Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Troms

Den viktige styrketreningen. (Foto: Eirik Torbergsen)

Et steg i riktig retning – vegen mot sub 3 timer, del 16

En krevende start på uken med sykdom og kuldegrader ble raskt forvandlet til løpeglede og milde temperaturer i Santa Pola. Etter noen dager med rolig trening hjemme i nord, inkludert en Mørketidsmila som minnet om at god form er ferskvare, venter nå en spennende treningsleir i varmere strøk.

Alf B. Dahl (2655) mot mål i Mørketidsmila bak britiske Sara Adams. (Foto.: Polar Night Marathon/Zoltan Tot)

Et glimt av lys i mørketiden – vegen mot sub 3 timer, del 15

Året som gikk sluttet ikke så bra, men til gjengjeld startet ikke det nye året så bra heller! Sykdom rammer de fleste fra tid til annen, og kanskje spesielt idrettsfolk som trener hardt og mye, er utsatt. Immunforsvaret svekkes når du er sliten, f eks av trening, eller er sliten av andre årsaker. 

Alf B. Dahl

Det året det var så bratt – vegen mot sub 3 timer, del 14

Treningsåret går definitivt mot slutten, og det er fristende å sitere Øystein Sundes legendariske låt «Det var det året det var så bratt» som kom ut i 1971. For min del er året 2024 det bratteste, det må det være lov å si (som Arne Scheie kunne ha sagt). 

Å trene seg opp igjen etter skader kan være et slit. (Foto: Vicky Sim/Unsplash)

Alf B. Dahls trøblete vei mot sub 3 timer på maraton i 2025 – del 13

Skader kan komme av så mangt, skader kan ha mange årsaker. De kan være akutte og brå, og de kan komme som følge av for stor, eller feil, belastning over tid. I mitt tilfelle er det etter alt å dømme en kombinasjon av for stor belasting over tid, samt noen konkrete påviselige feil.

Ting har ikke helt gått på skinner i høst for Alf B. Dahl som har som mål å løpe maraton under 3 timer etter at han har fylt 70 år. (Foto: privat)

Alf B. Dahls kronglete vei mot sub 3 timer på maraton i 2025 – del 10

Nok en uke er lagt bak meg. Tiden går og vi henger i stroppen. Et og annet hvileskjær må man av og til unne seg selv, særlig dersom kroppen signaliserer at det er det den trenger! Det gjorde den ved inngangen til uke 46. Jeg bestemte meg derfor for å gå litt ned både på treningsvolum og på intensiteten. Reduksjonen utgjorde i tid ca. 25 prosent.

Ellipsemaskinen har vært til stor hjelp for Alf B. Dahl som har satt seg et ambisiøst mål om å løpe maraton under 3 timer som 70-åring. (Foto: Sportsmaster.no)

Alf B. Dahls vei mot sub 3 timer på maraton i 2025 – del 9

Det er gått knappe to måneder siden denne blogg-serien startet. Mye har gått galt siden da, ikke alt, men veldig mye. Skadesituasjonen har gjort det umulig å løpe de siste ukene, og da er det alternative aktiviteter som gjelder. En stor del foregår på min nye "venninne", ellipsemaskinen.
Alf B. Dahl holdt seg godt under fartsgrensa da han vekselvis løp og gikk Hytteplanmila. (Foto: Hytteplanmila)

Veien mot sub 3 timer på maraton i 2025 - del 6

En noe marerittlignende uke er lagt bak meg. Håpet er som kjent det siste man må miste, og det gjelder også meg. Troen på sub 3 timer på maraton om ca. 11 måneder lever videre. Never give up!
Alf B. Dahl (til høyre) pusser formen på treningsleir i Mar di Pulpi i Spania sammen med Eirik Torbergsen. (Foto: Jack Waitz)

Fra lys til mørke – til lys igjen

«En dag uten trening er en dag uten mening» er et sitat som fra tid til annen dukker opp. Kanskje skal man ikke ta det helt bokstavelig; en hviledag i ny og ne kan gi mening det også. Ja, det kan gi kroppen litt bedre tid til å restituere seg til neste økt.
En blid gjeng fra Tromsø Løpeklubb noen timer etter målgang i Nice halvmaraton 2019. Å være tilknyttet en løpegruppe er et stort pluss. (Foto: Privat / Alf B. Dahl)

Veien mot sub 3 timer på maraton i 2025 - del 4

Alf B. Dahl har et pågående prosjekt mot Berlin Marathon 21. september 2025. Målet er å løpe under 3 timer. Det har ingen norske 70-åringer gjort før. I denne bloggserien kan du følge hans ferd mot Berlin.
Som i alle andre triatlonkonkurranser så må det både svømmes, sykles og løpes i Lofoten Triathlon. Men naturen er mer dramatisk i dette. (Alle foto: Kai-Otto Melau)

Se alle bildene fra Lofoten Triathlon

I overkant av 300 triatleter deltok under helgens Lofoten Triathlon, fordelt på distansene Extreme, Half Extreme, Olympic og Kids. Her kan du se de spektakulære bildene fra dette arrangementet.
Yngvild Kaspersen kunne krysse mållinja som kvinne nummer fem etter at 161 tøffe kilometer var unnagjort. (Foto: arrangøren)

Femteplass til Yngvild Kaspersen i Western States 100 miles

Western States 100 miles er en virkelig klassiker når det handler om ultraløp i terrenget. Med femteplass til Yngvild Kaspersen og sjetteplass til Jonathan Albon var norske løpere med å sette sitt preg på den 48. utgaven av løpet.
Topp tre herrer i Reistadløpet 2024 (fra venstre): Eirik Sverdrup Augdal, Johan Hoel og Martin Løwstrøm Nyenget. (Foto: Reichert/Nordic Focus)

Johan Hoel med historisk seier i Reistadløpet

Johan Hoel vant det 50 km lange Reistadløpet fra Setermoen til Bardufoss som den første i løpets historie på blanke ski. Astrid Øyre Slind seiret etter å ha gått i brudd tidlig i løpet.
I fjor var det i gjennomsnitt 388 deltakere per løp i Tromsøkarusellen. (Foto: arrangøren)

Den populære Tromsøkarusellen starter 30. april

I perioden 30. april til 24. september arrangerer Bedriftsidretten i Troms og Finnmark hele 16 løp som inngår i årets utgave av den populære Tromsøkarusellen. I fjor var det hele 388 deltakere i gjennomsnitt per løp. Dette var like bak rekordåret 2016. Kan det bli ny deltakerrekord i år?
Mot lysere tider: Ifølge Thea Hanssen kan det av og til være lurt å se bakover for bedre å kunne se framover. (Foto: privat)

Thea Hanssen: refleksjoner og mål for året

I begynnelsen av desember ble jeg spurt om jeg kunne tenke meg å bidra i årets kommende spalte for bladet, «Min treningsverden». Ironisk nok hadde jeg akkurat avsluttet en sesong med få konkurranser, en høst med lite trening og en slettet Strava- profil.
Løperne var glade til tross for at været var litt røft. (Foto: Zoltan Tot)

25 tøffe trugeløpere trosset snøværet i Tromsø

Trugeløping er den nye idretten i Norge og blir mer og mer populær spesielt i Tromsø. MSM har i flere år arrangert et årlig trugeløp med to ulike distanser. Lørdagens løp var den femte utgaven av ASSR, som første gang ble arrangert i 2018.
Kristin Waaktaar Opland da hun satte sin forrige pers og ble norgesmester på maraton i Oslo i september i år. (Foto: Tom-Arild Hansen)

Kristin Waaktaar Opland og Kim-Roger Trøite beste norske i Valencia

132 av 361 norske menn kom i mål under tre timer i Valencia Maraton lørdag. Omtrent like stor andel av kvinnene, 42 av 106, løp under tre og en halvtime under ganske ideelle forhold. Her forteller de to beste norske, Kristin Waaktaar Opland og Kim-Roger Trøite, om sin spanske løpsopplevelse for anledningen.

Hanne Mjøen Maridal og Erik Lomås. (Foto: Kjell Vigestad/Zoltan Tot)

To ferske, norske maratonhåp klare for Valencia på søndag

Tre norske løpere er på plass i elitefeltet i søndagens maraton i “the ciudad del running” - løpingens by, Valencia. Erik Lomås debuterer på distansen og Hanne Mjøen Maridal løper sin andre maraton. Her deler de to største norske håpene sine tanker om løpet.
Alf B. Dahl (til venstre) og Cato Thunes. (Foto: Kjell Vigestad/Privat)

Veteraner går for rekorder i Valencia Marathon

Mens Alf B. Dahl (68) har mål om å forbedre sin egen aldersrekord i M65-69, stiller Cato Thunes (61) til start med en ambisjon om personlig rekord i søndagens Valencia Marathon. Her forteller de to superveteranene om sine forberedelser og målsetninger for løpet.
Vera Nystad fyller snart 78 år, men det hindrer henne ikke i å løpe 100 kilometer i uken. (Foto: Tom-Arild Hansen)

Bli med på videointervju og løpetur med Vera Nystad

Vera Nystad løper 100 kilometer i uken og fullførte nylig Maspalomas maraton på Gran Canaria. Det var hennes maratonløp nummer 211. Kondis ble med henne på en løpetur på kanariøya et par uker før løpet.