På søndag er går nemlig årets utgave av Marcialonga, den 51. utgaven av det 70 km lange skirennet fra Moena til Cavalese i Val di Fiemme, eller hvis man går light-versjonen: målgang i Predazzo etter 45 km.

Det er nå påmeldt nærmere 5800 deltakere, som er litt færre enn i fjor. Det er som i tidligere år mange norske og svenske skiløpere, over 1200 fra hvert land. Det er bare arrangørlandet Italia som har flere deltakere, pr. nå er det 1663 italienere på startlisten. Norske løpere utgjør 21 % av de påmeldte, men det har tidligere deltatt enda flere med norsk flagg: i årene 2011 og 2012 var rundt 40 % av deltagerne norske.

Deltagerne i Marcialonga får en skitur gjennom noen av de vakreste alpelandskap: gjennom bratte daler og langs mektige fjell og mange sjarmerende alpelandsbyer før målgang i Cavalese. På veien står tusenvis av jublende tilskuere.

Ski Classics Pro Tour og Grand Classics

Marcialonga inngår i langløpsserien Ski Classics der den har statusen Pro Tour, som er de mest etablerte rennene. I tillegg er Marcialonga også det første av fire renn som er klassifisert som The Grand Classics. Dette er de fire største og mest prestisjefylte rennene i Ski Classics. Foruten Marcialonga inngår Jizerská50, Vasaloppet og Birkebeinerrennet. Hvis en skiløper klarer å vinne alle disse fire er det en Grand Slam.

I Marcialonga vil det bli gjort opp om seieren blant dem som har vist at de tilhører de høyeste nivået av langløperne på ski. I det forrige rennet i denne serien, Engadin La Diagonela, som gikk den 20. januar, ble det en god norsk dag med seier til Kasper Stadaas og Magni Smedås. Det var også Magni Smedås som vant fjorårets Marcialonga, der svenske Emil Person tok seieren i herreklassen.

Det er også spennende å se hva Astrid Øyre Slind kan få til. Hun er betegnet som langrennsdronning med et spesielt godt tak på langløpene, men har ikke deltatt i et eneste Ski Classics-renn denne sesongen.

Petter Northug er en av dem som stiller på startstreken i Marcialonga.

Marcialonga går søndag 28. januar. NRK1 sender fra klokken 7:50. Starten går klokken 8, og vinnerne er forventet å gå i mål rundt klokken 11.

Les om de norske deltakerne i Marcialonga i fjor:

1093 norske skiløpere fullførte Marcialonga

Her kan du se i den søkbare startlisten for årets Marcialonga.

Pall_kvinnerFoto_VanzettaNordicFocus.jpg
I fjor vant Magni Smedås Marcialonga. Anniken Gjerde Alnæs og Jenny Larsson tok de neste plassene. (Foto: Vanzetta/NordicFocus).

Marcialonga_005.jpg
Espen Nordbø (startnr. 1323) var i fjor en av de norske i klasse 50 - 59 år. Han fullførte på tiden 4:32:08, som ga ham en plassering i aldersklassen som nummer 337. (Foto: arrangørens Facebookside)