I en periode på året der det er relativt få maratonløp å velge blant, er det verdt å merke seg den sjarmerende Two Rivers Marathon i den lille byen Zaltbommel i Nederland. Søndag 10. februar gikk dette løpet av stabelen for fjerde gang, og fra den spede begynnelse med bare drøyt 30 deltakere på den individuelle maratondistansen i 2016, var det 10 ganger så mange deltakere som stilte på startstreken i år.

I tillegg til individuell maraton tilbyr Two Rivers Duo-maraton, der lag på to løper hver sin halvmaraton, og Run-bike-run, der lag veksler på å løpe og sykle. Det er med andre ord gode muligheter også om man synes maraton blir i lengste laget alene. 92 løpere valgte duo-versjonen, mens 23 deltakere valgte muligheten med å sykle deler av distansen. 

Sørafrikansk inspirasjon

En del av bakgrunnen for den solide økningen er nok at løpet er et kjærkomment tilskudd i en maratonfattig periode, men også at det er et svært velarrangert løp. Menneskene som står bak, er entusiaster med hjerte for Two Oceans (56 km) og Comrades (ca. 89 km) i Sør-Afrika og har villet ta med seg noe av stemningen og opplevelsene derfra hjem til Nederland. Two Rivers-løypa går langs de to elvene Maas og Wall og har dermed fått navn inspirert av Two Oceans.

De har også sørget for å være godkjent som kvalifiserende løp til det det vakre ultraløpet mellom Atlanterhvavet og Indiahavet. Ved start har de lagt inn den uoffisielle sørafrikanske nasjonalsangen Shozholoza, som også synges ved starten av verdens eldste og største ultraløp, Comrades. Akkurat som for Comrades har også Two Rivers-arrangørene valgt å vende løypa annethvert år. I Comrades er forskjellen på å løpe fra Pietermaritzburg til Durban og motsatt ganske stor, med såkalte ned- og oppår. I Two Rivers er det like flatt uansett hvilken vei løypa løpes, men en artig detalj er det uansett. 

Løyperekorder

Med rekordmange løpere til start lå alt til rette for nye løyperekorder, og det ble det. På herresiden slo Belgiske Wouter Decock sin egen løyperekord fra 2018 med hele 5,5 minutter og kom inn på imponerende 2.37.49 i den vindutsatte løypa. Han tronet dermed på toppen av den helbelgiske herrepallen. 

Gjeldende løyperekord for damer var på 3.20.46, men også den ble forbedret med noen minutter. Norske Janicke Bråthe kunne innta topplassen på pallen med tiden 3.17.53. Belgia kapret andreplassen, med Debby Gabriels et drøyt minutt bak. Den siste pallplassen gikk til nederlandske Karin Verheijden. 

Janicke, som lot seg friste av Two Rivers Marathon fordi hun ønsket å løpe et maratonløp i februar og ble sjarmert av koblingen mot Comrades og Two Rivers som begge har stått på ønskelisten i flere år, rapporter at det var et herlig arrangement og en av de vakreste og koseligste løypene hun har løpt.

- Vinden ble imidlertid en utfordring. Åtte til ti sekundmeter er krevende når landskapet er fullstendig åpent. Vinden vendte også underveis, slik at man fikk den midt imot mer eller mindre hele løpet. Spesielt tøft ble det de siste 8 kilometerne, og det som lenge så ut til å bli et sub 3.15-løp, endte altså på nærmere 3.18, forteller Janicke.

Hun understreker imidlertid at det til syvende og sist ikke betyr stort, når man får oppleve å kapre en maratonseier.

- Det var helt spesielt og veldig motiverende å bli heiet frem av tilskuere langs løypa som "erste dame"! 

Utfyllende rapport fra løpet kommer på lettbent.no i løpet av en uke eller to. 

 

Two-Rivers-Marathon-resultat.jpg


Alle resultat

Two-Rivers-Marathon-underveis.jpg
Løpere fra 14 forskjellige land deltok i den fjerde utgaven av Two Rivers Marathon. (Foto: Marco van Leeuwen)