I forkant av søndagens løp i Rotterdam ble det holdt et minutts stillhet til ære for verdensrekord-holderen Kelvin Kiptum som døde i februar. Kiptum skulle løpe i Rotterdam der han hadde håpet på å bli den første til å bryte totimers-grensen i en godkjent løype. Startnummer 1 i årets Rotterdam Marathon var tildelt Kiptum og ble ikke brukt på søndag. Mange løp også med sorte sørgebånd til minne om ham.

Løypa i NN Rotterdam Marathon krysser Erasmus-broen begge veier.  (Foto: Bart Hoogveld)

Herrenes løp:

Det var den olympiske sølvmedaljevinner fra Tokyo og  Rotterdam Marathon-vinner fra 2022, Abdi Nageeye, som vant den 43. utgaven da han forbedret sin egen nasjonale rekord med 11 sekunder. Han var med det fem sekunder foran Etiopias Amedework Walelegn med nok en etiopier, Birhanu Legese, på 3. plass på 2:05:16.

Denne trioen utgjorde en del av en gruppe som fulgte fartsholderne til 29:06 på de første 10 km. En gruppe på ni løpere var samlet halvveis etter 1:01:47. På 35 km var fire fortsatt med i kampen om pallplassene, Nageeye, Walelegn og Legese sammen med Kenyas Kenneth Kipkemoi som hadde falt av da ledertrioen passert 40 km på 1:58:12. Derfra droppet Walelegn og Nageeye den to ganger Tokyo Marathon-vinneren Legese. Da Nageeye så satte inn det avgjørende støtet, klarte ikke Walelegn å svare, og seieren og den nederlandske rekorden var et faktum med 2:04:45.

Tetpuljen tidlig i løpet med treeren Birhanu Legese i front. (Foto fra løpets facebookside)

Kvinnenes løp

I kvinneløpet hadde vinneren av Berlin Marathon i 2019, Ashete Bekere, selskap fra start av sin landskvinne Sisay Meseret Gola og kenyanerne Selly Chepyego og Viola Kibiwot. Gruppa holdt løyperekordtempo da de passerte halvveis på 1:08:44. Derfra fikk Bekere en luke men greide ikke å holde momentumet oppe etter 35 km. Likevel kunne hun løpe uforstyrret inn til seier på 2:19:30 med Kibiwot (2:20:57) og Chepyego (2:22:46) på de neste plassene.

Ashete Bekere inn til en sikker seier på 2:19:30. (Foto: Vincent van den Boogaard)

Norske prestasjoner:

Vi har noen søkemulighet i resultatlista for å finne alle norske resultater i Rotterdam, men Kjetil Sandem fra Oslo var i alle fall beste norske i Nederland denne søndagen med 2:38:34 og 204. plass blant alle menn. Ulrik Hovig vant trønder-duellen med Løpesko-podcaster Henrik Nordtug med rundt to minutter da han som nest beste nordmann løp på 2:41:09 netto. Jan Hasseleid fra Helle oppnådde beste norske plassering i aldersklassen med 9. plass i M65 på 3:36:08.

Vi har ikke funnet noen norske kvinner under fire timer blant de 4000 kvinnene på maraton. Totalt gjennomførte vel 17000 løpere maratonløpet. I tillegg arrangres det en rekke andre distanser, bl.a. kvartmaraton som også hadde rundt 17 000 deltakere.