På oppfordring fra sin egen bestemor bestemte Bjørn Tore Kronen Tranger seg for å legge om livsstilen. 

- Før jul 2006 begynte jeg å løpe, og i starten løp jeg en fast runde på 3 km tre ganger i uka. I tillegg gjorde jeg noen kostholdsendringer, og i løpet av få uker hadde jeg gått ned fra 108 til under 100 kg, forteller Taranger til landsmøtedeltakerne.

På spørsmål fra salen om det ikke var drastisk for en som veide så mye, å begynne å løpe tre ganger i uka, forklarte bergenseren at det for han ikke var noe alternativ å nøye seg med å gå. 

- Jeg ville begynne å løpe med det samme, og ganske fort kunne jeg øke både antall turer og lengden på dem. Da jeg etter en stund fikk farskapspermisjon, kunne jeg løpe flere ganger om dagen med den lille i vogna. 

Ganske snart ble han også med på konkurranser. Hans første løp var en halvmaraton, og det at han akkurat ikke klarte å løpe under 2 timer, motiverte han noe veldig. Bare noen måneder seinere løp han distansen på 1.33. Persen hans er siden blitt forbedra til 1.13.35. 

Men det var på de virkelig lange distansene at Bjørn Tore skulle oppdage at hans store talent lå. Allerede i 2008 prøvde han seg som ultraløper, og siden har det gått slag i slag. To ganger - i 2012 og 2018 - er han blitt kåra til årets norske ultraløper. Han har en 7. plass fra EM 24-timers og til sammen åtte NM-gull på 24-timers og 100 km. Persene på de to distansene er på 257,6 km og 7.07.39. 

I foredraget framheva Bjørn Tore ordet "gjennomføringskraft" som en nøkkel til å forstå den framgangen han har hatt. 

- Det er i stor grad gjennomføringskraft det handler om - når du skal springe 250 km uke etter uke. Du må være villig til å gjøre det, forteller mannen som på treningsleir har vært oppe i hele 74 løpskilometer i snitt per dag i en 13-dagersperiode. 

Og han har ingen planer om å trappe ned. 

- Jeg har gått ut med målet om å bli verdensmester, og sjøl om jeg snart fyller 40 år, så tror jeg at jeg har ti gode år foran meg som 24-timersløper, fortalte mannen som i fjor satte Guiness-rekord i 24-timersløping på tredemølle med 264,52 km. Klarer han noe tilsvarende i et VM, kan målet bli en realitet. 


Les intervju med Bjørn Tore Kronen Taranger i Kondis nr. 1-2019 side 24-28 (åpent kun for Kondis-medlemmer)

1P1A8979.jpg
Bjørn Tore Kronen Taranger løper inn til seier på 100 kilometeren i Bergen Ultra i fjor vår. (Foto: Tom Roger Johansen)