Ruta deltagerne går er den samme Roald Amundsen gikk i 1896, som en forberedelse til Sydpolekspedisjonen i 1911. Amundsen nådde aldri fram til Eidfjord da han ble overrasket av dårlig vær og valgte å snu. Han uttalte senere at turen over Hardangervidda var vel så strevsom og farefull som hans erobring av Sydpolen.

- Det ble en utrolig tøff utfordring, men en fantastisk opplevelse, sa vinner i herrenes individuelle klasse, Gjermund Nordskar, etter målgang

Beste lag ble Team Åsnes-RAB med Øyvind Lillehagen og Halvor Wang. De fullførte løpet på 28.01.35. Vinner av herrenes individuell klasse ble nevnte Gjermund Nordskar med tiden 28.12.02 og vinner i dameklassen ble Bjørg-Marit Valland på 30.01.31.

Resultatlister Individuell  (pdf)

Resultatlister Team  (pdf)


Den prestisjefylte Leon-Prisen ble i år gitt til Miriam Weierud. Prisen blir ikke utdelt hvert år, bare i de tilfellene der en deltager utøver en ekstra heltedåd ved å hjelpe en annen deltager i nød.

Verdens hardeste ekspedisjonsløp
Åsnes Expedition Amundsen kalles ofte «verdens hardeste ekspedisjonsløp». Den dag i dag benyttes den aktuelle ruta til forberedelser for ekstreme polarekspedisjoner. Deltagerne krysser Hardangervidda med pulk, enten alene eller som lag med to eller tre deltagere. Ruta er verken merket eller oppkjørt, men deltagerne må innom sjekkpunkter underveis. Alt av nødvendig utstyr – mat, klær, kart og kompass må deltagerne selv frakte med seg i pulken som veier minimum 40kg. Ønsker man hvile må man etablere leirplass og sove i telt. Ingen assistanse blir gitt underveis i løpet, bortsett fra i nødstilfelle.

Årets utgave av Åsnes Expedition Amundsen ble en fysisk krevende prøve for de i underkant av 200 deltakerne som stilte på startstreken. Det var til tider svært røffe forhold og store deler av løpet ble preget av dyp snø, sterk motvind og temperaturer ned mot 10 minusgrader. Totalt var det deltakere fra ni nasjoner som stilte til start. 

Med trening og forberedelser er Åsnes Expedition Amundsen et løp alle kan gjennomføre. For Xtremeidfjord er de viktigste deltagerne de som flytter egne grenser og utfordrer seg selv. Vi ønsker å vise fram at Hardangervidda er overkommelig for alle og ikke bare topptrente atleter.

Arrangementets nettsider

Les også reportasje på kondis.no fra rennet i 2018

Forhåndsomtale på kondis.no

amundsen2019-1.jpg
Det er ikke bare snøstorm over Hardangervidda, men også fantastisk flott natur. (Foto: Xavier Koenig/Xtremeidfjord)