Det har vært en god del oppmerksomhet på hjerteflimmer blant kondisjonsutøvere som har trent mye over mange år. Det det har vært langt mindre fokus på, er hvordan en bør trene dersom en først har fått flimmer. 

– Det har vært vanlig praksis at idrettsfolk som får diagnosen, blir anbefalt å redusere treningsmengde og -intensitet. Imidlertid er dette ofte ikke ønskelig fra utøveren sin side, og det er heller ikke dokumentert at denne tilnærmingen virker gunstig inn på det videre sykdomsforløpet, forteller Marius Myrstad til Kondis. Han er prosjektleder for NEXAF-studien der de skal se på sammenhengen mellom treningsbelastning og flimmer-anfall. 

– Vi skal gjennomføre verdens første studie som undersøker om redusert treningsintensitet også reduserer antall flimmer-anfall og varigheten på dem blant idrettsfolk som har fått atrieflimmer-diagnosen. Studien tar i bruk avansert teknologi. Hjerterytme og atrieflimmer blir overvåket kontinuerlig med en liten monitor som implanteres inn under huden, og treningsmengde og -intensitet overvåkes ved bruk av treningsklokker og app. Dette gir forskerne veldig gode data, forteller Myrstad som sjøl er en ivrig Birkebeiner og Kondis-leser. 

Studien ledes fra Bærum sykehus, men vil inkludere studiedeltakere både ved Bærum sykehus, St. Olavs Hospital i Trondheim, Universitetssykehuset i Leuven i Belgia og en forskningsavdeling i Melbourne i Australia.

For å kunne være med i studien må du fylle to vilkår:

  • Ha anfallsvis atrieflimmer
  • Drive utholdenhetstrening minst 5 timer i uka

– Alle som deltar i studien, vil få grundige hjerteundersøkelser, testing av VO2maks både før og etter studieperioden, og altså kontinuerlig hjerterytmeovervåkning, forteller Marius Myrstad.

Marius_Myrstad-foto-Baerum-sykehus.jpg
Marius Myrstad som sjøl er en ivrig trimmer, er leder for underøskelsen. (Foto: Bærum sykehus) Informasjonsvideo om undersøkelsen

NEXAF_vector_copy.jpg
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957