Ikke på mange år har det vært så mange aktive løpere med i det tradisjonsrike løpet i Gjemnes kommune, året før de skal feire 50-årsjubileum.

105 deltakere på tid ga et stort startfelt som minnet litt om gamle dager, selv om det på det meste på 80-tallet var nærmere 400 deltakere.

Live Solheimdal stilte som favoritt i dameklassen, men har slitt med pusten og måtte bryte halvveis. Deretter ble det 25 år gamle Jenny Nesje som kom opp i teten, og holdt den helt inn til mål.

- Jeg har vært med i løpet for 15. gang og deltatt som fast tradisjon her. At jeg skulle vinne var svært overraskende, sier Jenny.

Hun begynte først å løpe aktivt de siste 4-5 årene, og trener løping nærmest daglig. Men det er ingen veldig strukturert trening, men mest ut og løpe for å ha det kjekt.

- Helt uvirkelig å skulle vinne løpet jeg har deltatt så mange ganger i som enkel mosjonist. Dette motiverer til ekstra innsats fremover, sier Jenny Nesje som er fra Nesjestranda i Romsdal.

Men hun har mye familie og en mor som vokste opp i Torvikbukt, og føler som en del av den spreke løpsfamilien. Derfor var det ekstra rart å skulle vinne på tiden 56,35..

 

Rask maraton

Nå bor hun i Trondheim og løp nylig maraton for andre gang og ble fjerde beste kvinne på 3 timer og 13 minutter.

- Jeg synes det er bedre til lenger det er, sier 25-åringen.

For Amundsen som har vunnet løp etter løp var godt fornøyd med gjennomføringen og 2.plass.

- Det ble pers med tre minutter fra sist gang jeg var med, så det er jeg veldig fornøyd med, sier 50-åringen.

I herreklassen var det ikke ventet at noen ville holde følge med motbakkemester Johan Bugge, men bak stormet Sander Engdahl inn til solid 3.plass etter fire års skademareritt.

Johan Bugge fra Eidsvåg er norgesmester i motbakkeløp Jog la resten av feltet bak seg fra første meter og vant på 43,36 som er over minuttet bak egen løyperekord.

 

Tilbake etter skade

I en klynge bak la 19 år gamle Sander Engdahl seg. Torvikbukt sin egen lovende ungdom har lagt bak seg fire år med beinbrudd og skademareritt slik at han ikke har fått løpt verken til å delta på det tradisjonsrike løpet i egen bygd, eller løping generelt.

- Jeg begynte å løpe igjen for 1,5 måned siden, så dette er bare helt fantastisk, sier 19-åringen etter å ha fått igjen noe av pusten. Han er vant til å ta seg skikkelig ut rundt den 13,5 kilometer lange løype siden han var liten guttunge, men de siste årene har det vært umulig.

- Bevisst la jeg meg litt bak for å åpne kontrollert i starten. Men beina fungerte godt og det var bare å gi på mot slutten, sier Engdahl.

Han studerer ved Høgskolen i Molde og trener nå to ganger om dagen. Rulleski har han fått trent tidligere i år, og det klare målet nå er å bli best på langrenn.

- Jeg føler at jeg er tilbake i godt slag igjen, og det var godt å komme på pallen her. Fremover blir det fokus på skigåing, sier Sander Engdahl som brukte 48,30 rundt løypa.

Han lå før hoppbakken på 2.plass etter å ha avansert i feltet. Men mot slutten var det en annen løper som hadde åpnet fornuftig og hadde krefter igjen.

 

Kult arrangement

Fredrik Bru fra Norodd er i god form og kunne dra på nedover asfalten mot slutten og sikre seg andreplassen med tiden 48,23.

- Dette er et kult arrangement og god stemning som det er morsomt å delta i, sier Bru som stilte for første gang. Han var derfor spent på løypa og synes den er både krevende, variert, men også spennende.

- Løypa må være Norges lengste 10-kilometer, sier han om følelsen av bakker opp og bakker ned med vekslende underlag. Legen fra Kristiansund synes det er gøy å stille opp på slike lokale løp, og tenker å avslutte sesongen med Romsdal 5,10,21 kilometer i Hustadvika kommune om to helger.

- Målet der er å løpe rundt 1,17 på halvmaraton, sier Bru. 

Carl Gunnar Orset er som leder for landeveisløpet oppløftende til den gode deltakelsen. I fjor under koronaen ble det løp kohorter, og siden det nesten ikke var andre løp ble det like bra deltakelse som i år.

- Nå lover dette godt til neste år når vi skal feire 50-årsjubileet for løpet. Vi håper det blir enda en del flere da, selv om det er vanskelig å nå opp mot gamle storhetstider på 80-tallet med 3-400 deltakere, sier Orset.

Torviktukt-start.jpgHer gar starten for 105 løpere på tid, som er det beste på mange år.

Torvikbukt-vinnere.jpgJohan Bugge og Jenny Nesje fikk pokal for seier i helle og dameklassen.

Torvikbukt-EinarEngvig.jpgLangt tog med løpere med Einar Engvig i front av hovedfeltet bak de aller fremste.

Torvikbukt-FredrikBru.jpgFredrik Bru var ukjent med løypa og startet litt bak, men tok seg frem til andreplass i mål.

Torvikbukt-JanRogerHagen.jpgJan Roger Hagen deltar helst i motbakkeløp, og syntes hoppbakken som han passerer her var best i løypa.

Torvikbukt-JohanBugge-seier.jpgJohan Bugge var langt foran resten av feltet halvveis med god jubel fra publikum.

Torvikbukt-SanderEngdahl.jpgFire år med skader ble avløst med tredjeplass på hjemmebane for Sander Engdahl.