Et "must" for mange løpere

Den etterhvert så drevne arrangøren, Øystre Slidre idrettslag, har nå alt klappet og klart til årets Fjellmaraton. Den er den 39. utgaven, noe som forøvrig skulle bety at det blir et aldri så lite jubileum i 2019. Løpet har for mange blitt et "must" i deres løpsprogram og et løp som mange bare må ha med seg i sin portefølje. 
 

Været har ikke alltid vært så bra som i år

Det er i dag påmeldt 1135 deltaker til årets løp, men påmeldingene strømmer inn nå som løpsdagen nærmer seg med stormskritt. Og værutsiktene på fjellet er langt fra det uværet som var i 2015 da "Fjelleventyret" ble til en manndomsprøve for mange med vind, sludd og snø. Dette året måtte løypa legges om i siste liten. I motsetning til for tre år siden, har vi hatt en rekordvarm mai måned, og det meste av snøen har for lengst smeltet og flomvannet rent ned mot havet. I 1995 fikk ikke arrangøren lov til å stenge Valdreflya for å gjennomføre Fjellmaraton på grunn av flom i lavlandet og den eneste ruten for biltrafikken mellom Østlandet og Nordvestlandet/Trøndelag gikk over Flya. Da måtte løpet gå langs sideveier på Beitostølen.
 

Nesten alle løyper er uforandret

Men dårlig vær blir det ikke i år. For i år går alt etter planen, og det vil bli en fantastisk dag for både løpere og tilskuere. Alle løypene er som normalt, bortsett fra Fjellbukken/Fjellgeita. På grunn av anleggsarbeid på Beitostølen blir denne løypa lagt om litt på slutten. 
 

Internasjonal deltakelse

På startlisten finner vi deltakere fra hele 11 nasjoner. I tillegg til deltakere fra de nordiske og europeiske landene, finner vi også løpere med amerikansk og new zealandsk flagg på brystet. De aller fleste løperene stiller som tidligere utgaver av Fjellmaraton med det norske flagget på trøya. 
 

Stor aldersspredning

Et løp som dette er i første rekke et breddearrangement. Og i løpeidrett har vi en stor aldersspredning på deltakerne. Eldste deltaker på ordnær påmelding er 81-åringen Lillemor Grønntun som stiller til start på halvmarton for Spiridon langløperlag. Hun er ikke alene som dreven veteran. Vi finner også mange "juniorer" i `70 årene. Tidlig krøkes.. heter det, og på startlisten for Minitassen finner vi blant annet ett år gamle Anna Helle fra Skammestein. En lokal deltaker som mest sannsynlig deltar på sin første Fjellmaraton. Kanskje er hun en av våre store fremtidige idrettshelter, eller kanskje ei jente som finner stor idrettsglede ved å delta på Fjellmaraton år etter år. Kanskje vi også får se noen av navnene på deltakerene i minitassen på startlisten under helemaraton i 2040. Uansett, nå er det klart for årets Fjelleventyr. Og er du ikke påmeldt ennå, kan du gjøre dette også på selve løpsdagen. 

I 2014 var det også drømmeforhold for Fjellmaraton. Her kan du følge løpet fra start til mål - se og les reportasjen med hele 98 bilder

Her kan du lese Kondis-reportasjer fra Fjellmaraton hvert eneste år siden 2001

32km_igjen_Besseggen_Fjellpark_AZ3T1005.jpgOppstigningen til Valdresflya starter for alvor når det er 11 km igjen til toppen av Valdresflya, hvor det er start for halvmaraton. (Foto: Kjell Vigestad)

Mot_toppen_av_Flya_A20G5173.jpgSå mye snø blir det ikke i år, men i 2014 var det både varmt og mye snø. Her snor veien seg mellom smeltende brøytekanter opp mot toppen av Flya. (Foto: Kjell Vigestad)

Marthe_Katrine_Myhre_A20G6071.jpgMarthe Katrine Myhre nærmest flyr nedover mot Bygdin langs solide brøytekanter. (Foto: Kjell Vigestad)