Gradestokken viste mellom 25 og 30 grader da 43 jenter lørdag formiddag la i vei gjennom gatene i Barcelona på jakt etter EM-medaljer og gode plasseringer. Blant disse var tre norske jenter.

Kirsten Melkevik Otterbu, Kjersti Karoline Danielsen og Christina Bus Holth åpnet alle tre i relativt rolig tempo i varmen. De holdt følge i starten, og passerte 5 km på 19.26. Mila passerte de på 38.33, men Bus Holth var da i ferd med å slippe og lå et par sekunder bak de to andre jentene.

- Jeg kjente tidlig at jeg ikke hadde gode nok bein i dag, og turte ikke henge med de to andre jentene lenger. Kondisjonsmessig følte jeg meg bra, men jeg var muskulært tung i beina på grunn av skade og lite løpetrening de siste ukene, kunne Christina Bus Holth fortelle.
 
Les mer i forhåndssak.
 
- Jeg kjente skaden i ankelen hele veien under løpet, men det var ikke noe som hindret meg. Det var gøy å løpe, og jeg er godt fornøyd med at jeg i det hele tatt klarte å fullføre. For noen få uker siden var jeg ikke engang i stand til å løpe 5 km, smilte Christina Bus Holth som etter å ha sluppet de to andre norske jentene ble løpende mye alene.
 
Halvmaraton passerte hun på 1.22.14, og i mål fikk hun 2.48.15. Siste halvdel av løpet løp hun seg opp syv plasser og kom i mål på 30. plass.
 
Kjersti Karoline Danielsen og Kirsten Melkevik Otterbu fortsatte å løpe sammen, og passerte halvmaraton på 1.21.24.
- Det gikk utrolig lett i dag, og Kirsten og jeg løp bare og snakket sammen og lurte på når vi skulle øke farten, strålte Danielsen etter målgang.
 
Men litt videre utover i løpet slo magen hennes seg vrang, og Danielsen måtte stoppe for dobesøk hele to ganger.
- Både ved 29 og 39 km måtte jeg stoppe. Irriterende, men det var ikke mulig å fortsette uten en stopp. Tidsmessig tapte jeg nok ikke så mye på selve stoppene, men det var litt tungt å komme i gang igjen etter stoppene, fortalte Danielsen som til slutt kom i mål på 26. plass med tiden 2.45.00. Og tross dostopp løp også hun seg godt oppover resultatlista mot slutten av løpet, fra å ha ligget på 35. plass ved halvpassert løp kom hun altså i mål på 26. plass.
 
Fra 29 km og inn ble Kirsten Melkevik Otterbu dermed løpende uten norsk følge, men hun løp seg kraftig oppover resultatlista – fra å ha passert halvmaraton på 1.21.24 og 36. plass endte hun til slutt på 19. plass med tiden 2.42.24. Det vil si at hun løp siste halvdel av løpet 24 sekunder fortere enn første. En sterk prestasjon i varmen, og et meget veldisponert løp.
 
- Selv om det var tungt, så gir det en veldig psykisk opptur å kunne løpe forbi så mange mot slutten, sa Otterbu som kunne fortelle at hun mentalt pleier å dele slutten av løpet opp i delmål.
 
- Når det er en mil igjen, så pleier jeg å tenke på 10 km konkurranser jeg har løpt. Og det er jo ikke så veldig langt og pleier å gå greit. Og tilsvarende ved 3 km igjen, så tenker jeg på 3000 m baneløp, fortalte 40-åringen som har satt seg som mål å holde på til OL i 2012.
 
- Etter mye skadeproblemer og motgang den siste tiden, synes jeg det er veldig gøy å løpe igjen. Så det var en stor seier for meg å kunne fullføre her i dag, avsluttet Kirsten Melkevik Otterbu.
 
Les mer i forhåndssak.
 
Plasseringene 19, 26 og 30 ga for øvrig de norske jentene en 7. plass i lagkonkurransen.
 
Når det gjelder EM-medaljene, så gikk gullet til Zivile Balciunaite fra Litauen på 2.31.14, russiske Nailya Yulamanova fikk sølv med 2.32.15 og bronsen gikk til italienske Anna Incerti på 2.32.48.
 
Svensk-kenyanske Isabellah Andersson løp solid og lå i tetfeltet hele veien, men tapte litt på slutten og kom inn på 5. plass på 2.34.43. Våre naboers øvrige to løpere var Anna Von Schenck som ble nummer 23 med 2.43.36, mens Lena Gavelin ble nummer 33 på 2.53.13. Totalt var det 36 av 43 løpere som fullførte.
 

Kirsten Melkevik Otterbu syntes det var gøy å løpe i Barcelona, og spesielt siden det var mange norske og svenske tilskuere som ga sin støtte underveis. (Foto: Bjørn Johannessen)

Kjersti Karoline Danielsen syntes det gikke utrolig lett, men hadde problemer med magen og måtte stoppe to ganger underveis. (Foto: Bjørn Johannessen)

Christina Bus Holth løper med et smil om munnen. (Foto: Chalita O. Johannessen)

Drikkestasjon. Kjersti Karoline Danielsen mottat drikke fra Eric Toogoodt. Kirsten Melkevik Otterbu følger like bak. (Foto: Bjørn Johannessen)

Med temperaturer som nærmet seg 30 grader, var væskeinntaket underveis viktig. Her heller Otterbu innpå. (Foto: Bjørn Johannessen)

Christina Bus Holth. Rødt, hvitt og blått. (Foto: Bjørn Johannessen)

Væskelanging til Bus Holth. (Foto: Chalita O. Johannessen)

Isabellah Andersson hang med i tetfeltet lenge, og til slutt ble det 5. plass til den svensk-kenyanske jenta. (Foto: Bjørn Johannessen)

Anna Von Schenk nest beste svenske på 23. plass. (Foto: Bjørn Johannessen)

Gullvinner Zivile Balciunaite krysser målstreken i det hun klokker seg selv inn på 2.31.14. (Foto: Bjørn Johannessen)