Mesterskapet starter søndag 6. november kl. 11, og blir streamet på  på Youtube: HER

Resultater her

Les alle sakene fra Nordisk mesterskap i terrengløp 2022. Her finner du også en lenke til flere bilder fra mesterskapet:

Nordisk mesterskap i terrengløp 2022 – dette skjedde.

Kondis var som vanlig tett på Nordisk mesterskap i terrengløp, i år gikk dette i Kristiansand den 6. november. Her kan du enkelt finne alle sakene som vi laget derfra om hvordan det gikk, spesielt med de norske løperne.

FORHÅNDSOMTALEN AV NORDISK MESTERSKAP

Til helgen går årets nordiske mesterskap i terrengløp med Norge som vertsnasjon. Mesterskapet går i Kristiansand. Vi har tidligere meldt om det norske laguttaket, og at de beste mennene fra NM Terrengløp mangler: Magnus Tuv Myhre, Jacob Bouterra og Abdullahi Dahir Rabi. Det samme gjør andre gode løpere som Jakob Ingebrigtsen, Narve Gilje Nordås og Per Svela. Heller ikke regjerende europamester i terrengløp Karoline Bjerkeli Grøvdal stiller på startstreken i Kristiansand.

Vi antar at alle disse kjører et opplegg som skal sette dem i stand til å gjøre det best mulig under EM terrengløp som går i Torino i Italia den 11. desember.

Kanskje Kasper Fossers tur?

Kasper Fosser ble nummer tre i årets NM terrengløp. Han er også verdensmester i sprintorientering og han vant årets verdenscup i orientering. Han har vist svært god form på ujevnt underlag i år, og han har nå muligheten til å bli nordisk mester i terrengløp.

På det svenske landslaget har de gjort litt av det samme som i Norge: de aller beste herrene fra svensk mesterskap stiller ikke i Nordisk mesterskap. Danskene avholder sitt danske mesterskap i terrengløp senere på høsten, så her er det ikke så lett å vurdere vinnerkandidater.
(Bildet: Kasper Fosser)

I fjorårets nordiske mesterskap i terrengløp ble det en svensk seier i menn senior ved David Nilsson, mens det ble norske Bjørnar Sandnes Lillefosse som tok sølvmedaljen.  Oliver Löfqvist fra Sverige tok her bronsemedaljen. Ingen av disse deltar i årets mesterskap, men svenske Max Peter Bejmer som tok en femteplass i fjor er på plass i år. Sverige stiller i år med kun tre menn i seniorklassen: Mohammadreza Abootorabi, Max Peter Bejmer og Arvid Öhrn. Danske Jacob Sommer Simonsen løp tidligere i år 10 km gateløp i Valencia på 28:41 og kan se ut som danskenes beste mann.

Men Kasper Fosser ble i Hytteplanmila slått av både Awet Nftalem Kibrab og Even Brøndbo Dahl, som begge skal løpe på lag med Kasper i Kristiansand, så her spørs det om løypen der likner mest på en skogssti eller en asfaltert vei.

Kvinner senior – kan de norske jentene hamle opp med Sara Christiansson?

I fjorårets mesterskap ble det seier med Sara Christiansson foran Charlotte Andersson, begge svenske. Norske Matilde Theisen tok tredjeplassen, men hun er ikke med i år. Derimot er begge de svenske jentene på plass og den store spenningen her tror vi blir hvordan de norske jentene kan klare seg mot disse to.Kristine Meinert Rød.jpg

Andrea Modin Engesæth som vant NM terrengløp har trukket seg og stiller ikke, men toer Kristine Meinert Rød er på plass. Her har Eli Anne Dvergsdal kommet inn på det norske laget for Andrea. Kanskje kan Nordisk mesterskap redde sesongen for Eli Anne som var i så strålende form i vår, men ble skadet og måtte blant annet stå over alle de internasjonale fjelløpene som hun hadde tenkt å delta i. Men her kan alle de norske jentene blande seg inn: Kristine Meinert Rød, Hanne Mjøen Maridal og Ine Bakken. Danskenes Nanna Bové er også i favorittsjiktet her, hun slo Kristine Meinert Rød i Boysen Memorial i år.
Fra Finland stiller Johanna Peiponen og Nathalie Blomqvist som begge var innenfor topp ti i fjor.
(Bildet: Kristine Meinert Rød)

Kvinner junior – Ingeborg Østgård igjen?

I fjor tok Ingeborg Østgård mestertittelen i Nordisk mesterskap i terrengløp,Ingeborg Østgård.jpg men det var med knappest mulig margin mot danske Sofia Thøgersen på samme tid, men Ingeborg ble dømt først i mål. Finske Iiona Mononen tok den tredje pallplassen. Sofia Thøgersen er på plass i Kristiansand til helgen, så her vil det kanskje bli en reprise fra i fjor?

Ingeborg Østgård har i hvert fall ikke blitt dårligere det siste året, hun tok EM-sølvet i terrengløp i desember i fjor. Vi regner med at Ina Halle Haugen også vil blande seg inn i denne kampen. Anna Marie Nordengen Sirevåg og Maren Halle Haugen er også løpssterke norske jenter som kan vise seg frem her.
(Bildet: Ingeborg Østgård)

I siste liten har Marte Hovland blitt kastet inn på det norske juniorlaget. Han vant UM for jenter 17 år under NM terrengløp, og hun har også hatt representasjonsoppgaver for Norge i baneløp. Nå får hun en ny internasjonal erfaring innen løping.

Menn junior - kan Vebjørn Hovdejord ta det?

Vebjørn Hovdejord_700.jpgI menn junior er det litt av det samme utgangspunktet som i menn senior – de aller beste står ikke på startstreken. I fjorårets EM i terrengløp ble det et suverent gull til Axel Vang Christensen fra Danmark, foran norske Abdullahi Dahir Rabi mens Joel Ibler Lillesø fra Danmark tok tredjeplassen. Men ingen av disse stiller i Kristiansand. Dette kan være en gylden mulighet for han som fulgte hakk i hæl på Rabi i årets NM i terrengløp: Vebjørn Hovdejord.

Han viste der at han er i god form. Esten Hansen-Møllerud Hauen og Andreas Fjeld Halvorsen er andre sterke navn på det norske laget. De norske håpene møter blant andre en svensk løper som heter Jonathan Grahn. I februar i år vant han 3000 meter i Nordenkampen der han pekte nese til Per Svela.
(Bildet: Vebjørn Hovdejord)

Mer informasjon:

Arrangørens sider for Nordisk mesterskap i terrengløp.

Mesterskapet starter søndag 6. november kl. 11, og blir streamet på (Friidrettskanalen.) På Youtube: HER

Resultater her

Mesterskapet har også en åpen klasse der løpere som holder NM-nivå kan delta.

Tidsskjema Nordic championships:
11:00           Junior women, 6 km
11:35           Junior men, 6 km
12:10           Senior women, 9 km
12:50           Senior men, 9 km
13:30           Victory ceremony (teams and individuals)
14:00           Open race – 6 km – all classes

Nordisk mesterskap ble arrangert i Kristiansand også i 2016. Les om et mesterskap på snøføre:

Nordisk mesterskap i terrengløp - strålende norsk innsats, men....