Det virker å være en stadig gjentagelse i Frostatingløpet: Rekorddeltagelse og Ola Berg Fines først i mål på langløypen. Mosvikløperen vant for fjerde år på rad, og også i år fikk han pokal og en pengepremie på tusen kroner.

– Det var en som hardt løp på i begynnelsen og holdt jevn fart med meg uten at jeg bekymret meg særlig for det, sier Berg Fines.

Tiden til Berg Fines ble 24.56 minutter, 1.28 minutt raskere enn fjoråret. Så mye bedre form i forhold til i fjor er trolig ikke Mosvik-løperen blitt, for løypa er blitt både litt kortere og har noe færre høydemeter enn året før. Men at Berg Fines er i form, er det ingen tvil om. I mars løp han inn på råsterke 1.06.55 på halvmaraton-distansen under Haag maraton.

Forklaringen til løypeomleggingen skyldes at vinteren har vært uvanlig seig i Trøndelag, og at arrangørene valgte å ta hensyn til sikkerhet for løperne. Frostatingløpet er blitt arrangert i 32 år, og alltid første søndag etter påske. Selv om det heter seg at våren kommer først til Frosta, gjelder det å være på den sikre side også med tanke på fremtidig arrangement. Årets løype, som høyst trolig kommer til å bli den samme år etter år fremover, er på 7,7 kilometer og er rundt 300 meter kortere enn fjorårets.

Andremann i mål var veteranløperen Terje Olsen, som løp i klassen 50-54 år. Olsen slet med skader i fjor, men virker å være tilbake for fullt i år. Olsen ble klokket inn nesten to minutter bak Berg Fines.

Suveren seier
Før løpet var det varslet at NM-mester i maraton, Ebrahim Abdulaziz, skulle stille til start. Aziz, som han kalles, løp Berlin maraton i fjor høst på 2.16.38 og havnet på 22. plass blant over 40.000 løpere. Strindheimløperen valgte imidlertid i tolvte time å stå over på grunn av litt såre ben. Førstkommende helg løper Aziz maraton i Sveits, og dette var sikkert også med i totalregnskapet hans. Siden Hitraløpet ble avlyst på grunn av hålkeføre samme helg, var det snakk om at Ola Sakshaug og en rekke andre habile løpere skulle ta turen til Frosta, men de dukket heller ikke opp. Dermed var det atter fritt frem for Berg Fines.

– Jeg er i bra form, og satser på en god til på Sentrumsløpet, sier Berg Fines.

Dameklassen ble vunnet av veteranen Ellen Kvalheim. Tiden hennes ble 31.29, nesten minuttet raskere enn Silje Nyborg sin.

– Det var en veldig fin løype, sier Kvalheim, som løp i 45-49 årsklassen.

SUVERENE VINNERE: Ola Berg Fines og Ellen Kvalheim vant Frostatingløpet, og ble tusen kroner rikere etter å ha løpt i naturskjønne omgivelser på Frosta.​ (Foto: Øystein Lie)

Olympisk gull-deltager
Kortløypa, som var på tre kilometer, ble vunnet av Henrik Næss fra Utleira på tiden 13.54 minutter. Han stilte i klassen 15 år. Susanne Olsen fra Aasguten løp i 13-årsklassen, og vant på tiden 14.06.

For første gang i Frostatingløpets historie, sto en olympisk gullvinner på startstreken. Erik Lindø fra Stjørdal løp i funksjonshemmedeklassen, og mottok en fortjent pokal etter løpet.

– Jeg kommer garantert tilbake til neste år, sier Lindø fra Stjørdal.

Erik_Lindoe.jpgOLYMPISK GULLVINNER: Erik Lindø løp i funksjonshemmedeklassen, og mottok en fortjent pokal etter løpet.

Noe forvirring ble det dessverre under 3-kilometeren, da løperne ikke ble sendt på en runde til slik opprinnelig tenkt. Dette skal ikke skje neste år, lover arrangøren.

322 deltok i årets Frostatingløp. I fjor deltok 316 deltagere, som var hundre flere året før der igjen. Det ble altså deltagerrekord igjen, riktignok med en svært knapp margin. Men uansett; en rekord er en rekord.

TILAKE I FORM: Terje Olsen hadde et trøblete år i fjor, men er på marsj mot storformen. Årets store mål er Frankfurt maraton. Sønnen Håkon (8) lekte seg i hinderløypa mens pappa løp den lengste løypa. (Foto: Øystein Lie)

Hagbart_Vebostad.jpgMAGADRAG:. Hagbart Vebostad tar et dypt magadrag etter å ha passert målstreken. Vebostad har i en årrekke valgt å teste vårformen på Frosta. I år ble tiden 41.55 minutter, og selvsagt seier i herrer pluss 75 år. Vebostad havnet på 4. plass i Kondisstatitiskken i sin klasse i halvmaraton i fjor med tiden 1.59.01.

Gustav_Danielsen.jpgMED SPORTSGUDSTJENESTE: Gustav Danielsen var i mange år prest på Frosta, og er nå prost i Nord-Innherad prosti. Før løpet holdt han sportsgudstjeneste i ærverdige Logtun kirke, få meter fra der han senere skulle løpe i mål på tiden 42.43 og som vinner i klassen 65-69 år. Er han landets sprekeste prost, mon tro?

Grete_Skjevik.jpgALLTID PÅ PLASS: Grete Skjevik sto atter for premieutdelingen under årets Frostatingløp.

Forhåndsomtale: Rekordsterkt felt i Frostatingløpet