Det var 687 deltagere i konkurranseklassene og 674 av dem kom opp til toppen av Skåla 1848 moh. I tillegg var det 587 trimmere som tok turen til topps. Det var flott løpsvær, men fortsatt noe sleipt i løypa etter regnet dagen før. Det var jo en dobbel opptur etter at løpet i fjor måtte kortes inn på grunn av mye snø i høyden.

Foto_Kristoffer_Krekling.JPGFra starten 29 moh. (Foto: Kristoffer Krekling)

Imponerende tid og seiersmargin i kvinneklassen
Karoline Holsen Kyte løp opp til den fjerde raskeste tiden noen gang i Skåla Opp. Med tiden 1:22:38 var hun var bare to minutter etter løyperekorden (2008) til Anita Håkenstad på 1:20:06. Laura Orgue som i år kom på andre plass nesten fem minutter etter Karoline, har den nest raskeste tiden opp til Skålatårnet med 1:22:07 (2014).

Karoline Holsen Kyte gisper etter luft på toppen, men så har hun også løpt fantastisk og utklasset alle de sterke konkurrentene. (Foto: Christian Prestegård)

Som medlem av Kondis kan du lese hvordan vårens superkomet på løpsfronten i Norge trener.

Hele topp-10 lista er knallsterke løpere, og det gjør Karolines store seiersmargin enda mer imponerende. Se den omfattende presentasjon av de størets favorittene i forhåndsomtalen på kondis.no.

24 år gamle Karoline er dessuten den første "lokale" kvinnen som vinner Skåla Opp, skriver firda.no. Til avisa sier Karoline:

– Eg var utruleg sliten då eg kom over målstreken, men det går berre nokre sekund så kviknar ein til igjen. Når ein då er først i mål, er det ei heilt fantastisk kjensle, det er difor eg driv med dette.

Hun hadde ikke ventet å vinne, men da hun tidlig i løpet fikk en ledelse måtte hun jo prøve å holde unna.

– Det er kjempemoro no. Utruleg stort. Dette er det kjekkast løpet eg har sprunge. Skåla er det løpet i Norge som er gøyast å vinne, å greie det er veldig stort, seier Holsen Kyte..

Topp 20 kvinner (153 startet, 147 fullførte)
20 167   Janne Eikås Jølster IL NO K45-49 01:44:42

Laura Orgue fra Spania ble nummer 2 for tredje år på rad etter å ha vunnet i 2014. (Foto: Christian Prestegård)

IMG_4226.JPG
Den løpssterke norsk-amerikanske Annie Bersagel ble nummer tre, noen små sekunder fra andreplassen. Hun debuterte i Skåla Opp i fjorårets forkortede løypa, så dette var hennes første tur til toppen i konkurranse. (Foto: Christian Prestegård)

Emlie_Forsberg.JPG
Emelie Forsberg på vei mot mål til 4. plass. Vi ser den nye DNT-hytta "Skålabu" øverst til venstre.
(Foto: Christian Prestegård)

May_Britt_Buer.JPG
May Britt Buer på vei inn til 5. plass. (Foto: Christian Prestegård)

10 år siden forrige norske herreløper var først på toppen
I herreklassen innfridde Stian Angermund-Vik favorittstempelet, og ble første nordmann på 10 år som kom først opp til Skålatårnet 1843 moh. Joda, han vant i fjor også, men da måtte mål flyttes ned til Skålavatnet 1150 moh. pga. snøvær.

- I år er Stian på nytt ein sterk kandidat til å vinne, skriver Christian Prestegård i sin omfattende presentasjon av deltagerne i forhåndsomtalen på kondis.no. Slik gikk det da også.

Stian vant på tiden 1:10:10  som er ett minutt bak hans egen pers fra 2015 og fire minutter bak tyrkeren Ahmet Arslans løyperekord fra 2012. Men under de rådende forholdene var det en veldig sterk tid.

Det var skotten Robbie Simpson som kom nærmest Stian med tiden 1:11:36, og rett etter kom Øyvind Heiberg Sundby fra IK Tjalve inn til 3. plass. Etter disse var det et ganske langt sprang ned til bergenseren Thorbjørn Thorsen Ludvigsen og tidligere fire ganger vinner, Jonathan Wyatt. Jonathan er 45 år og fortsatt i verdenseliten, og han vant Skåla Opp i 2008, 2010, 2013 og 2014, alle gangene på tider under 1:10.

Topp 20 menn (534 startet, 527 fullførte)
20 719   Roger Lillestøl Sparebanken Sogn og Fjordane NO M45-49 01:23:45

Robbie_Simpson_foto_CP.jpgRobbie Simpson løper inn til 2. plass. (Foto: Christian Prestegård)

IMG_4224.JPG
Øyvind Heiberg Sundby på de siste meterne mot mål. (Foto: Christian Prestegård)

IMG_4225.JPG
Den nye Stoltzekongen, Thorbjørn Thorsen Ludvigsen er foreløpig ikke skålakonge, men løp inn til en sterk 4. plass. (Foto: Christian Prestegård)

Mange trimmere og totalt 1261 som fullførte
Skåla Opp er ikke bare en gedigen mønstring av sterke motbakkeløpere i konkurranseklassene (som forøvrig var utsolgt). Hele 587 fullførte i Trimklassen, slik at det var totalt 1261 deltagere som tok seg hele veien til topps.