Salomon Xreid Ryfylke fra Årdal til Tau, en skikkelig tøft ultraterreng-utfordring på 127 km og drøye 7000 høydemeter et «steinkast» unna Stavanger by. 

for-start-joakim-dokka.jpg
Like før start. (Foto: Joakim Dokka)

Salomon Xreid ultramaraton arrangeres av Xreid Norway og årets utgave er den niende i løpets historie og er med dette den nest siste utgaven. Det unike med løpet er at det flyttes rundt i Norge og byr deltakerne på nye storslåtte naturopplevelser hvert år.


joakim-dokka-start.jpg
Starten har akkurat gått. (Foto: Joakim Dokka)

Årets Xreid arrangeres i Ryfylke med start i Årdal og målgang i Tau. Gjennom 127 km og drøye 7000 høydemeter fikk de 100 deltakerne bryne seg på mange topper, daler, stier og utfordrende terreng. Det var mange høydepunkter underveis, men den mest kjente var være et besøk på Prekestolen. Dette besøket kommer etter nesten to gjennomførte maraton, altså drøye 80 km.

joakim-dokka-prekestolen.jpgFra Prekestolen. (Foto: Joakim Dokka)

Løpet hadde to sjekkpunkter underveis hvor Xreid stiller med mat og drikke. Fra starten tok deltakerne seg frem over fjell og daler, blant annet Trodal-Tysdal, frem mot sjekkpunkt 1 utfartsparkeringen på Nes etter ca 40km.  Terrenget er kupert og preget av mange høyder, daler og fjellterreng.  Mellom sjekkpunkt 1 og 2 som var på Prekestolshytta (etter ca 82 km) løp deltakerne mot og langs Lysefjorden, før berømte prekestolen skulle til pers. Totalt var årets rute er omtrent 3 fulldistanse maraton med tøff stigning.

xreid 22-sebastian-mamaj.jpg
(Foto: Sebastian Mamaj)

Resultater

Første deltaker i mål var velmeritterte Tom Erik Halvorsen som «bare» brukte 20:39:52 på å komme igjennom løypen. Med hytte i Årdal og base i Stavanger hadde den lokalkjente mannen en fordel ved å kjenne terrenget godt. Første kvinne i mål var Therese Årvik som kom i mål på 25:25:01, som også var sjette beste tid totalt. Beste laget ble far og sønn Bolsøy med tiden 25:13:12. Siste deltaker i mål brukte 38:38:32 og ble tatt imot som en helt kl 02:38 natt til søndag.

Totalt kom 54 deltakere og lag til mål av 88 startende. 

vinner-kvinner-sebastian-mamaj-2.jpgTherese Årvik ble beste kvinne i Xreid Ryfylke. (Foto: Sebastian Mamaj)
 

Løperne

De 100 løperne var en variert gjeng. Noen tidligere kjenninger, noen med mange mil i beina, men også de som prøver seg på et ultramaraton for første gang. Både antall høydemeter og terrenget – og ikke minst det varme været satt utøverne på skikkelig prøve.

 «Ryfylke viste seg i sin flotteste drakt med strålende vær og nydelig natur. Dette er den niende gangen vi arrangerer og det er like gøy å se gleden og mestering hos deltakerne underveis og i mål. Til tross for at ikke alle kommer seg helt inn, så er klisjen om at alle er vinner sjelden mer gyldig enn i løp som dette.»

menn-3plass-joakim-dokka.jpgTor-Aanen Kallekleiv ble nummer tre. (Foto: Joakim Dokka)

xreid 22 SEB01877-sebastian-mamaj.jpgFoto: Sebastian Mamaj


Mer informasjon:
Se alle resultater her
Xreid på Facebook
Xreid sin hjemmeside