Hvis du søker etter Skjærgårdsløpet så er det  orienteringsløpet i Tønsberg som dukker opp. Resultatarkivet forteller om at løpet har vært arrangert f.o.m. 2003 i hvertfall. Men det er ikke det løpet denne reportasjen skal handle om men ja du gjettet ganske riktig. Nok et NYTT løp i Norge! 
Egentlig var kondis.no på vei til Sandefjordsløpet som gikk samme dagen, men med det kjempeværet vi hadde denne pinsehelgen mente vi en kombinasjon av strandliv og jobbing måtte være det perfekte. Reisefølget søkte på Verdens Ende (som vi tidligere har kombinert med Kristinaløpet) og hva dukket opp? Jo et nytt løp med navn Skjærgårdsløpet.  En kombinasjon av det løpet og Sandefjordsløpet lot seg ikke gjøre. Og når vi så fikk Frode Klevstul til å ta bilder på Sandefjordsløpet så ble det tur til Verdens Ende igjen.

Petter Elvestad ved Skjærgårdsklinikken var mannen som hadde idéen til løpet og han fikk med seg Kultursjefen i Tjøme Janne Lepperød på å dra igang løpet under Skjærgårdsdagen også et nytt initiativ av året. 
Janne Lepperød helt fersk som kultursjef rakk ikke å få godkjent det løypevalget som de hadde tenkt seg bare 2-3 måneder før løpet. Derfor gikk løypa på ganske kjedelig sykkelvei langs hovedveien. Men neste år lover kultursjefen at løypa blir like idyllisk som naturen er ute på Verdens Ende. Da håper en å få en sløyfe innom Moutmarka bl.a.

Det var flere av løperne som stusset over at det var puljeinndeling når deltakertallet tross alt ikke var på mer enn 100 deltakere. Og hele 5 minutter mellom hver start gjorde det noe vanskelig for både løpere, fotografer og tilskuere å vite hvordan løperne lå an i forhold til hverandre.  Grunnen til at en valgte en slik løsning var at en opererte med manuell tidtaking og var redd for å få for mange inn i mål på en gang. 
Neste år bør en velge fellesstart og et tidtakingssystem som ordner dette. Er deltakertallet det samme som i år går det fin med fellesstart også med manuell tidtaking. At løypa var lengre enn 3 km som den opprinnelige var utlyst skjønte vi fort. I ettertid ble det oppgitt 3.9 km som nok var mye nærmere sannheten.
Neste år bør en også unngå løpskollisjon med Sandefjordsløpet og Kultursjefen var enig i at med over 30 år på baken var det rett og rimelig at Skjærgårdsløpet måtte forholde seg til datoen Sandefjordsløpet bestemte.  (her er det noe å lære for andre arrangører som ikke har valgt å ta hensyn til løp som har eksistert i mange år før, uten at vi skal nevne navn.)

Klasseinndelingen var for oss løpere av helt ukjent karakter. Barn, ungdom og voksne og intet skille mellom jenter og gutter blant barna.  
Vi tror og håper at dette kan bli et fast løp i løpskalenderen i årene fremover og da vil vi anbefale arrangørene om å bruke Kondis sin anbefalte klasseinndeling.  Unngår en kollisjon med Sandefjordsløpet bør dette løpet kunne øke sin deltakelse betraktelig. I år var løpet ikke på kondis sin terminliste og det var nok ikke mange utenom de lokale som visste om løpet. Verdens Ende har paktfulle omgivelser for bading, soling, en restaurant med nydelig utsikt så dette kan bli en kombinert familieutflukt av beste merke. 
kondis.no kommer gjerne tilbake til Verdens Ende og minner arrangøren om at Kondis også tilbyr GRATIS kontrollmåling av løyper så kan dere få til en kontrollmålt 10 og 5 km, vil enda flere vurdere å delta. 

RESULTATER under bildene.


  Når du har parkert ved Verdens Ende kommer du til en allé som munner ut i dette synet: Hav, skjær, båter og strand. 
 Denne dagen sent i mai var det også så bra sommer som du bare kan ønske deg.


Skjærgårdsdagen, som Skjærgårdsløjavasløpet var en del av, hadde sin debut dette året 
og er tenkt til å bli et fast innslag i kulturlivet på Tjøme.


Ikke et løp utenat det er oppvarming til musikk. Zumba har vært populært de siste årene og det var det også på  Verdens Ende 


Skjærgårdsdager med salg av diverse saker.


Kunst med svaberg i bakgrunnen og flukstolen i skyggen.


Den aller første starten i Skjærgårdsløpets første utgave. Pulje 1 i løypa på 3.9 km og det ser ut som Kulturleder i Tjøme og inititativtaker til Skjærgrådsløpet Janne Lepperød morer seg godt  midt på bildet med startnummer 6. 

 


 I barneklassen var det Andrea Storm Syslak som var klart raskest med 16:10 på 3.9 km løypa. Andrea er bare 10 år gammel så dette var en meget bra tid. Kun 3 voksne løp raskere.

 
 Oskar Olsen hadde en flott innspurt og ble nr.3 i barneklassen med 22:02


Ungdomsklassen ble vunnet av Nicolai Olsen på 16:45


 Fra venstre med Kulturleder i Tjøme Janne Lepperød (startnummer 6) ble nr.12 av kvinnene med 25:50, Oskar Almquist (11) ble nr.6 i barenklassen med 23:45 delvis skjult bak ham vinner av mennenes 3,9 km Måns Davidson og ytterst til høyre Peder Lepperød. som ble nr.7 i barneklassen med 23:46


 Fredrik Martiniussen blir nr.2 med 15:18 av mennene på 3,9 km'
Per E. Fjell bosatt i Telemark men kommer fra Tjømeområdet.  Det ble tredjeplass blant mennene med 16:05


  Cathrine Martiniussen til venstre og Cecilie Løken holdt følge hele veien og det andreplass til Cahtrine 16:53 og seier til  Cecilie på 16:51 på 3,9 km.


 Ultraløper Ragnhild Audestad fikk solid fartstrening da hun ble nr.3 på 19:17 og  tok sin tredje plassering blant de 3 beste  det siste halvåret.  Men i motsetning til tidligere var det langt flere med i klassen (21) og distansen var superkort for henne.


 Sofie Gotuholt knytter neven i beste "Fakiri-stil" i det hun seiler inn til 21:17 på 3,9 km 


 Randi Mikaelsen er meget fornøyd med sin personlige veileder langs løypa på 3,9 km 4.plass på 19:55


 Skjærgårdsløpet hadde både væridyll og familieidyll. Her er det fra venstre: Lena, Marte og Bjørn Askjem som spurter i mål på 3.9 km  Litt senere løp Bjørn også 10km. 
Løypekart for 10km.  Neste år håper altså arrangøren på å kunne legge løypa til litt mer
naturskjønne områder og ha en sløyfe innom Moutmarka som vi ser nede til venstre
på kartet.

 


 Denne karen hadde skaffet seg den beste VIP-plassen på tribunen.

 

 


Gards Schømer var raskest på 10km med 45:39


Caspar Rieber-Mohn kom i mål bare 11 sekunder etter Gard. 45:50 betød andreplass. Mohn holder til i Oslo men kan få Skjærgårdsløpet på hjemmebane neste år.


 Stian Andersen tok tredjeplass på 10km med 48:12
Hilde Stegen raskeste kvinne vinner klassen på 56:33

 


  Henry Kristiansen vinner Ungdomsklassen på 51:20

   
Annette Schømer blir nr.2 med 57:22


 Øyeblikket: Jesper Johnsen (125) iferd med å ta igjen Joachim Skadal (119) 200m før mål.  Jesper startet 5 min. etter Joachim, men det betyr ikke at Joachim hadde tenkt å la Jesper løpe forbi ham.  - Akkurat her får Joachim øye på ham 
og han svarer direkte på angrepet. 


Joachim måtte se slått i spurten av Jesper. Men Joachim har hele livet foran seg. 10 år gammel var han eneste deltaker i Barneklassen og vant denne på 54:40 
 


Etter løpet var det massasje akkurat som det var rett over fjorden i Sandefjordsløpet.

 


Blant de mange som kom for å se på Skjærgårdsløpet var også noen cowboyer.....


...og cowgirls

 


 Egentlig burde vi ikke bli overrasket, Skjærgårdsløpet på Verdens Ende er et løp i skjærgården og da er det vel ikke så rart om arrangøren kjørte med Lederbåt foran alle løperne. Dog har vi ikke sett denne versjonen før. Og vi har sett mange varianter av lederbiler før, som denne  i denne i Tønsberg  i fjor.


Men sier dere: sjøl på Verdens Ende går vel båtene kun på vannet? Joda det stemmer det og her ser dere lederbilen som hadde lederbåten på slep .....og så kom løperne.


Til slutt ble Skjærgårdsdagen avsluttet med band av ungdommelig utseende og sko i alle retninger. 

PS: Vi anbefaler ostekaken på Restuaranten på Verdens Ende.