I passet til Haile Gebrselassie står hans fødselsdato oppgitt til 18. april 1973. Hvilket skulle tilsi at han i dag er 38 år, og at han var 35 år da han satte verdensrekorden på maraton i Berlin 2008. Hans nøyaktige fødselsdato er det imidlertid ingen som vet – inkludert Haile selv.

I en artikkel av Matt Fitzgerald, sportsjournalist og forfatter av flere bøker om kondisjonsidrett, hevder amerikaneren å ha flere indisier på at Haile Gebrselassie er flere år eldre enn hva passet sier. Faktisk så mye som seks år eldre.

I følge artikkelen til Fitzgerald var det i fjellene ved Addis Ababa, Ethiopia i februar 2008 at følgende episode utspant seg:
Gebrselassie var på sin faste treningsøkt sammen med en gruppe løpere på 10-12 mann. Gruppens sammensetning kunne variere litt fra gang til gang, og denne gangen var en ikke-profesjonell løper ved navn Hirpasa Lemi med. Da økta var over, var Lemi fornøyd over å ha klart å henge brukbart med resten av gjengen.
- Ikke verst for en gammel mann, uttalte Lemi fornøyd.
- Og hvor gammel er du, fikk han spørsmål om.
- 41. Samme som Haile, svarte Lemi.
 
Uvanlig med fødselsattest
I likhet med de fleste etiopere som er oppvokst på landet, kunne ikke Lemi bevise sin nøyaktige fødselsdato, men han hevdet å være født i 1967. Kun et fåtall etiopere fra landsbygda er født på sykehus og fødselsattest er dermed ikke vanlig. Store søskenflokker (Haile Gebrselassie er en av ti søsken) og det faktum at etioperne generelt er lite opptatt av alder og fødselsdatoer gjør at mange ikke vet nøyaktig når de er født. Og det gjør ikke saken noe enklere at Ethiopia har sin egen kalender, bestående av 13 måneder, som nå sier at de lever i år 2003. 
 
Men i tilfellet Hirpasa Lemi, så visste at han selv var født omtrent i 1967 og han husket at han og Haile Gebrselassie hadde vokst opp sammen.
 
Dette er starten på artikkelen til Matt Fitzgerald, og forfatteren trekker også fram flere andre episoder og indisier på at Haile Gebrselassie er eldre enn hva passet sier.
 
Motargumenter
Men det finnes også motargument. Om det er korrekt at Gebrselassie er født i 1967, så var han 41 år da han satte sin siste verdensrekord på maraton på 2.03.59. Uavhengig av alder er dette en fantastisk verdensrekord, og enda mer utrolig ville det være om den var satt av en som hadde passert 40 år. Spesielt tatt i betraktning at gjeldende offisielle maratonrekord for en 40-åring er 2.08.46.
 
Dessuten er det skrevet flere biografier om Haile Gebrselassie, og ingen av forfatterne har stilt spørsmål rundt hans alder.
 
Hva hovedpersonen selv sier?
Under en pressekonferanse i Madrid i fjor fikk Gebrselassie spørsmål fra en jorunalist:
- Hva er din virkelige alder? Over 40?
- Det er korrekt at jeg ikke er 37, spøkte Haile.
- Egentlig er jeg 27. Men ærlig talt spiller det ingen rolle hvor gammel jeg er. Alder er kun et tall, sa Gebrselassie som under New York Marathon samme år uttalte at han fremdeles følte seg som 20 år.
 
Og hvor gammel man føler seg er nok viktigere enn hvor gammel man egentlig er.
 
 

Kommer til Knarvik

 
I begynnelsen av september har du muligheten til å treffe Haile Gebrselassie selv. Da kommer han til Knarvik der han lørdag 3. september skal holde foredrag om sin trening og løpe 10 km i Knarvikmila dagen etter. Så har du lyst til å måle krefter med mannen som kanskje er tidenes største langdistanseløper (uavhengig av alder) har du sjansen i nå.
 
Meld deg på til foredraget og Knarvikmila HER.