Prisene «Årets navn i norsk friidrett», «Friidrettens Venners prestasjonspris», «Friidrettens Venners utviklingspris» og «Friidrettens Venners parapris» ble utdelt tirsdag den 13. oktober og onsdag den 14. oktober på NIH, under forbundets Marked- og mediadager i Oslo. At prisutdelingen ble delt opp og ble gikk over to dager var på grunn av smittevernstiltak.

Dette er prisene som ble delt ut:

Friidrettens Venners prestasjonspris kvinner:    Hedda Hynne
Friidrettens Venners prestasjonspris menn:   Jakob Ingebrigtsen
Friidrettens Venners paraprisen: Salum A. Kashafali
Friidrettens Venners utviklingspris menn:  Markus Rooth
Friidrettens Venners utviklingspris kvinner:   Henriette Jæger
Årets navn i norsk friidrett:    Karsten Warholm


Begge prestasjonsprisene gikk altså til mellomdistanseløpere, til Hedda Hynne og Jakob Ingebrigtsen.

Begrunnelser for prestasjonsprisene:

Hedda Hynne har i en alder av 30 år senket sin personlige rekord på 800 meter med nesten to sekunder i løpet av sesongen og hun kom alltid på pallen, uansett hvor hun stilte opp. Hun løp inn til årsbeste i verden på 800 meter i sveitsiske Bellinzona på fantastiske 1:58.10, noe som både er norsk og nordisk rekord. Resultatutviklingen hennes har vært formidabel og har kommet som et resultat av hardt og systematisk treningsarbeid. Fantastisk sesong for Hedda og trener Sakshaug som har truffet blink med strategiplanen som ble lagt for fire år siden – veien mot OL i Tokyo.

Jakob Ingebrigtsen har i 2020 satt to europeiske rekorder, og løpt seg inn på tidenes topp ti-statistikk på 1.500, 2.000, og 3.000 meter. Under Diamond League-stevnet i Monaco løp Jakob på 3:28,68 på 1.500 meter, hvor han ble første nordmann under 3:30. I tillegg til ny europeisk rekord for senior var dette også ny verdensrekord for U20. Som 19-åring har han altså allerede løpt han seg inn i historiebøkene som en av verdens beste løpere. Det savner sidestykke i norsk friidrett.

Friidrettens Venner hjemmeside

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Jakob Ingebrigtsen med prestasjonsprisen sammen med Markus Rooth som fikk utviklingsprisen og Salum A. Kashafali som ble tildelt paraprisen. (Foto: FIV)