Av Kenneth Harlem
 

Utfordringen for mange mosjonister er at de ikke er gode til å smøre ski. For renn som Birken kan den beste løsningen da være felleski, sette bort smøring til profesjonelle startdagen eller smøre selv og bruke smøretipsene en av de store sportsbutikkene legger ut på nett.

Til trening må du imidlertid smøre selv, og da er websiden https://griptip.skisporet.no/ vår beste anbefaling. Der får du Swix sin anbefaling basert på temperatur og snøtype. Vi har brukt denne websiden til valg av smøring og sammenlignet glid og feste med felleski. Konklusjonen er at griptip har imponert. Griptip sin anbefaling har nesten bestandig gitt ski gode nok til å konkurrere på. Eneste unntak er et par dager med veldig høy luftfuktighet. Da har vi vært nødt til å gå både en og to smøringer varmere for å få ønsket feste.

Vår sammenligning mellom griptip-smurte ski og felleski kan vi vel si går ca. 90-10 i fordel de smurte skiene. Anbefalingene fra griptip har vært imponerende gode, mens vår erfaring med felleski har vært litt varierende. Enkelte dager har de vært særdeles gode med både topp feste og glid. Andre dager har vi noe overraskende slitt med å få trygt feste.

Basert på dette skulle man tro smurte ski var den soleklare anbefalingen til Birkebeinerrennet, men så enkelt er det ikke. Birken går sent på året. Det kan ofte være ganske mildt og det er dessuten store høydeforskjeller i løypa. Dersom det underveis er temperaturforskjeller som veksler mellom minus- og plussgrader, vil det være umulig å smøre så man har gode ski hele veien.

De beste løperne kan stake de delene av løypa de ikke har feste, men for de fleste mosjonister vil de under slike forhold være lurt å smøre om underveis. Eller velge felleski. Åge Skinstad, tidligere landslagssjef i langrenn og nåværende direktør i Swix Sport, sier felleski trolig vil være det beste alternativet for de fleste mosjonister som bruker over 4 timer på Birken dersom føret er slik at de må smøre om underveis.

Vi må bare henge oss på denne konklusjonen. Andre grunner til å velge felleski er om man er veldig usikker på smøring eller om man først og fremst går rennet som en tur og ikke er opptatt av best mulig tid. Felleski vil trolig gi forholdsvis gode ski hele veien og er ofte et tryggere alternativ enn smøring. Unntaket er nok om det er kuldegrader og finkornet snø hele veien. Da vil en ski smurt med dagens anbefaling fra griptip eller en av de store sportsbutikkene nesten garantert gi både bedre feste og glid hele veien. 


Swix.jpg
«Griptip» gir konkrete og meget gode anbefalinger til smøring basert på temperatur og snøtype.