Sist vinter fortalte Mons Øyvind Tingelstad til kondis.no om en ferietur til Shetland i 2014. - Da fant jeg ut at her MÅ jeg bare bo ei stund, masse natur, historie, folkemusikk og norske stedsnavn. Han bodde først et lite år på Shetland, og flyttet videre til Orknøyene i slutten av september 2015 der han tenker å bli boende til sommeren.

- Shetland hadde noen kortere treningsløp og en halvmaraton. Vi kunne flyge på veiskuldra der, ellers nesten bare mjuk, mjuk torvgrunn. Men her på Orknøyene er det mange småveier og fantastiske stier med fast grunn på vestkysten. Her kan man nok flyge 4 timer fra Stromness til Birsay i nordvest, sier Mons Øyvind.

Orknøyene er 25 prosent norsk

Orknøyene - Wikipedia
 

LØPEGRUPPER
Aller mest glad ble han for å oppdage at det var organiserte løpegrupper i Kirkwall! - Veldig inspirerende, aldri vært borte i ei løpegruppe før, jeg, sier tynsetningen.

Han forteller om treningsgruppen han er med i:
The Pickaquoy Running Group vart starta i 2003, og etterhvert vart den Kirkwalls (Orknøyenes) avdeling av "Jog Scotland".

Torsdag kveld flyger (dialekt) vi 45 - 70 minutter i et, for enkelte (puh), bra tempo! Lengda er 4 - 6 miles, og traseen er rundt i - og utafor byen, ned til stranda, eller opp på Wideford Hill. I den mørke årstida når det er lite eller ingen snø, er gatelysa kjærkomne. Deltagerne er rundt min alder, 58, og 20 år nedover, 5 - 20 personer. Lørdager er det av og til en lengre tur. Når noen trener for en maraton kan den væra opptil 20 miles. De fleste flyger i hvert fall en maraton i året. Lørdagsturen avsluttes ofte med kafebesøk og jeg fikk også med meg et koselig julebord på et av Kirkwalls hoteller.

Her er takhøgda stor og smilet absolutt til stede. Du kan au fange opp Orknøy-dialekta underveis! Detta er mitt livs første befatning med ei treningsgruppe. Det har vært et lyst punkt i hverdagen som jeg definitivt vil savne når jeg flytter tilbake til Tynset i løpet av sommeren. Orknøyinger er et trivelig folkeslag.

- Men først er planen å få med meg det aller første St. Magnus Marathon, sier Mons Øyvind. Det går 3. juli, fra den flotte St. Magnus Cathedral i Kirkwall til Birsay, hvor jarl Magnus Erlendson først vart begravd etter rovmordet på Egilsay ca 1117. Løpet har alt over 100 påmeldte.

Welcome to the inaugural St Magnus marathon
The UKs most northerly marathon
Sunday 3rd July 2016


 
Så er det au noe som kalles Orkney Runners, antakeligvis mere seriøst.
Running routes Orkney 
 
Orkney Runners på Facebook: https://www.facebook.com/Orkney-Runners-132465130151983/timeline