikk av stabelen med bare en uke i mellom. Det ble to flotte arrangementer i nydelig vær. Etter flere år med eksplosiv vekst, så økte begge løpene bare litt i år, - med ca. 5 % totalt sett. Og noe overraskende var det de korteste løpene som sto for mye av økningen: Halvbirken og ”10 for Grete”..

Jeg trodde faktisk at halvmaraton fortsatt ville øke og at maraton ville øke mye. Maraton er og blir langt, men det er ikke umulig. Maraton er en kraftprøve - ja, men mange flere kan klare det.

Hva ble tiden?
Jeg tror det skyldes litt at vi ikke helt tørr å prøve. Vi nordmenn er redd for å feile, og setter mer fokus på resultatet enn på prestasjonen det er å mestre distansen. I de fleste andre land er fokuset annerledes. Et eksempel er mitt eneste London Marathon i 2001. Etter løpet gikk jeg gjennom Londons gater. Mange stoppet meg og spurte om jeg hadde løpt. Og sa ”great” til meg da jeg svarte ja. Resultatet var uinteressant.

Her på berget er alltid første spørsmål – hva ble tiden? Det er litt synd. Vi må motivere de som vil, men ikke tørr. Vi må sette fokus på at det å gjennomføre er en prestasjonen i seg selv og ikke bry oss så om sluttiden. Har du gjennomført en maraton – så er det ”great”. Punktum finale.

Nordmarkstraveren hadde i sin 39. utgave stor økning i deltakelsen og passerte 1000 deltakere for første gang, Det er også et langt løp - 30 km.. Siden det foregår i terrenget og er veldig tøft, så er det ikke så lett å sammenligne tider. Kanskje ”fallhøyden” er mindre i skogen? Og fordi løpet er så tøft, er det ”lov” å bruke lang tid? ….Jeg bare synser...

Bratt opp for Oslo Bratteste
Uken etter Oslo Maraton gikk Oslos Bratteste med dobbelt så mange deltakere som i fjor. Det ble over 1300 løpere i mål. Det er vanvittig bra for et løp som gikk for tredje gang! Men hvorfor øker det så mye? Sett fra mitt ståsted som deltager er dette et suverent arrangement. Motbakken er tøff, kort og hektisk. Arrangøren gjør sitt beste for at du og jeg skal få en god opplevelse - og melkesyra er garantert for absolutt alle.

Når det er sagt, - Oslo Maraton var også veldig bra i år. Kanskje tidenes aller beste, og da ser vi helt tilbake til det første i 1981. Men med så mange løp, renn og ritt som finnes, så er det ikke lett å være arrangør. Standarden settes høyt og vi er kravstore. Det kommer også stadig nye arrangementer, så det gjelder å gjøre det nødvendige for å trekke deg og meg til akkurat DET arrangementet.

Helgardering
Noen arrangører velger å helgardere og kjører en hel miks av tilbud. Opp, ned, langt og kort. Ja, jeg snakker om Birkebeinerløpet som er ett av mine favorittløp. Jeg har vært med samtlige 14 ganger. I år lanserte de Motbakkebirken. Motbakkeløp er trendy og er et tilbud til alle som mener det er for mye unnabakke i selve Birkebeinerløpet. Men blir det flere deltagere totalt sett med så mange varianter? Jeg tror ikke det.

I årets Birkebeinerløpet deltok 48 % for aller første gang. 21 % hadde deltatt en gang før. Det var med andre ord mindre enn en tredjedel som hadde deltatt mer enn en gang før. Dette forteller også at det må rekrutteres rundt 50 % nye deltakere hvert år for at arrangementet skal øke i størrelse. Økning i deltakelsen er ikke en selvfølge selv om løpsbølgen ruller videre større enn noen gang.

Vel – nok for denne gang. Fortsatt god høst. Husk at uansett hva vi tenker og tror, så er en kropp i bevegelse fortsatt det viktigste! Å få folk i form til livet!


Tim Bennett
Kondis-president

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år. 10 fra 2012
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)