5000-familiegjenforening_50D1463.jpgMange hadde håpa på minst en Ingebrigtsen-medalje på 1500 og/eller 5000 meteren. Slik gikk det ikke, men Jakob var svært nær på begge distansene med en fjerde- og en femteplass. I tillegg skjer det alltid mye når Ingebrigtsen-guttene løper, så spenning og underholdning får en uansett. På 5000 meteren klarte alle tre brødrene å kvalifisere seg for finalen, og det er i seg sjøl en bragd. Filip brøt 5000 m-finalen og ble slått ut i semifinalen på 1500 meteren, mens Henrik ble nummer 13 i finalen på 5000 m. (Foto: Bjørn Johannessen)

800-heat2-hynne-ute_50D8680.jpgHedda Hynne kom seg til semifinalen på 800 m, men til tross for et godt løp der, gikk hun ikke videre til finalen. (Foto: Bjørn Johannessen)

hinder-grovdal-hinderpasering_D4N9417.jpgKaroline Bjerkeli Grøvdal var ikke helt i form, men kom seg til finalen på 3000 m hinder. På 5000 meteren brøt hun i forsøket sjøl om hun mente at hun kunne klart finaleplass. (Foto: Bjørn Johannessen)

hinder-heat1-kaarboe-vanngrav_50D3023.jpgTom Erling Kårbø satte pers i sitt hinderforsøk, men det holdt ikke til finale. (Foto: Bjørn Johannessen)

De virkelige langdistansekarene, Sondre Nordstad Moen og Weldu Negash Gebretsadik, leverte mer enn godkjente løp på 10 000 m og maraton. Det ble tolvteplass til Sondre og 24. plass til Weldu, i et atskillig større felt.

Det ble tolvteplass til Sondre Nordstad Moen på 10 000 m. (Foto: Bjørn Johannessen)

På maraton kom Weldu Negash Gebretsadik på 24. plass. (Foto: Bjørn Johannessen)

kappgang-menn-haukenes_50D9788.jpgHåvard Haukenes ble diska etter å ha fått fire advarsler i 50 km kappgang. (Foto: Bjørn Johannessen)

Her er en oversikt over reportasjene fra mellom- og langdistanseøvelsene som hadde norsk deltakelse - samt alle finalene på lange løp.

Fredag 27. september
16.10 - 800 m kvinner forsøk (Hedda Hynne)
17.55 - 3000 m hinder kvinner forsøk (Karoline Bjerkeli Grøvdal)
18.45 - 5000 m menn forsøk (Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen)
22.59 - maraton kvinner

Lørdag 28. september
18.15 - 800 m kvinner semifinale (Hedda Hynne)
20.10 - 10 000 m kvinner
22.30 - 50 km kappgang kvinner og menn (Håvard Haukenes)

Mandag 30. september
20.20 - 5000 m menn finale (Filip, Jakob og Henrik Ingebrigtsen)
20.50 - 3000 m hinder kvinner finale (Karoline Bjerkeli Grøvdal)
21.10 - 800 m kvinner finale

Tirsdag 1. oktober
17.15 - 3000 m hinder menn forsøk (Tom Erling Kårbø)
21.10 - 800 m menn finale

Onsdag 2. oktober
17.25 - 5000 m kvinner forsøk (Karoline Bjerkeli Grøvdal)

Torsdag 3. oktober
21.00 - 1500 m menn forsøk (Filip og Jakob Ingebrigtsen)

Fredag 4. oktober
19.05 - 1500 m menn semifinale (Filip og Jakob Ingebrigtsen)
20.45 - 3000 m hinder menn finale

Lørdag 5. oktober
19.55 - 1500 m kvinner finale
20.25 - 5000 m kvinner finale
22.59 - Maraton menn (Weldu Negash Gebretsadik)

Søndag 6. oktober
18.40 - 1500 m menn finale (Jakob Ingebrigtsen)
19.00 - 10 000 m menn (Sondre Nordstad Moen

Tidsskjema og resultater

Den norske troppen

Kondis-reportasjer fra VM i London i 2017

Se mange bilder fra VM i vår bildebank

400-hekk-warholm-flagg-jubel_D4N9468.jpgKarsten Warholm kunne mandag kveld juble over nytt VM-gull etter å ha forsvart seieren fra London for to år siden. (Foto: Bjørn Johannessen)

400hekk-medalje-warholm_50D3650.jpgKarsten Warholm med gullmedaljen på 400 m hekk. (Foto: Bjørn Johannessen)

stadion_50D0084.jpgKhalifa stadion hvor verdens beste friidrettsutøvere er i aksjon. (Foto: Bjørn Johannessen)​

Forventninger til de norske distanseutøverne

To klare medaljekandidater
Den klart største norske medaljekandidaten på mellom- og langdistanse er Jakob Ingebrigtsen. I fjor vant han både 1500 og 5000 meteren i EM. Nå er motstanden mange hakk tøffere, men Jakob har vist enda bedre form i år og kan med god klaff ende opp med to medaljer. Kan det også bli gull? Da skal alle brikker falle på plass i et og samme løp. Det er ikke å forvente. Det ville vært en sensasjon, men siden så mye ved denne gutten er sensasjonelt, skal ingenting utelukkes.

Også bror Filip har medaljemulighet, først og fremst på 1500 m der han tok bronse i VM i London for to år siden. På 5000 m kan han også bli en faktor dersom farten ikke er alt for stor fra start. Storebror Henrik har hatt en skadeplaga sesong, men på sitt beste er han helt klart god nok for finale, og han har mange ganger vist en unik evne til å prestere ved de store anledningene. En topp 10-plassering ville likevel være stort av 28-åringen.

Topp 10- / finalekandidater
Det ville det også vært av Sondre Nordstad Moen som løper 10 000 m. Der er det direkte finale, og Sondres beste mulighet er om det går jevnt fort, om enn ikke alt for fort, fra start av. Han er ikke den største spurteren, men har åttende beste tida i år av de påmeldte.

I 50 km kappgang har Håvard Haukenes årets sjette beste tid i år av de som skal delta. Dette er en øvelse hvor mye kan skje, og unngår Haukenes å bli diska, mens noen av de antatt beste blir det, skal en ikke utelukke en svært så framskutt plassering for den blide bergenseren.

Hedda Hynne har hatt en veldig god sesong så langt - sjøl om det å få has på VM-kravet satt langt inne. Men til slutt klarte hun det, og underveis vant hun mange løp i sterke felt. Etter at IAAF innførte maksgrense for testosteron på 800 m for kvinner, er nivået blant de beste normalisert, og Hedda bør ha god sjanse på semifinaleplass, og er den gode formen intakt, kan vi fort få se henne også i finalen. Og der kan som kjent mye skje - sjøl om det er et godt stykke opp til storfavoritten, Ajee Wilson fra USA.

Karoline Bjerkeli Grøvdal slipper seminfinaler og er helt klart finalekandidat på både 3000 m hinder og 5000 m. De seinere åra er Karoline blitt stadig bedre taktisk, og avslutningene er vanligvis så gode at hun stiller sterkt også i løp der åpningsfarten er moderat. På hinder har hinderteknikken vært en begrensning, men er den generelle løpsformen god, så kan det fort bli to finaler og to topp 10-plasseringer på 29-åringen fra Isfjorden.

Finale / topp 10 er bonus
En mindre opplagt finalekandidat er Norges andre hinderløper, Tom Erling Kårbø. Han klarte VM-kravet i siste øyeblikk, og skulle han klare finaleplass, vil det være over de flestes forventning. Men i likhet med Bjerkeli Grøvdal er Kårbø en sterk avslutter og taktisk klok, så vi holder absolutt muligheten åpen for en norsk representant også i herrefinalen på 3000 m hinder.

Siste distanseøvelse med norsk deltakelse er maratonløpet der Weldu Negash Gebretsadik løper. Han har så god pers som 2.09.14, men den er blitt fem år gammel, og mannen som fyller 33 år seinere i høst, har ikke vært fullt så god de seinere åra. Men han er en skikkelig maratonspesialist, og 10 kilometeren i Oslo Maraton på 29.21 sist helg, viste at han er i godt slag. Forhåpentligvis får han en mye bedre opplevelse nå enn under EM i fjor, der han slet med skade og brøt. En plass blant de 20 beste vil være et godt resultat i løpet som starter ved midnatt på grunn av den forventa varmen i Doha.

Tom Erling Kårbø har vært stabil god på 3000 m hinder i år. Kan det holde til finaleplass? (Foto: Arne Dag Myking)

Hedda Hynne kan juble for seier på 800 meter i lag-EM's første divisjon. (Foto: Arne Dag Myking)Hedda Hynne vant 800 m i lag-EM i sommer. Nå får hun brynt seg mot verdens beste. (Foto: Arne Dag Myking)

Weldu Negash Gebretsadik debuterte i den norske landslagsdrakta under EM i fjor. Forhåpentligvis vil det gå bedre i år. (Foto: Bjørn Johannessen)

Håvard Haukenes hadde ingen god dag. Etter 30 km fikk han sin tredje advarsel med tilhørende diskvalifikasjon. (Foto: Bjørn Johannessen)
Håvard Haukenes har sjette beste tid i år av de som skal gå 50 km i VM. Dermed er det lov å ha forventninger. (Foto: Bjørn Johannessen)

Filip Ingebrigtsen tok bronse på 1500 m i VM i London. Kan han klare medalje av enda edlere valør? (Foto: Bjørn Johannessen)

Karoline Bjerkeli Grøvdal er påmeldt både 3000 m hinder og 5000 m. Med klaff kan det fort bli to finaleplasser. (Foto: Bjørn Johannessen)

I forrige VM løp Sondre Nordstad Moen 5000 m. Nå er han klar for 25 runder rundt banen. (Foto: Bjørn Johannessen)